Showing posts with label Credit score. Show all posts
Showing posts with label Credit score. Show all posts

Friday, August 30, 2019

IMPORTANT CURRENT AFFAIRS QUESTIONS FOR AUGUST 30,2019

1. Which three banks will be merged into a single entity to form the 2nd largest bank of India?

a) PNB, OBC & United Bank of India
b) Indian Bank, OBC, Syndicate Bank
c) Allahabad Bank, Canara Bank & PNB
d) PNB, Corporation Bank & Bank of India

Answer: PNB, OBC & United Bank of India

2. Which nation has launched its own Space Command?

a) Russia
b) China
c) United States
d) Israel

Answer: United States

3. Who among the following cricketers has come out of his retirement and made himself available for all formats?

a) Shoaib Malik
b) Yuvraj Singh
c) Ambati Rayudu
d) Hashim Amla

Answer: Ambati Rayudu

4. Which of the following banks will not be merged and will continue to work individually?

a) Allahabad Bank
b) Bank of India
c) Andhra bank
d) Union Bank of India

Answer: Bank of India

5. Which regional bank has not been merged with another bank recently?

a) Bank of Maharashtra
b) Andhra Bank
c) Allahabad Bank
d) Corporation Bank

Answer: Bank of Maharashtra

6. Which state government has banned wearing of jeans and T-shirts by the employees in the state secretariat?

a) Bihar
b) Gujarat
c) Odisha
d) Jharkhand

Answer: Bihar

7. How many 'foreign tribunals' have been formed in Assam to complain if names are excluded in NRC list?

a) 800
b) 900
c) 1000
d) 1100

Answer:1000

8. Which among the following is the first country in the world to issue a Biometric seafarers Identification Document (BSID) by collecting facial biometric data of seafarers?

a) USA
b) India
c) China
d) Pakistan

Answer: India

9. The UGC has constituted a high-level committee to inquire the alleged sale of fake degrees by universities. The committee will comprise how many members?

a) Five
b) Three
c) Two
d) Four

Answer: Five

10. Which historical monument has started the baby-feeding room facility for the first time in India?

a) Taj Mahal
b) Qutub Minar
c) Red Fort
d) Nahargarth Fort

Answer: Taj Mahal

Thursday, August 29, 2019

IMPORTANT DAYS IN SEPTEMBER 2019 FOR COMPETITIVE EXAM

1.1st September is celebrated as:

A. World Coconut Day
B. National Nutrition Week
C. V-J Day
D. None of the above

Answer:National Nutrition Week

2.3rd September is celebrated as

A. Skyscraper Day
B. Vistory over Japan Day
C. World First Aid Day
D. National Fried Clam Day

Answer:Skyscraper Day

3.On which date Teacher's Day is celebrated?

A. 2 September
B. 3 September
C. 4 September
D. 5 September

Answer: 5 September

4.Why Teachers Day is celebrated on 5 September?

A. Abdul Kalam birthday
B. Dr. Sarvapalli Radhakrishnan birthday
C. Swami Vivekananda birthday
D. None of the above

Answer: Dr. Sarvapalli Radhakrishnan birthday

5.International Literacy Day is observed on

A. 6 September
B. 7 September
C. 8 September
D. 9 September

Answer: 8 September

6.8 September is also celebrated as

A. Brazilian Independence Day
B. International Day of Charity
C. World Suicide Prevention Day
D. World Physical Therapy Day

Answer: World Physical Therapy Day

7.Name the harvesting festival that falls in the month of September?

A. Onam
B. Pongal
C. Makar Sankranti
D. Bhogali Bihu

Answer: Onam

8.14 September is celebrated as

A. World First Aid Day
B. World Suicide Prevention Day
C. Hindi Divas
D. International Day of Charity

Answer:Hindi Divas

9.International Day of Democracy is observed on

A. 13 September
B. 14 September
C. 15 September
D. 16 September

Answer: 15 September

10.Malaysia Day is celebrated on

A. 15 September
B. 16 September
C. 17 September
D. 18 September

Answer: 16 September

11.16 September is celebrated as

A. Engineer's Day
B. International Day of Peace and Non-Violence
C. International Talk Like a Pirate Day
D. World Ozone Day

Answer:World Ozone Day

12.What is the theme of World Maritime Day 2019?

A. Empowering women
B. To promote women in maritime
C. Empowering women in the maritime community
D. Increase women in maritime community

Answer:Empowering women in the maritime community

13.26 September is observed as

A. Day of Deaf
B. World Contraception Day
C. European Day of Languages
D. Rose Day

Answer:World Contraception Day

14.International Translation day is celebrated on

A. 27 September
B. 28 September
C. 29 September
D. 30 September

Answer: 30 September

15.World Heart day is celebrated on

A. 25 September
B. 27 September
C. 28 September
D. 29 September

Answer: 29 September

Wednesday, August 28, 2019

IMPORTANT CURRENT AFFAIRS QUESTION FOR AUGUST 28, 2019

1. Who among the following is not a part of the five-member GoM set up by the government for Jammu & Kashmir and Ladakh?

a) Smriti Irani
b) Ravi Shankar Prasad
c) Jitendra Singh
d) Thawar Chand Gehlot

Answer: Smriti Irani

2.Who is the present minister of Union Minister for Consumer Affairs, Food and Public Distribution?

A.Shri Ram Vilas Paswan
B.Shri Suresh Kumar 
C.Shri Amit Shah
D.Shri Prakash Javedakar

Answer: Shri Ram Vilas Paswan

3. The Supreme Court has referred the Article 370 petitions for hearing to a special constitution bench. The bench will comprise how many members?

a) Three
b) Four
c) Two
d) Five

Answer: Five

4.Who is to be honoured with UEFA President Award?

A.Eric Cantona 
B.Guy Roux 
C.Bobby Robson
D.Paolo Maldini

Answer: Eric Cantona

5.Who has been appointed as the new Chairperson of PMLA Appellate Tribunal?

a) Vijay Kumar Bist
b) Sanjay Karol
c) Sunil Gaur
d) Ajay Kumar Mittal

Answer: Sunil Gaur

6.The Indian Railways has decided to offer how much discount in its AC Chair car trains like Shatabdi, Tejas?

a) 30 percent
b) 25 percent
c) 15 percent
d) 20 percent

Answer: 25 percent

7.IndTokyo launched to help Paralympians to look up accessible places in Tokyo during _____________?

A.2020 Paralympics Games
B.2019 Paralympics Games 
C.2022 Paralympics Games
D.2021 Paralympics Games

Answer: 2020 Paralympics Games

8.Which telecom company topped the telecom market with highest revenue share in the April-June quarter?

a) Airtel
b) Jio
c) BSNL
d) Vodafone Idea

Answer: Jio

9.Who became the first Flight Commander of a flying unit?

A.Bhawana Kanth
B.Avani Chaturvedi 
C.Mohana Singh
D.S Dhami

Answer: S Dhami

10.Who has become the first IPS officer to be honoured with the prestigious Tenzing Norgay National Adventure Award 2018?

a) Manikandan K
b) Prabhat Raju Koli
c) Wangchuk Sherpa
d) Aparna Kumar

Answer: Aparna Kumar

11.Who released the India child well being index 2019?

A.World Vision India 
B.NITI Aayog 
C.IFMR LEAD
D.A and C

Answer: A and C

12.When is the National Sports Day observed every year in India?

a) 27th August
b) 28th August
c) 29th August
d) 30th August

Answer: 29th August

13.Name the India’s first woman Director General of Police (DGP) who passed away recently.

a) Kanchan Chaudhary
b) Kavita Chauhan
c) Rashmi Upadhaya
d) Ruchi Sharma

Answer: Kanchan Chaudhary

14.The Indian Institute of Petroleum recently established a plant to turn plastic waste into diesel in which city?

a) Ranchi
b) Dehradun
c) Kanpur
d) Pune

Answer: Dehradun

15.Which city will host the 14th session of the Conference of the Parties of UNCCD?

a) New Delhi
b) Tokyo
c) Beijing
d) Kuala Lumpur

Answer: New Delhi

Wednesday, August 21, 2019

IMPORTANT CURRENT AFFAIRS FOR COMPETITIVE EXAM

1. Who among the following has been nominated for the Rajiv Gandhi Khel Ratna in the National Sports Awards 2019?

a) Ravindra Jadeja
b) R. Ashwin
c) Deepa Malik
d) Dipa Karmakar

Answer: Deepa Malik

2. PM Modi recently inaugurated Mangdechhu hydroelectric power plant in which country?

a) Bangladesh
b) Bhutan
c) Sri Lanka
d) Malaysia

Answer: Bhutan

3. Which former Chief Minister of Bihar recently died in Delhi at the age of 83?

a) Jagannath Mishra
b) Jeetan Ram Manjhi
c) Satyendra Narayan Singh
d) Chandrashekhar Singh

Answer: Jagannath Mishra

4. Punjab and Haryana High Court started its first virtual court through video conferencing in which city?

a) Panipat
b) Rohtak
c) Hisar
d) Faridabad

Answer: Faridabad

5. Which country hosted the 28th BASIC Ministerial meeting on Climate Change?

a) India
b) Brazil
c) China
d) USA

Answer: Brazil

6. Which country is the largest emitter of SO2, according to Greenpeace data?

a) Russia
b) India
c) China
d) Saudi Arabia

Answer: India 

7. Which country hosts the world’s largest SO2 emission hotspot?

a) China
b) South Africa
c) India
d) Russia

Answer: Russia

8. Researchers have discovered five new species of fish in which state?

a) Arunachal Pradesh
b) Manipur
c) Assam
d) Meghalaya

Answer: Arunachal Pradesh

9. The NGT has formed a committee to examine illegal sand mining in which river?

a) Ganga
b) Yamuna
c) Cauvery
d) Godavari

Answer: Yamuna 

10. When was World Humanitarian Day 2019 observed?

a) August 20th
b) August 18th
c) August 19th
d) August 17th

Answer: August 19th


11. What will be the retirement age of the Central Armed Police Force personnel as per the order issued by the Ministry of Home Affairs?

a) 58
b) 59
c) 60
d) 61

Answer: 60

12. Which nation accused India of waging "fifth-generation warfare” by using water as a weapon?

a) China
b) Pakistan
c) Bangladesh
d) United States

Answer: Pakistan

13. Whose 75th birth anniversary was observed on August 20, 2019?

a) Rajiv Gandhi
b) Jawaharlal Nehru
c) A P J Abdul Kalam
d) Narendra Modi

Answer: Rajiv Gandhi

14. The Direct Tax Code (DTC) task force has recommended a major cut in corporate tax for both domestic and foreign companies. What is the newly recommended corporate tax rate?

a) 25 percent
b) 30 percent
c) 15 percent
d) 20 percent

Answer: 25 percent

15. Which glacier in Iceland has lost its identity due to climate change?

a) Okjokull
b) Sesami
c) Milami
d) Sumatra

Answer: Okjokull

16. Which country will be bestowing its highest civilian award 'Order of Zayed’ upon Indian Prime Minister Narendra Modi?

a) Bhutan
b) Thailand
c) UAE
d) Japan

Answer: UAE

17. Former Prime Minister Dr. Manmohan Singh has recently been elected as a member of Rajya Sabha from which state?

a) Rajasthan
b) Punjab
c) Gujrat
d) Uttar Pradesh

Answer: Rajasthan

18. The music composer of films like 'Umrao Jaan', 'Bazaar', 'Kabhi Kabhi' passed away recently. What was his name?

a) Omar Abdul Bhatt
b) Mohammad Khayyam
c) Amzad Hussain
d) None of the above

Answer: Mohammad Khayyam

19. Which country described recent US missile test as 'escalation of military tensions'?

a) North Korea
b) Japan
c) Russia
d) South Korea

Answer: Russia

20. Which court has agreed to hear Facebook’s plea for transfer of Aadhaar- social media linking cases?

a) Delhi MC
b) Allahabad HC
c) Supreme Court
d) Madras HC

Answer: Supreme Court

Wednesday, August 14, 2019

COMPETITIVE EXAM CURRENT AFFAIRS QUESTIONS FOR AUGUST 14, 2019

1.Deen Dayal SPARSH Yojana is related to -

Answer: Pursuing Philately as a hobby

2.India's first energy-efficient railway station is -

Answer: Kacheguda

3.Where is National Crafts Museum located?

Answer: New Delhi

4.“Operation Number Plate” was launched by which protection force?

Answer: Railway Protection Force

5.Who created and produced the patriotic song “Watan”?

Answer: Doordarshan

6.Which prasadam of Tamil Nadu recently got GI Tag?

Answer: Panchamirtham

7.Which state is to launch ‘Rythu Bharosa’ programme on October 15?

Answer: Andhra Pradesh

8.Which country introduced Surabaya scheme, by which passengers can swap trash for travel tickets?

Answer: Indonesia

9.Which minister recently launched Water Plus Protocol and Swachh Nagar app?

Answer: Hardeep Singh Puri

10.Global investors summit is going to be held in which city?

Answer: Sri Nagar

11.Recently an MoU signed between Naval Air Enclave (NAE) Kochi and which International Airport for ensuring safe , secure and uninterrupted military air operations?

Answer: Cochin International Airport Limited

12.Who has been appointed as the New Chief Secretary of Arunachal Pradesh?

Answer: Naresh Kumar

13.The “Union Home Minister’s Medal for Excellence in Investigation” was constituted in which year?

Answer: 2018

14.Women's T20 Cricket has been confirmed for inclusion at the Birmingham Commonwealth Games in which year?

Answer: 2022

15.NITI Aayog recently launched the fourth edition of Women Transforming India Awards in

Answer: Delhi

Saturday, August 10, 2019

IMPORTANT CURRENT AFFAIRS QUESTIONS FOR AUGUST 10,2019

1. Who among the following was conferred the Bharat Ratna honour?

a) Ram Nath Kovind
b) Pranab Mukherjee
c) Arun Jaitely
d) Meira Kumar

Answer: Pranab Mukherjee

2. World Archery suspended the Archery Association of which among the following countries?

a) India
b) China
c) Pakistan
d) Bangladesh

Answer: India

3. Who among the following cricketers announced his retirement from all forms of International cricket on August 8, 2019?

a) Dale Steyn
b) Imran Tahir
c) Hashim Amla
d) Quinton de Kock

Answer: Hashim Amla

4. ISRO has decided to set up the Space Situational Awareness Control Centre in which city?

a) Chennai
b) Noida
c) Kochin
d) Bengaluru

Answer: Bengaluru

5. Which state government has launched Mission Shakti sports initiative?

a) Gujarat
b) Madhya Pradesh
c) Maharashtra
d) Jharkhand

Answer:  Maharashtra

6. Which film won the Best Popular Film award in 66th National Film Awards?

a) Mahanati
b) Uri
c) Stree
d) Badhaai Ho

Answer: Badhaai Ho

7. Which Ministry launched the Samagra Shiksha-Jal Suraksha drive recently?

a) Ministry of Human Resource Development
b) Ministry of Jal Shakti
c) Ministry of Home Affairs
d) Ministry of Defence

Answer: Ministry of Human Resource Development

8. Which state topped the Breastfeeding, Infant & Young Child Feeding Practices in India?

a) Kerala
b) Haryana
c) Manipur
d) Sikkim

Answer: Manipur

9. Which Minister launched the electronic version of Rozgar Samachar?

a) Suresh Prabhu
b) Prakash Javadekar
c) Ram Nath Kovind
d) Dharmendra Pradhan

Answer: Prakash Javadekar

10. India recently signed which international convention on mediation?

a) UNISA
b) UNCAC
c) UNFCCC
d) UNCBD

Answer: UNISA

Tuesday, August 6, 2019

GENERAL AWARENESS QUESTIONS FOR ALL COMPETITIVE EXAM

1.Oxygen and Ozone are:

A. Allotropes
B. Isotopes
C. Isomers
D. Isobars

Answer:Allotropes

2. What is the correct definition of Fiat Money?

A. Money on the order of apex bank
B. Money on the order of Parliament
C. Money on the order of the government
D. None of the above

Answer:Money on the order of the government

3.Which of the following movement was for the restoration of Sikh sovereignty after the annexation of Punjab by the British?

A. Movement of Pagal Panthis
B. Satara Distrubances
C. Kuka Movement
D. Kittur Rising

Answer:Kuka Movement

4.Which of the following island is famous for boat racing in India?

A. Wellingdon Island
B. Pumban Island
C. Sriharikota Island
D. None of the above

Answer:Wellingdon Island

5.Which is the primary and major source of irrigation in India?

A. Tanks
B. Wells & Tube wells
C. Canals
D. Rain fed

Answer:Wells & Tube wells

6.Which of the following type of farming is done with slush and burn method on the jungles of north-eastern part of India?

A. Intensive Farming
B. Plantation Farming
C. Mixed Farming
D. Shifting Farming

Answer:Shifting Farming

7.Which of the following gas is directly respondent for the depletion of ozone layer?

A. Carbon dioxide
B. Carbon monoxide
C. Nitrous oxide
D. Chlorofluorocarbon (CFC)

Answer:Chlorofluorocarbon (CFC)

8.Which gases employed for the respiratory activities of sailors (divers)?

A. Oxygen and Nitrogen
B. Oxygen and Helium
C. Oxygen and Argon
D. Oxygen and Neon

Answer:Oxygen and Helium

9.Who said that ‘National Calamity’ on the failure of Non-Cooperation Movement to prevent the public mass from demoralisation?

A. Subash Chandra Bose
B. Bal Gangadhar Tilak
C. C R Das
D.  Vitthal Patel

Answer:Subash Chandra Bose

10.Kidneys remove which of the following waste product from body?

A. Uric Acid
B. Urea
C. Ammonia
D. All of the above

Answer:All of the above

11.Which of the following gland regulates the sugar level in blood in the range 70-160mg/100 cubic cm of blood either by the process of glycogenesis or by glycogenolysis?

A. Serous Gland
B. Kidneys
C. Liver
D. Pancreas

Answer:Liver

12.Find out substance that causes permanent hardness of water:

A. Carbonates of calcium and magnesium
B. Bicarbonates of calcium and magnesium
C. Chloride and sulphate of the calcium and magnesium
D. None of these

Answer:Chloride and sulphate of the calcium and magnesium

13.India’s highest waterfalls Jog (Gershoppa) is situated on which river?

A. Sabarmati
B. Pumba
C. Sharavati River
D. Periyar

Answer:Shravati River

14.Which of the following ancient text deals with the ploughing rituals?

A. Shatapatha Brahmana
B. Upanishads
C. Aranyakas
D. Brahamanas

Answer:Shatapatha Brahmana

15.Who among the following was the founder of the Chola dyanasty?

A. Rajaraja I
B. Vijalaya Chola
C. Krishna I
D. Krishnadev Rai

Answer:Vijalaya Chola

IMPORTANT CURRENT AFFAIRS QUESTION WITH ANSWER FOR AUGUST 5, 2019

1. Which Article was scrapped by the Parliament recently?

a) Article 370
b) Article 356
c) Article 377
d) Article 246

Answer: Article 370

2. Which of the following Articles got revoked alongside Article 370?

a) Article 174
b) Article 244
c) Article 153
d) Article 35A

Answer:Article 35A

3. Which of the following would be the new Union Territory without Legislature?

a) Puducherry
b) Chandigarh
c) Ladakh
d) Jammu

Answer: Ladakh

4. Which institution or body passed the Transgender Persons (Protection of Rights) Bill 2019 on 5 August 2019?

a) President
b) Lok Sabha
c) Rajya Sabha
d) Parliament

Answer: Lok Sabha

5. Which Surface-to-Air missile was successfully flight-tested by DRDO recently?

a) QRSAM
b) NAG
c) Agni
d) Dhanush

Answer: QRSAM

6. As per the Archaeological Survey of India (ASI) in which state ‘Bharati Huda’, a rural settlement, had thrived about 3600 years ago?

a) Odisha
b) Madhya Pradesh
c) Karnataka
d) Kerala

Answer: Odisha

7. How many individuals will be scanned under the Human Genome Mapping Project of Government of India?

a) 12,000
b) 16,000
c) 20,000
d) 22,000

Answer: 20,000

8. As per UGC notice, all universities in India will get a final subscription to access which Swedish anti-plagiarism software?

a) Dravin
b) Urkund
c) Inkis
d) Pitras

Answer: Urkund

9. How much grant has been approved by centre government Kosi-Mechi Interlinking project?

a) Rs 2,300 crore
b) Rs 31,00 crore
c) Rs 3,400 crore
d) Rs 4,900 crore

Answer: Rs 4,900 crore

10. What is the name of former Maldives president who was taken to detention centre after being returned to the country?

a) Ahmed Adeeb
b) Mohammad Morsi
c) Waheed Hassan
d) Abdulla Yameen

Answer: Ahmed Adeeb

Tuesday, July 23, 2019

COMPETITIVE EXAM CURRENT AFFAIRS QUESTIONS FOR JULY 23, 2019

1 Which former Indian athlete has been nominated for IAAF Veteran Pin?

(A) Milkha Singh

(B) PT Usha

(C) Anju Bobby George

(D) Manju Bala Swami

Answer: PT Usha

2.What was the theme of the International Shark Awareness Day 2019?

(A) The Year of the Shark - The top predators of the ocean we can't afford to lose

(B) It's more scared of you than you are of it

(C) An Animal To Be Revered, Not Feared

(D) The sharks in crisis: a call to action for the Mediterranean

Answer: The sharks in crisis: a call to action for the Mediterranean

3.The 11th DefExpo India-2020 will be held in;

(A) Lucknow

(B) Pune

(C) Jaipur

(D) Hyderabad

Answer: Lucknow

4.Which country has been suspended by the International Cricket Council (ICC) with immediate effect after it breached the ICC Constitution?

(A) Botswana

(B) Mozambique

(C) Zimbabwe

(D) Zambia

Answer: Zimbabwe

5.Name the Scheme launched by Ramesh Pokhriyal 'Nishank' aimed at mentoring National Accreditation and Assessment Council (NAAC) to develop quality assurance in Higher Education.

(A) Samagra Shiksha

(B) Rashtriya Madhyamik Shiksha Abhiyan

(C) Paramarsh

(D) Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan

Answer: Paramarsh

6.Which organization prepared the first-ever Draft Distribution Perspective Plan under the guidance of the Ministry of Power?

(A) Central Electricity Authority (CEA)

(B) Power Grid Corporation of India

(C) Central Electricity Regulatory Commission(CERC)

(D) Power System Operation Corporation(POSOCO)

Answer: Central Electricity Authority (CEA)

7.The Appointments Committee of the Cabinet approved whom as Joint Secretary to President Ram Nath Kovind?

(A) Ajay Badoo

(B) Jaya Sadanandan

(C) A.K. Yadav

(D) Rajni Mathur

Answer: Ajay Badoo

8.Chandrayaan-2, India's Moon mission, has been launched from Andhra Pradesh's Sriharikota on July 22. This mission was lead by which two women scientists?

(A) Tessy Thomas and Muthayya Vanitha

(B) Ritu Karidhal and Nandini Harinath

(C) Muthayya Vanitha and Ritu Karidhal

(D) Anuradha TK and Tessy Thomas

Answer: Muthayya Vanitha and Ritu Karidhal

9. Who wins British Open title at Royal Portrush?

(A) Brooks Koepka

(B) Shane Lowry

(C) Tommy Fleetwood

(D) Tony Finau

Answer: Shane Lowry

10.The 5th International Police Expo 2019 was held in __________.

(A) Patna

(B) Lucknow

(C) Mumbai

(D) New Delhi

Answer: New Delhi

Thursday, July 18, 2019

COMPETITIVE EXAM CURRENT AFFAIRS QUESTIONS FOR JULY 17, 2019

1. The Union Cabinet recently approved the extension of Fifteenth Finance Commission term to which date?

a)      30th July

b)      30th September

c)       30th November

d)      30th December

Answer: 30th November

2. The CCEA recently approved the 2800 Megawatt Dibang Multipurpose Project in which state?

a)      Assam

b)      Meghalaya

c)       Arunachal Pradesh

d)      West Bengal

Answer: Arunachal Pradesh

3. The 21st Commonwealth Table Tennis Championship began in which city?

a)      Cuttack

b)      Wales

c)       Kuala Lumpur

d)      Singapore City

Answer: Cuttack

4. Which of the following has recently been appointed as the Governor of Chhattisgarh?

a)       Anusuiya Uikey

b)       Awakriya Mishra

c)       Anupama Singh

d)      Swati pandey

Answer: Anusuiya Uikey

5. Which of the following has recently been appointed as Governor of Andhra Pradesh?

a)      Acharya Sanghamitra

b)      Biswa Bhushan

c)       Devendranath Singh

d)      Ashwini Chaubey

Answer: Biswa Bhushan

6. Which of the following has been appointed as the Judge of Singapore International Commercial Court (SICC)?

a)      Justice RK Pachauri

b)      Justice BS Verma

c)       Justice SS Dhingra

d)      Justice AK Sikri

Answer: Justice AK Sikri

7. In what time period NGT asked Central Pollution Control Board (CPCB) to stop the pollution intensive activities in critical and severely polluted areas?

a)      Two

b)      Three

c)       Four

d)      Five

Answer: Three

8. Which state cabinet has announced to increase the financial assistance given to the families of martyrs from Rs 25 lakh to Rs 1 crore?

a)      Haryana

b)      Telangana

c)       Madhya Pradesh

d)      Maharashtra

Answer: Maharashtra

9. Who among the following has been elected as the first female president of European Commission?

a)      Ursula von der Leyen

b)      Angela Merkel

c)       Marcelo Rebelo de Sousa

d)      Irina Bokova

Answer: Ursula von der Leyen

10. Christine Lagarde has resigned as the Managing Director of which International Financial body?

a)      WB

b)      IMF

c)       ADB

d)      IBRD

Answer: IMF

Thursday, July 11, 2019

MOST IMPORTANT GOVT EXAM GENERAL AWARNESS QUESTIONS

1. As per the 'Periodic Labor Force Survey' which state has the highest unemployment rate?

(A) Rajasthan

(B) Nagaland

(C) Manipur

(D) West Bengal

Answer: Nagaland

2.The National Statistics Day is observed on which date in India?

(A) 26th June

(B) 27th June

(C) 28th June

(D) 29th June

Answer: 29th June

3.Which newspaper is the largest selling English-language daily in the world?

(A) The Times of India

(B) The Hindu

(C) The Financial Times

(D) The Guardian

Answer: The Times of India

4.Who won RedInk Award for 'Journalist of the Year 2019'?

(A) Rachna Khaira

(B) Sweta Singh

(C) Shali Chopra

(D) Sagarika Ghose

Answer: Rachna Khaira

5.Who among the following was named as the new Chairman of Internet and Mobile Association of India?

(A) Dhruv Shringi

(B) Subho Ray

(C) Amit Agarwal

(D) SatyanGajwani

Answer: Amit Agarwal

6.Name the Indian state which hosts 32nd edition of the International Seed Testing Association congress.

(A) Tamil Nadu

(B) Telangana

(C) Andra Pradesh

(D) Maharashtra

Answer: Telangana

7.When was Research and Analysis Wing (RAW) established?

(A) 1957

(B) 1968

(C) 1972

(D) 1977

Answer: 1968

8.Amitabh Kant has got how many years extension as Niti Aayog CEO?

(A) Five years

(B) Three Years

(C) Two Years

(D) One year

Answer: Two Years

9.Where is the Headquarter of WTO (World Trade Organization)?

(A) Vienna

(B) Washington

(C) Geneva

(D) Paris

Answer: Geneva

10. Who has been appointed as IB director, recently?

(A) Vipin Kumar

(B) Arvind Kumar

(C) Sanjiv Seth

(D) Ashwani Singh

Anwers: Arvind Kumar

11.India proposed to host the 2023 International Olympic Committee session in which city?

(A) Chennai

(B) Pune

(C) New Delhi

(D) Mumbai

Answer: Mumbai

12.Which of the following scheme is planned by the central government to double farmers income by the year 2022?

(A) Antyodaya Anna Yojana

(B) Krishi Vigyan Kendras

(C) Pradhan Mantri Ujjwala Yojana

(D) National Food Security Mission

Answer: Krishi Vigyan Kendras

13.Who won Mallorca Open Title 2019?

(A) Sofia Kenin

(B) Angelique Kerber

(C) Elise Mertens

(D) Anastasija Sevastova

Answer: Sofia Kenin

14.Flipkart's co-founder Binny Bansal sold his equity shares valued at USD 76 million to __________.

(A) Walmart

(B) Alibaba

(C) Myntra

(D) Jabong

Answer: Walmart

15.Which of the following Bill was recently passed in Lok Sabha, that will allow an entity to set up units in special economic zones (SEZs)?

(A) Special Economic Zones Bill, 2016

(B) Special Economic Zones Bill, 2017

(C) Special Economic Zones (Amendment) Bill, 2018

(D) Special Economic Zones (Amendment) Bill, 2019

Answer: Special Economic Zones (Amendment) Bill, 2019

16."Khartoum" is the capital city of which of the following countries?

(A) Oman

(B) Turkey

(C) Egypt

(D) Sudan

Answer: Sudan

17.World Bank commits __________ million loan for Uttarakhand Public Financial Management Strengthening Project.

(A) $25.42

(B) $31.58

(C) $38.12

(D) $42.05

Answer: $31.58

18.Meeting of Expert Working Group on Paris Pact Initiative was held in New Delhi. It was hosted by which ministry?

(A) Ministry of Statistics and Programme Implementation

(B) Ministry of Defence

(C) Ministry of External Affairs

(D) Ministry of Finance

Answer: Ministry of Finance

19.How many countries of Asia-Pacific have endorsed India's bid for UNSC non-permanent seat?

(A) 55

(B) 56

(C) 57

(D) 58

Answer: 55

20.The IOC has stripped the Olympic status of which among the following International sports associations?

(A) FIH

(B) ISSF

(C) IWF

(D) AIBA

Answer: AIBA