Wednesday, July 31, 2019

IMPORTANT PREVIOUS YEARS QUESTIONS WITH ANSWER FOR TNPSC EXAM


1.Which one is not nitrogen fertilizer?

a) Ammonium sulphate
b)CAN
c)Urea
d)Gypsum

Answer: Gypsum

2.Plants which grow in saline swamps develop numerous upright aerial roots from normal roots that are called

a)Respiratory roots
b)Prop roots
c)Parasitic roots
d)Epiphytic roots

Answer: Respiratory roots 

3.Parotid gland is affected by

a)A(H1N i) virus
b)Hepatitis B-virus
c)Polio virus
d)Mumps virus

Answer: Mumps virus

4.The founder of Nalanda University

a)Chandra Gupta I
b)kumara Gupta
c)Skanda Gupta
d)Samudra Gupta

Answer: kumara Gupta

5.Which party in Tamil Nadu first introduced "Free Noon-Meal" scheme?

a)Congress
b)Justice party
c)Swaraj party
d)Dravidian party

Answer: Justice party

6. Krishnadevaraya wrote Amuktamalyada in the language of

a)Tamil
b)Kannada
c)Urdu
d)Telugu

Answer: Telugu

7.Who has received the award of 'Ezhisai Mannar' through Dr. S. Dharmambal?

a)T.K Bagavathy
b)M.K Radha
c)M.K Thiyagaraja Bagavathar
d)N.S. Krishnan

Answer: M.K Thiyagaraja Bagavathar

8.Which is known as "Whispering gallery"

a)Golgumbaz
b)Jumma Mosque
c)Golconda
d)Madarasa

Answer: Golgumbaz 

9.The sub division Patta transfer order is issued by

a)Tahsildar
b)Deputy Tahsildar
c)Revenue Inspector
d)Firka Surveyor

Answer: Tahsildar

10.The Treaty of Purandhar was signed in the year

a)1656 AD
b)1665 AD
c)1660 AD
d)1670 AD

Answer: 1665 AD 

11.Most of the Mangrove (Sundari) trees are found in the deltas of

a)Narmadha
b)Mahanadhi
c)Hoogly
d)Cauvery

Answer: Hoogly

12.A major user of wind energy in the world is

a)Asia
b)Europe
c)South America
d)North America

Answer: Europe 

13."Operation calm down" is associated with which state?

a)Tamilnadu
b)Andhra Pradesh
c)Jammu Kashmir
d)Bihar

Answer: Jammu Kashmir 

14.Primary Sector consists of

a)Trade
b)Construction
c)Tele Communication
d)Agriculture

Answer: Agriculture

15.The first demographer was

a)T.R. Malthus
b)Adam Smith
c)J.S. Mill
d)Karl Marx

Answer: T.R. Malthus

16.The Election Commission of India is an

a) Independent body
b)Statutory body
c)Private body
d)Public corporation

Answer:  Independent body 

17.The term of Jammu and Kashmir Legislative Assembly is

a)4 years
b)5 years
c)6 years
d)7 years

Answer: 6years 

18.The Government of India introduced the Right to Education on

a)15th August 1947
b)26th January 1950
c)1st April 2010
d)10th December 1789

Answer: 1st April 2010

19.Lok Adalat was introduced in

a)1950
b)1987
c)1984
d)2000

Answer: 1987

20.The Indian Constitution consists of fundamental rights under Part

a)Part IV
b)Part III
c)Part II
d)Part I

Answer: Part III

21.Which country is set to become the first ever cashless country in the world?

a)Sweden
b)Netherlands
c)Japan
d)China

Answer: Sweden

22.Which Indian cricketer has become the first batsman to cross the 10,000 run mark in Ranji Trophy Tournaments?

a)Abishek Nayar
b)Parthiv Patel
c)Wasirn Jaffer
d)Baba Aparajith

Answer: Wasirn Jaffer

23.The New Science 'ECONOMETRICS' is a combination of

a)Economics, History, Physics
b)Economics, Maths, Statistics
c)Economics, Maths, Computer Science
d)Economics, History, Ethics

Answer: Economics, Maths, Statistics

24.Central Government's Indra dhanush Programme is related to

a)Rivers Link Programme
b)Immunization Programme
c)Rivers Cleaning Project
d)Clean India Project

Answer:  Immunization Programme

25.India's First Dolphin Reserve Community is established in

a)Kerala
b)Maharastra
c)Tamil Nadu
d)West Bengal

Answer: West Bengal

Tuesday, July 30, 2019

MOST IMPORTANT CURRENT AFFAIRS FOR COMPETITIVE EXAMS


1.PM Modi will feature with Bear Grylls in Man vs Wild episode on August 12. The speacial Show will be telecasted to all over world. This episode has been shot in Jim Corbett National Park Uttarakhad.The speacial episode will be telecaste in 180 nation accross the world.PM Modi that, " I Have live among nature in the mountains and the forests. These year have lasting impact in my life.

2.Prime Minister Narendra Modi launched a census report tigers in India. International tiger day was created at  Sait Peterburg Tiger Summit  (SPTS) 2010. International Tigers day is to increase awareness about declining numbers of wild life. In India many government agencies and wild protection organizations observe various activities on this day.

3.7th Economic Census has been started from tripura on July 29, 2019. Ministry of Statistic and programme Implementation (MoSPI) conduts in survey. Economic Census is a source of information large unorganized sector in the country. Finding this survey will be available by march 2020. It field work is exepected completed by December 2019.

4.Kargil Vijay Diwas is celebrated to respected to brave Indian soilders of Indian Army.who sacrificed their lives to keep India safe and secure.The day is celebrated against the victory of the Indian Armed Forces in Operation Vijay against the infiltrating Pakistani troops.

5.The Right to Information (Amendment) Bill, 2019 was passed in the Parliament after Rajya approved it on Thursday amid opposition protest.

6.Indian orgin MP, Priti patel has taken charge as UK's  first Indian orgin home secretary. Priti patel was appointed by new PM Boris Johnson.

7.India has lanched chandrayan-2, its second unmanned lunar mission.GSLV Mk-III M-I has succesfully established Chandrayan-2 into Earth's orbits. chandrayan-2 was lift-off at 2.43 PM  IST on july 22 from Sriharikota, Andhra Pradesh.China has congratulated India after successful launch of the Chandrayan-2. China has also shared to work with India for upcoming space programmes china has launched its five lunar missions to the moon.

8.High-level Olympic Committee Government has formed a high level committee under the chairmanship of sports minister Kiren Rijiju to coordinate and the preparation for 2020 Tokyo Olympics and 2024 Paris Olympics. The 10 members committee was constituted on july 27.

9.MS Dhoni has begun his two month training with Indian Army's Parachute Regiment. Dhoni led the indian cricket team historic win in the 2011 Cricket world cup,after 28 years in 1983 triumph. Ms Dhoni was accordedthe honorary rank of Lieutenant Colonel by the Indian Army in 2011. MS Dhoni will be taking up patrolling and guard , post dutys in kashmir, he is stay with troop valley.

10.Google doodle created Muthulakshmi Reddi,a surgeon, educator, lawmaker and social reformer, on 133rd Birth anniversary. she was Indian legislator and also kown as woman. Tamilnadu Government declared by every year hospital will celebrated her bith anniversary as'Hospital day'.

11.Lok Sabha has passed National Medical Commission(NMC) Bill, on july 30, 2019.Union Health Minister Harsh Vardhan mentioned NMC Bill, 2019 as one of the biggest reforms that can end inspector raj with national medical commission. There are several new provisions have been introduced in this bill. Bill has introduced new entrance exam called National Exit Test (NEXT) for the students of MBBS.

12.IN LCU L-56, the sixth indigenously built Landing Craft Utility (LCU) MK IV class ship was commissioned into the Indian Navy on July 29, 2019.The amphibious ship was commissioned Vice Admiral Atul Kumar Jain, Flag Officer Commanding-in-Chief of Eastern Naval Command at a ceremony in Visakhapatnam.

Monday, July 29, 2019

MOST IMPORTANT CURRENT AFFAIRS QUESTIONS FOR JULY 27 & 28, 2019

1.Scaly foot snail has been categorised under the _________ species of the IUCN red list.

A.critically endangered
B.endangered
C.vulnerable
D.least concern

Answer: endangered

2.Who is appointed as the head of the International Cricket Council's (ICC) influential Finance & Commercial Affairs committee (F&CA)?

A.Earl Eddings
B.Amitabh Choudhury
C.Ehsan Mani
D.Colin Graves

Answer: Ehsan Mani

3.Who is the Minister of Mines?

A.Narendra Singh Tomar
B.Mukhtar Abbas Naqvi 
C.Pralhad Joshi
D.Dharmendra Pradhan

Answer: Pralhad Joshi

4.Kaiga Atomic Energy station performed continuing operation for _________

 A.352 days
B.962 days
C.850 days
D.678 days

Answer: 962 days

4._____vows to take military measures to defeat separatists around Taiwan issue

 A.Saudi Arabia
B.China
C.Pakistan
D.Indonesia

Answer: China

5.Union cabinet approved to dissolve ________ and merge it with ICMR-National Institute of Occupational Health (NIOH).

 A.National Institute of Miners' Health (NIMH)
B.National Institute of Medicine and Health (NIMH)
C.Tata Institute of Fundamental Research (TIFR)
D.All India Institute of Medical Sciences (AIIMS)

Answer: National Institute of Miners' Health (NIMH)

6.How much does the Delhi government plan to pay an annual rent for an acre of agricultural land to farmers?

A.Rs.56,000
B.Rs.77,000
C.Rs.68,000
D.Rs.85,000

Answer: Rs.77,000

7.Which State government has planned to build a 1,000 acre mega reservoir to tap the Yamuna rainwater?

A.Delhi
B.West Bengal
C.Uttarakhand
D.Himachal Pradesh

Answer: Delhi 

8.President, Vice President and PM pay tribute to the martyrs of ________

A.Siachen conflict
B.Kargil War
C.Operation Meghdoot
D.Kashmir War

Answer: Kargil War

9.Nishagandhi Sangeetha Awards conferred by_________

A.Tamil Nadu Tourism
B.Kerala Tourism
C.Andhra Tourism
D.Bihar Tourism

Answer: Kerala Tourism

10.What is the cost estimated for the Deep Ocean Mission (DOM)?

A.Rs.8,000 crore
B.Rs.10,000 crore
C.Rs.12,000 crore
D.Rs.15,000 crore

Answer: Rs.8,000 crore

11.Who is the Minister of Youth Affairs and Sports?

A.Narendra Singh Tomar
B.Prahalad Joshi
C.Gajendra Singh Shekhawat
D.Kiren Rijiju

Answer: Kiren Rijiju

12. Where will the third edition of Khelo India Youth Games be held in 2020?

A.Uttar Pradesh
B.Assam
C.West Bengal
D.Hyderabad

Answer: Assam

13.Which project aims to explore the deepest recesses of the ocean?

A.Oceanic Research Mission (ORM)
B.Metal and Minerals in Ocean (MMO)
C.Deep Ocean Mission (DOM)
D.Ocean Minerals Research Mission (OMRM)

Answer: Deep Ocean Mission (DOM)

14.What type of helicopters were handed over to the IAF by Boeing as oer the deal in 2015?

A.UH-72 Lakota
B.MH-6 Little Bird
C.AH-64E Apache
D.UH-60 Black Hawk

Answer: AH-64E Apache

15.Who is the current Director General of Military Operations (DGMO) of the Indian Army?

A.Lt Gen Anil Chauhan
B.Lt Gen Satinder Kumar Saini
C.Lt Gen Abhay Krishna
D.Lt Gen Pattacheruvanda C Thimayya

Answer:  Lt Gen Anil Chauhan

16.Who is appointed as the next Director General of Military Operations (DGMO) of the Indian Army?

A.Lt Gen Satinder Kumar Saini
B.Lt Gen Manoj Mukund Naravane
C.Lt Gen Paramjit Singh
D.Lt Gen Ranbir Singh

Answer: Lt Gen Paramjit Singh

17.Govt decides to extend budget session till _____________

A.8th September
B.7th August
C.29th July
D.18th october

Answer: 7th August

18.Noida to get _______charging stations for electric vehicles

A.500
B.100
C.300
D.250

Answer: 100

19.India readies plan for _____ Tesla-scale battery storage plants

A.$ 4 billions
B.$ 6 billions
C.$ 8 billions
D.$ 10 billions

Answer: $ 4 billions

20.Nagaland's __________ aims to prevent issuance of indigenous inhabitant certificates to ineligible persons.

A.Registering Inhabitants of Nagaland (RIN)
B.Register of Non-residential Inhabitants of Nagaland (RNIN)
C.Register of residential Inhabitants of Nagaland (RRIN)
D.Register of Indigenous Inhabitants of Nagaland (RIIN)

Answer: Register of Indigenous Inhabitants of Nagaland (RIIN)


Thursday, July 25, 2019

IMPORTANT CURRENT AFFAIRS FOR JULY 24 & 25, 2019

1. Which cricketer currently holds the number 1 spot in ICC Test Rankings?

a) Rohit Sharma
b) Kane Williamson
c) Joe Root
d) Virat Kohli

Answer: Virat Kohli 

2. Which state’s assembly has passed a bill raising OBC quota to 27 percent?

a) Karnataka
b) Madhya Pradesh
c) Maharashtra
d) Telangana

Answer: Madhya Pradesh

3. Which state government has decided to bring a legislation to ensure journalists’ job security?

a) Uttar Pradesh
b) Bihar
c) Odisha
d) West Bengal

Answers: West Bengal

4. Who has been chosen as the next Prime Minister of United Kingdom?

a) Adward Luke
b) Jeremy Hunt
c) Boris Johnson
d) Karl Parkinson

Answer: Boris Johnson

5. Biswa Bhusan Harichandan has taken charge as the Governor of which among the following states?

a) Maharashtra
b) Gujarat
c) Andhra Pradesh
d) Himachal Pradesh

Answer: Andhra Pradesh

6. When will World Test Championship begin?

a) August 1st
b) July 31st
c) August 22nd
d) August 10th

Answer: August 1st

7. Which country has recently imposed Carbon Tax?

a) South Africa
b) Pakistan
c) Nepal
d) Bangladesh

Answer: South Africa

8. In which city of India amount of pollutant particles of ozone has increased almost one and a half times during the last one year?

a) Kanpur
b) Delhi
c) Mumbai
d) Chennai

Answer: Delhi

9. After successful launch of Chandrayaan-2 by India, which country has expressed a desire to work on space programs with India?

a) USA
b) China
c) Russia
d) Israel

Answer: China

10. According to the IMF’s World Economic Outlook, July 2019 what will be the growth rate of India in year 2020-21?

a) 7.2%
b) 7.3%
c) 7.4%
d) 7.5%

Answers: 7.2%

11. Which industry icon is set to retire as Executive Chairman of his company in July?

a) Azim Premji
b) Ratan Tata
c) Lakshmi Mittal
d) Shiv Nadar

Answer: Azim Premji

12. First-time MPs Nusrat Jahan, Mimi Chakraborty took oath as Lok Sabha members on June 25. The actresses belong to which party?

a) BJP
b) TMC
c) Cong
d) DMK

Answer; TMC

13. The Council of Europe has restored which nation’s voting rights?

a) France
b) Germany
c) United Kingdom
d) Russia

Answer: Russia

14. Padma Vibhushan E. Sreedharan recently resigned as the Principal Advisor to which corportation?

a) DMRC
b) LMRC
c) KMRC
d) MMRC

Answer: LMRC

15. When is the International Olympic Day observed every year?

a) 22nd June
b) 23rd June
c) 24th June
d) 25th June

Answer: 23rd June

16. PM Narendra Modi will attend the G-20 Summit 2019 from June 27-29 in which country?

a) France
b) Russia
c) Japan
d) China

Answer: Japan

17. Which country has agreed to revoke its citizenship given to Mehul Choksi?

a) Antigua
b) Australia
c) Peru
d) Brazil

Answer: Antigua 

18. US President Donald Trump recently signed a strong banning order against which country?

a) Syria
b) Iraq
c) Pakistan
d) Iran

Answer: Iran

19. How much penalty has been proposed for not providing way to emergency vehicles under the Motor Vehicle (Amendment) Bill approved by cabinet?

a) 8000
b) 9000
c) 10000
d) 11000

Answer: 10000

20.Who ties up with JCB for global RuPay card?

a) PayUmoney
b) NPCI
c) HDFC Payment Gateway Services
d) EBS Payment Gateway

Answer: NPCI 

Wednesday, July 24, 2019

INDIAN GEOGRAPHY QUESTION ANSWER FOR COMPETITIVE EXAM

1.The percentage of irrigated land in India is about.

(A) 45

(B) 65

(C) 35

(D) 25

Answer: 35

2.The pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is called

(A) the Palghat gap

(B) the Bhorghat pass

(C) the Thalgat pass

(D) the Bolan pass

Answer: the Palghat gap

3.The principal copper deposits of India lie in which of the following places?

(A) Hazaribag and Singbhum of Bihar

(B) Khetri and Daribo areas of Rajasthan

(C) Anantapur in Andhra Pradesh

(D) Siwaliks in Uttar Pradesh and in Karnataka

Answer: Hazaribag and Singbhum of Bihar

4.The Yarlung Zangbo River, in India, is known as

(A) Ganga

(B) Indus

(C) Brahmaputra

(D) Mahanadi

Answer: Brahmaputra

5.The Salal Project is on the river

(A) Chenab

(B) Jhelum

(C) Ravi

(D) Sutlej

Answer: Chenab

6.The only zone in the country that produces gold is also rich in iron is

(A) North-eastern zone

(B) North-western zone

(C) Southern zone

(D) None of the above

Answer: Southern zone

7.The India's highest annual rainfall is reported at

(A) Namchi, Sikkim

(B) Churu, Rajasthan

(C) Mawsynram, Meghalaya

(D) Chamba, Himachal Pradesh

Answer: Mawsynram, Meghalaya

8.What is the predominant type of Indian agriculture?

(A) Commercial agriculture

(B) Extensive agriculture

(C) plantation agriculture

(D) subsistence agriculture

Answer: subsistence agriculture

9.The Radcliffe line is a boundary between

(A) India and Pakistan

(B) India and China

(C) India and Myanmar

(D) India and Afghanistan

Answer: India and Pakistan

10.The typical area of sal forest in the Indian peninsular upland occurs

(A) on the western ghats

(B) between the Tapti and the Narmada

(C) to the north-east of the Godavari

(D) on the Malwa plateau

Answer: on the Malwa plateau

11.The year ____ is called a Great Divide in the demographic history of India.

A.1901

B.1921

C.1941

D.1951

Answer: 1921

12.The only state in India that produces saffron is

A.Assam

B.Himachal Pradesh

C.Jammu and Kashmir

D.Meghalaya

Answer: Jammu and Kashmir

13.Which of the following food grain crops occupies the largest part of the cropped area in India?

A.Barley and maize

B.Jowar and bajra

C.Rice

D.Wheat

Answer: Rice

14.The oldest rocks in India are reported from

A.Dharwar region, Karnataka

B.Aravalli range, Rajasthan

C.Vindhyan range, Madhya Pradesh

D.Siwalik range, Punjab

Answer: Dharwar region, Karnataka

15.Which of the following groups of rivers originate from the Himachal mountains?

A.Beas, Ravi, and Chenab

B.Ravi, Chenab, and Jhelum

C.Sutlej, Beas, and Ravi

D.Sutlej, Ravi, and Jhelum

Answer: Beas, Ravi, and Chenab

16.Which of the following groups of states have the largest deposits of iron ore?

A.Andhra Pradesh and Karnataka

B.Bihar and Orissa

C.Madhya Pradesh and Maharashtra

D.West Bengal and Assam

Answer: Bihar and Orissa

17.The Shimla Convention is an agreement that sets

A.Shimla as a tourist spot

B.Shimla as the capital of Himachal Pradesh

C.boundary between India and Tibet

D.None of the above

Answer: boundary between India and Tibet

18.The oldest oil field in India is the ____ field, in ____

A.Anleshwar, Gujarat

B.Bombay High, Maharashtra

C.Nawagam, Gujarat

D.Digboi, Assam

Answer: Digboi, Assam

19.The south-west monsoon contributes ____ of the total rain in India.

A.86%

B.50%

C.22%

D.100%

Answer: 86%

20.The mountain building in the Himalayas began

A.about 45 million years ago

B.when the continental plates of India and Eurasia converged on each other

C.both (a) and (b)

D.None of the above

Answer: both (a) and (b)

Tuesday, July 23, 2019

COMPETITIVE EXAM CURRENT AFFAIRS QUESTIONS FOR JULY 23, 2019

1 Which former Indian athlete has been nominated for IAAF Veteran Pin?

(A) Milkha Singh

(B) PT Usha

(C) Anju Bobby George

(D) Manju Bala Swami

Answer: PT Usha

2.What was the theme of the International Shark Awareness Day 2019?

(A) The Year of the Shark - The top predators of the ocean we can't afford to lose

(B) It's more scared of you than you are of it

(C) An Animal To Be Revered, Not Feared

(D) The sharks in crisis: a call to action for the Mediterranean

Answer: The sharks in crisis: a call to action for the Mediterranean

3.The 11th DefExpo India-2020 will be held in;

(A) Lucknow

(B) Pune

(C) Jaipur

(D) Hyderabad

Answer: Lucknow

4.Which country has been suspended by the International Cricket Council (ICC) with immediate effect after it breached the ICC Constitution?

(A) Botswana

(B) Mozambique

(C) Zimbabwe

(D) Zambia

Answer: Zimbabwe

5.Name the Scheme launched by Ramesh Pokhriyal 'Nishank' aimed at mentoring National Accreditation and Assessment Council (NAAC) to develop quality assurance in Higher Education.

(A) Samagra Shiksha

(B) Rashtriya Madhyamik Shiksha Abhiyan

(C) Paramarsh

(D) Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan

Answer: Paramarsh

6.Which organization prepared the first-ever Draft Distribution Perspective Plan under the guidance of the Ministry of Power?

(A) Central Electricity Authority (CEA)

(B) Power Grid Corporation of India

(C) Central Electricity Regulatory Commission(CERC)

(D) Power System Operation Corporation(POSOCO)

Answer: Central Electricity Authority (CEA)

7.The Appointments Committee of the Cabinet approved whom as Joint Secretary to President Ram Nath Kovind?

(A) Ajay Badoo

(B) Jaya Sadanandan

(C) A.K. Yadav

(D) Rajni Mathur

Answer: Ajay Badoo

8.Chandrayaan-2, India's Moon mission, has been launched from Andhra Pradesh's Sriharikota on July 22. This mission was lead by which two women scientists?

(A) Tessy Thomas and Muthayya Vanitha

(B) Ritu Karidhal and Nandini Harinath

(C) Muthayya Vanitha and Ritu Karidhal

(D) Anuradha TK and Tessy Thomas

Answer: Muthayya Vanitha and Ritu Karidhal

9. Who wins British Open title at Royal Portrush?

(A) Brooks Koepka

(B) Shane Lowry

(C) Tommy Fleetwood

(D) Tony Finau

Answer: Shane Lowry

10.The 5th International Police Expo 2019 was held in __________.

(A) Patna

(B) Lucknow

(C) Mumbai

(D) New Delhi

Answer: New Delhi

Monday, July 22, 2019

MOST IMPORTANT CURRENT AFFAIR QUESTION FOR JULY 22, 2019

1. Chandrayaan-2 is scheduled to take off from which among the following places?

a) Sriharikota
b) Porbandar
c) Chandipur
d) Pokhran

Answer:Sriharikota

2.Hari Prasad Chaurasia is a renowned player of

(A) Sitar
(B) Flute
(C) Sarod
(D) Tabla

Answer: Flute

3. What is the venue of 11th DefExpo India-2020?

a) New Delhi
b) Lucknow
c) Agra
d) Patna

Answer:Lucknow

4.What is the name of Bangladeshi author whose residence permit has been extended for one year by the Union Home Ministry?

a) Hamid Yusufzai
b) Ajitabh Ghosh
c) Taslima Nasreen
d) Waqib Ali Ansari

Answer:Taslima Nasreen

4. How much fund has been sanctioned by government of India for cleaning 34 rivers in India?

a) Rs 1200 crore
b) Rs 1500 crore
c) Rs 3500 crore
d) Rs 5870 crore

Answer:Rs. 5870 Cr.

5. Who among the following players has been rested for India’s tour of West Indies in August 2019?

a) Virat Kohli
b) Rohit Sharma
c) KL Rahul
d) MS Dhoni

Answer:MS Dhoni

6. Who among the following won her fifth gold medal in the last 19 days?

a) Dipa Karmakar
b) Dutee Chand
c) Hima Das
d) Vinesh Phogat

Answer:Hima Das

7. The British Airways has canceled its services for a week to which city?

a) Islamabad
b) Cairo
c) Istanbul
d) Kinshasa

Answer:Cairo 

8. Which minister presented report card of 50 days of Modi 2.0 government?

a) Nirmala Sitharaman
b) Amit Shah
c) Piyush Goyal
d) Prakash Javadekar

Answer:Prakash Javadekar

9.Which among the following was the first bank purely managed by Indians?

(A) State Bank of India
(B) Punjab National Bank
(C) Bank of India
(D) Bank of Baroda

Answer:Punjab National Bank

10."THE WORLD BENEATH HIS FEET" is a Biography of?

(A) Pele
(B) Roger Federer
(C) Pullela Gopichand
(D) Sir Don Bradman

Answer:Pullela Gopichand

11.Next FIFA world cup will be held in_________?

(A) Argentina
(B) Russia
(C) Brazil
(D) Qatar

Answer:Qatar

12.In, which state did the Commonwealth Table Tennis Championship 2019 begin?

(A) Odisha
(B) Maharashtra
(C) Gujarat
(D) Karnataka

Answer: Odisha

13.Andhra Bank launched its AI(Artificial Intelligence) interactive assistant in Telangana. It's named as;

(A) Robi
(B) Abhi
(C) Shakshi
(D) Sindhu

Answer: Abhi

14.Where is the headquarter od ADB(Asian Development Bank)?

(A) Manila
(B) Jakarta
(C) Beijing
(D) Tokyo

Answer: Manila

15.The Strait of Gibraltar separates, which of these following countries?

(A) Portugal and Morocco
(B) Algeria and Spain
(C) Morroco and Spain
(D) Chile and Argentina

Answer:Morroco and Spain