Showing posts with label Current Affair. Show all posts
Showing posts with label Current Affair. Show all posts

Saturday, April 11, 2020

ILO | Chief of the Air Staff - TNPSC Government Examp Questions

1. When was International Labour Organization (ILO) established?

1919

2. When was Ministry of Statistics and Programme Implementation established?

1999

3. How many members are there in International Labour Organization (ILO)?

187

4. Who is the Chief of the Air Staff (CAS) of the Indian Air Force?

Rakesh Kumar Singh Bhadauria

5. Who is the Comptroller and Auditor General (CAG) of India?

Rajiv Mehrishi

6.Who audits the Consolidated Fund of India?

Comptroller and Auditor General

7.Who is the Chief Justice of India?

Sharad Arvind Bobde

8. How many chambers are there in the Indian Parliament?

2

9.When was the Constitution of India ratified? (adopted)

26 November 1949

10. When was the Income Tax Department established?

1860

Thursday, February 27, 2020

Taj Mahal | TNPSC Group | SBI Clerck - Current Affairs for all Exams

1. When did India observe the first anniversary of National War Memorial?

February 25th

2. When is ISRO scheduled to launch its Geo Imaging Satellite- GISAT-1?

March 5th 

3. In a new travel advisory, India has advised Indians to avoid travelling to which three nations?

Italy, Iran and Republic of Korea

4. The shooting and archery events of the Birmingham Commonwealth Games 2022 will be held in which Indian city?

Chandigarh

5. Which nation participated in Indra Dhanush Exercise 2020 along with India?

UK

6. Which nation has formally withdrawn from co-sponsoring UNHRC resolution on war crimes?

Sri Lanka

7. Taj Mahal is located on the banks of the river ________.

Yamuna

8. Who released the progress report on Poshan Abhiyaan (Nutrition Mission)?

NITI Aayog

9. When was the Taj Mahal added to the list of World Heritage Sites?

1983 

10. When was the Taj Mahal built?

15th 

(The construction of the Taj Mahal was carried out from 1631 to 1648 AD (15th century) and was completed within a period of 17 years. )

Monday, October 21, 2019

Railway Group D Current Affairs Questions | Government Exam questions

1. Where was the 1st Joint Committee Meeting (JCM) under the 2nd Memorandum of Cooperation (MOC), which was signed on Healthcare and Wellness in October 2018 by PM Modi, held?

Tokyo

2. Where will the next defence expo, in February 2020, be held?

Lucknow

3. When was the Central Bank of the European Union formed?

1998

4. Where was the 40th meetings of the International Monetary and Financial Committee (IMFC) of the International Monetary Fund (IMF) held?

Washington DC

5. Who is the President of the Philippines?

Rodrigo Duterte

6. What is the current defence export rate in India?

Rs.11,000 crore

7. __________is an exchange of advance information on the movement and identity of commercial non-military merchant vessels.

White shipping information

8. Ministry of Defence is expecting an estimate of increase of around __________ in its defence exports by 2024.

Rs.35,000 crore

9. Who is appointed as the head of the European Central Bank (ECB)?

Christine Lagarde (she is the former IMF Chief)

10. Who participated in the 40th meetings of the International Monetary and Financial Committee (IMFC) of IMF and the World Bank Group?

Finance Minister Nirmala Sitharam

11. Who is appointed as the Director-General of the National Security Guard (NSG)?

Anup Kumar Singh

Wednesday, October 2, 2019

RRB NTPC Exam Current affiars Qustions.

1. Who has become the first girl student to win President of India Prize?

Kavitha Gopal

2. When will single-use plastic be banned in India?

October 2nd 

3. When will be the next hearing of J&K petitions?

November 14th

4. “All Hindu, Sikh, Christian, Jain and Buddhist refugees will get Indian citizenship.” Whose statement is this?

Amit Shah

5. Who was awarded the GN Ramachandran Gold Medal by President Ram Nath Kovind?

Prof. Amitabha Chattopadhyay

6. How many countries including India have signed an agreement to stop the spread of online fake news?

20

7. Which state topped the 'School Education Quality Index' released by NITI Aayog?

Kerala

8. When is International Coffee Day celebrated?

October 1

9. What is the strike range of land-attack version of BrahMos supersonic cruise missile?

290km

10. Which birth anniversary of Father of the Nation Mahatma Gandhi is being celebrated on October 02, 2019?

150    
 
  

Wednesday, August 28, 2019

IMPORTANT CURRENT AFFAIRS QUESTION FOR AUGUST 28, 2019

1. Who among the following is not a part of the five-member GoM set up by the government for Jammu & Kashmir and Ladakh?

a) Smriti Irani
b) Ravi Shankar Prasad
c) Jitendra Singh
d) Thawar Chand Gehlot

Answer: Smriti Irani

2.Who is the present minister of Union Minister for Consumer Affairs, Food and Public Distribution?

A.Shri Ram Vilas Paswan
B.Shri Suresh Kumar 
C.Shri Amit Shah
D.Shri Prakash Javedakar

Answer: Shri Ram Vilas Paswan

3. The Supreme Court has referred the Article 370 petitions for hearing to a special constitution bench. The bench will comprise how many members?

a) Three
b) Four
c) Two
d) Five

Answer: Five

4.Who is to be honoured with UEFA President Award?

A.Eric Cantona 
B.Guy Roux 
C.Bobby Robson
D.Paolo Maldini

Answer: Eric Cantona

5.Who has been appointed as the new Chairperson of PMLA Appellate Tribunal?

a) Vijay Kumar Bist
b) Sanjay Karol
c) Sunil Gaur
d) Ajay Kumar Mittal

Answer: Sunil Gaur

6.The Indian Railways has decided to offer how much discount in its AC Chair car trains like Shatabdi, Tejas?

a) 30 percent
b) 25 percent
c) 15 percent
d) 20 percent

Answer: 25 percent

7.IndTokyo launched to help Paralympians to look up accessible places in Tokyo during _____________?

A.2020 Paralympics Games
B.2019 Paralympics Games 
C.2022 Paralympics Games
D.2021 Paralympics Games

Answer: 2020 Paralympics Games

8.Which telecom company topped the telecom market with highest revenue share in the April-June quarter?

a) Airtel
b) Jio
c) BSNL
d) Vodafone Idea

Answer: Jio

9.Who became the first Flight Commander of a flying unit?

A.Bhawana Kanth
B.Avani Chaturvedi 
C.Mohana Singh
D.S Dhami

Answer: S Dhami

10.Who has become the first IPS officer to be honoured with the prestigious Tenzing Norgay National Adventure Award 2018?

a) Manikandan K
b) Prabhat Raju Koli
c) Wangchuk Sherpa
d) Aparna Kumar

Answer: Aparna Kumar

11.Who released the India child well being index 2019?

A.World Vision India 
B.NITI Aayog 
C.IFMR LEAD
D.A and C

Answer: A and C

12.When is the National Sports Day observed every year in India?

a) 27th August
b) 28th August
c) 29th August
d) 30th August

Answer: 29th August

13.Name the India’s first woman Director General of Police (DGP) who passed away recently.

a) Kanchan Chaudhary
b) Kavita Chauhan
c) Rashmi Upadhaya
d) Ruchi Sharma

Answer: Kanchan Chaudhary

14.The Indian Institute of Petroleum recently established a plant to turn plastic waste into diesel in which city?

a) Ranchi
b) Dehradun
c) Kanpur
d) Pune

Answer: Dehradun

15.Which city will host the 14th session of the Conference of the Parties of UNCCD?

a) New Delhi
b) Tokyo
c) Beijing
d) Kuala Lumpur

Answer: New Delhi

Thursday, July 25, 2019

IMPORTANT CURRENT AFFAIRS FOR JULY 24 & 25, 2019

1. Which cricketer currently holds the number 1 spot in ICC Test Rankings?

a) Rohit Sharma
b) Kane Williamson
c) Joe Root
d) Virat Kohli

Answer: Virat Kohli 

2. Which state’s assembly has passed a bill raising OBC quota to 27 percent?

a) Karnataka
b) Madhya Pradesh
c) Maharashtra
d) Telangana

Answer: Madhya Pradesh

3. Which state government has decided to bring a legislation to ensure journalists’ job security?

a) Uttar Pradesh
b) Bihar
c) Odisha
d) West Bengal

Answers: West Bengal

4. Who has been chosen as the next Prime Minister of United Kingdom?

a) Adward Luke
b) Jeremy Hunt
c) Boris Johnson
d) Karl Parkinson

Answer: Boris Johnson

5. Biswa Bhusan Harichandan has taken charge as the Governor of which among the following states?

a) Maharashtra
b) Gujarat
c) Andhra Pradesh
d) Himachal Pradesh

Answer: Andhra Pradesh

6. When will World Test Championship begin?

a) August 1st
b) July 31st
c) August 22nd
d) August 10th

Answer: August 1st

7. Which country has recently imposed Carbon Tax?

a) South Africa
b) Pakistan
c) Nepal
d) Bangladesh

Answer: South Africa

8. In which city of India amount of pollutant particles of ozone has increased almost one and a half times during the last one year?

a) Kanpur
b) Delhi
c) Mumbai
d) Chennai

Answer: Delhi

9. After successful launch of Chandrayaan-2 by India, which country has expressed a desire to work on space programs with India?

a) USA
b) China
c) Russia
d) Israel

Answer: China

10. According to the IMF’s World Economic Outlook, July 2019 what will be the growth rate of India in year 2020-21?

a) 7.2%
b) 7.3%
c) 7.4%
d) 7.5%

Answers: 7.2%

11. Which industry icon is set to retire as Executive Chairman of his company in July?

a) Azim Premji
b) Ratan Tata
c) Lakshmi Mittal
d) Shiv Nadar

Answer: Azim Premji

12. First-time MPs Nusrat Jahan, Mimi Chakraborty took oath as Lok Sabha members on June 25. The actresses belong to which party?

a) BJP
b) TMC
c) Cong
d) DMK

Answer; TMC

13. The Council of Europe has restored which nation’s voting rights?

a) France
b) Germany
c) United Kingdom
d) Russia

Answer: Russia

14. Padma Vibhushan E. Sreedharan recently resigned as the Principal Advisor to which corportation?

a) DMRC
b) LMRC
c) KMRC
d) MMRC

Answer: LMRC

15. When is the International Olympic Day observed every year?

a) 22nd June
b) 23rd June
c) 24th June
d) 25th June

Answer: 23rd June

16. PM Narendra Modi will attend the G-20 Summit 2019 from June 27-29 in which country?

a) France
b) Russia
c) Japan
d) China

Answer: Japan

17. Which country has agreed to revoke its citizenship given to Mehul Choksi?

a) Antigua
b) Australia
c) Peru
d) Brazil

Answer: Antigua 

18. US President Donald Trump recently signed a strong banning order against which country?

a) Syria
b) Iraq
c) Pakistan
d) Iran

Answer: Iran

19. How much penalty has been proposed for not providing way to emergency vehicles under the Motor Vehicle (Amendment) Bill approved by cabinet?

a) 8000
b) 9000
c) 10000
d) 11000

Answer: 10000

20.Who ties up with JCB for global RuPay card?

a) PayUmoney
b) NPCI
c) HDFC Payment Gateway Services
d) EBS Payment Gateway

Answer: NPCI 

Monday, July 22, 2019

MOST IMPORTANT CURRENT AFFAIR QUESTION FOR JULY 22, 2019

1. Chandrayaan-2 is scheduled to take off from which among the following places?

a) Sriharikota
b) Porbandar
c) Chandipur
d) Pokhran

Answer:Sriharikota

2.Hari Prasad Chaurasia is a renowned player of

(A) Sitar
(B) Flute
(C) Sarod
(D) Tabla

Answer: Flute

3. What is the venue of 11th DefExpo India-2020?

a) New Delhi
b) Lucknow
c) Agra
d) Patna

Answer:Lucknow

4.What is the name of Bangladeshi author whose residence permit has been extended for one year by the Union Home Ministry?

a) Hamid Yusufzai
b) Ajitabh Ghosh
c) Taslima Nasreen
d) Waqib Ali Ansari

Answer:Taslima Nasreen

4. How much fund has been sanctioned by government of India for cleaning 34 rivers in India?

a) Rs 1200 crore
b) Rs 1500 crore
c) Rs 3500 crore
d) Rs 5870 crore

Answer:Rs. 5870 Cr.

5. Who among the following players has been rested for India’s tour of West Indies in August 2019?

a) Virat Kohli
b) Rohit Sharma
c) KL Rahul
d) MS Dhoni

Answer:MS Dhoni

6. Who among the following won her fifth gold medal in the last 19 days?

a) Dipa Karmakar
b) Dutee Chand
c) Hima Das
d) Vinesh Phogat

Answer:Hima Das

7. The British Airways has canceled its services for a week to which city?

a) Islamabad
b) Cairo
c) Istanbul
d) Kinshasa

Answer:Cairo 

8. Which minister presented report card of 50 days of Modi 2.0 government?

a) Nirmala Sitharaman
b) Amit Shah
c) Piyush Goyal
d) Prakash Javadekar

Answer:Prakash Javadekar

9.Which among the following was the first bank purely managed by Indians?

(A) State Bank of India
(B) Punjab National Bank
(C) Bank of India
(D) Bank of Baroda

Answer:Punjab National Bank

10."THE WORLD BENEATH HIS FEET" is a Biography of?

(A) Pele
(B) Roger Federer
(C) Pullela Gopichand
(D) Sir Don Bradman

Answer:Pullela Gopichand

11.Next FIFA world cup will be held in_________?

(A) Argentina
(B) Russia
(C) Brazil
(D) Qatar

Answer:Qatar

12.In, which state did the Commonwealth Table Tennis Championship 2019 begin?

(A) Odisha
(B) Maharashtra
(C) Gujarat
(D) Karnataka

Answer: Odisha

13.Andhra Bank launched its AI(Artificial Intelligence) interactive assistant in Telangana. It's named as;

(A) Robi
(B) Abhi
(C) Shakshi
(D) Sindhu

Answer: Abhi

14.Where is the headquarter od ADB(Asian Development Bank)?

(A) Manila
(B) Jakarta
(C) Beijing
(D) Tokyo

Answer: Manila

15.The Strait of Gibraltar separates, which of these following countries?

(A) Portugal and Morocco
(B) Algeria and Spain
(C) Morroco and Spain
(D) Chile and Argentina

Answer:Morroco and Spain

Saturday, July 20, 2019

IMPORTANT CURRENT AFFAIRS QUESTION WITH ANSWER JULY 19, 2019

1. When will the Ministry of Commerce & Industry launch the Global Innovation Index 2019 (GII)?

a) 20th July
b) 22nd July
c) 24th July
d) 26th July

Answer: 24th July

2. Who was appointed as the Private Secretary to Prime Minister Narendra Modi?

a) Vivek Kumar
b) Sanjeev Kumar Singla
c) Ashok Singh
d) Gautam Tripathi

Answer: Vivek Kumar

3. Which country signed agreement with India to upgrade railway lines?

a) Bangladesh
b) Sri Lanka
c) Nepal
d) Mauritius

Answer:Sri Lanka

4. Where city hosted the 10th Jagran Film Festival?

a) Kanpur
b) Mumbai
c) Noida
d) New Delhi

Answer: New Delhi

5. The Union Ministry of Human Resource Development released the ‘Deeksharambh’ guide for student induction programme of which institution?

a) CBSE
b) UGC
c) ICSE
d) IB

Answer: UGC

6. Which among the following cricketers has been inducted to ICC Hall of Fame?

a) Saurav Ganguly
b) Yuvraj Singh 
c) Sachin Tendulkar
d) Virat Kohli

Answer: Sachin Tendulkar

7. Neil Armstrong stepped on the Moon’s surface, marking a giant leap for mankind, on which date?

a) July 12th
b) July 20th
c) July 21st
d) July 15th

Answer:July 20th 

8. Who has passed the Protection of Human Rights (Amendment) Bill 2019?

a) Lok Sabha
b) Rajya Sabha
c) Union Cabinet
d) NITI Aayog

Answer: Lok Sabha

10.This state/UT government has recently announced the addition of Maithili language as an alternative subject from the 8th to 12th standard.

(A) Haryana
(B) Uttar Pradesh
(C) Delhi
(D) Jharkhand

Answer:Delhi

11.2019 World Youth Skills Day was observed on July 15 with the theme of;

(A) Learning to learn for life and work
(B) Improving the image of TVET
(C) Youth skills for work and life
(D) SkillsChangeLives

Answer: Learning to learn for life and work

12.Who was the captain of ICC world cup winning cricket team?

(A) Ben Stokes
(B) Kane Williamson
(C) Eoin Morgan
(D) Jason Roy

Answer: Eoin Morgan

13.Which is the host country of 2020 Shooting World Cup?

(A) China
(B) South Korea
(C) Japan
(D) India

Answer: India

14.Who among the following was chosen by Bank of England to feature on the new £50 note of Britain?

(A) Alan Turing
(B) James Watt
(C) Jane Austen
(D) Nan Shepherd

Answer: Alan Turing

15.How much of people have enrolled under PM Shram Yogi Maandhan Scheme?

(A) 10 Lakh Person
(B) 18 Lakh Person
(C) 22 Lakh Person
(D) 30 Lakh persons

Answer: 30 Lakh persons

16.The 21st edition of Commonwealth Table Tennis Championship was inaugurated by;

(A) Shri Ganeshi Lal
(B) Shri Naveen Patnaik
(C) Shri Narendra Modi
(D) Shri Ram Nath Kovind

Answer: Shri Ganeshi Lal

17.China has gifted warship 'P625' to which of the following country?

(A) Bangladesh
(B) Myanmar
(C) India
(D) Sri Lanka

Answer: Sri Lanka

18.Who is the CEO of Kotak Mahindra Bank?

(A) Uday Kotak
(B) Ritesh Agarwal
(C) Sriharsha Majesty
(D) Ashish Hemrajani

Answer: Uday Kotak

19.Indian sports person Sreeshankar wins gold at Tatyana Kolpakova International Athletics meet 2019 at Bishkek, Kyrgyzstan. He is from which state?

(A) Odisha
(B) TamilNadu
(C) Kerala
(D) Punjab

Answer: Kerala

20.NASA is commemorating the 50th launch anniversary of which history mission in July?

(A) Apollo 1
(B) Apollo 13
(C) Apollo 11
(D) Apollo 5

Answer: Apollo 11

Friday, July 19, 2019

IMPORTANT CURRENT AFFAIRS GENERAL AWARENESS FOR COMPETITIVE EXAM


  • Ebola Outbreak: WHO has declared Ebola outbreak as global health emergency after     it spread to Congo's main city, Goma that borders Rwanda.Kotion in the house but 20 MLAs were not present.
  • Chandrayaan-2 launch was called off due to a technical snag, now rescheduled for july 22, 2019.  Chandrayaan-2 launch vehicle GSLV MK-III will carry an orbiter, lander and a rover to uncover lunar secrets. 
  • FaceApp (pro) makes you know what you might look in your old age. Know how to use FaceApp here and Check your old age look with FaceApp. Check Virat Kohli, Deepika Padukone, Nick Jonas, Varun Dhawan, Arjun Kapoor and other celebrities old-age look here.
  • Kulbhushan Jadhav Verdict: ICJ has stayed Kulbhushan Jadhav's execution and asked Pakistan to review and reconsider his conviction.
  • United Nation declared 18 July as Nelson Mandela Day in recognition of the former South African President’s contribution to the culture of peace and freedom.
  • Deputy Permanent Representative at India’s Mission to the United Nations, Nagaraj Naidu informed on Twitter that Palau has joined International Solar Alliance.
  • Ayodhya dispute: SC allows mediation process in Ram Janmabhoomi-Babri Masjid title dispute case to continue till July 31.
  • Chandrayaan-2 is is being led by two women scientists Muthayya Vanitha and Ritu Karidhal. Ritu Karidhal had been involved in various mission operations.
  • Titan company's shares slumped by 12 percent on the BSE in the opening deals after the company reported a lower-than-expected growth in jewellery business.
  • SBI’s Anshula Kant has been appointed as the new World bank MD and CFO.
  • Meghalaya Water Policy lays down the quality check procedures to control the use of groundwater.
  • Palau, 76th country, signs International Solar Alliance Framework Agreement .Deputy Permanent Representative at India’s Mission to the United Nations, Nagaraj Naidu informed on Twitter that Palau has joined International Solar Alliance.
  • Hottest month ever: June 2019 was recorded as hottest-ever in Earth’s historyHottest month ever: June was recorded as the hottest ever across the world, including India and Europe.

Wednesday, July 17, 2019

IMPORTANT COMPETITIVE EXAM CURRENT AFFAIRS QUESTION FOR JULY 15 & 16, 2019

1. Who has recently been appointed World Bank Managing Director (MD) and Chief Financial Officer (CFO)?

a) Anshula Kant
b) Rahul Sachdev
c) Amrita Dev
d) Bipin Singh

Answer: Anshula Kant

2.In order to facilitate trade between Bhutan and which country India has set up a waterway in Brahmaputra River?

a) Pakistan
b) China
c) Bangaldesh
d) Nepal

Answer: Bangladesh

3. Which tennis player recently won the second Wimbledon title by defeating Roger Federer?

a) Rafael Nadal
b) Novak Djokovic
c) Andy Murray
d) Stan Wawrinka

Answer: Novak Djokovic

4. Which leg-spinner of Afghanistan has been appointed the new captain of the team in all three formats?

a) Asgar Afghan
b) Gulbadin Naib
c) Hamid Hasan
d) Rashid Khan

Answer: Rashid Khan

5. Senior BJP leader Kalraj Mishra has been appointed governor of which state?

a) Bihar
b) Jharkhand
c) Himachal Pradesh
d) Uttar Pradesh

Answer: Himachal Pradesh

6. Which nation won the ICC World Cup 2019?

a) England
b) New Zealand
c) Australia
d) Sri Lanka

Answer: England

7. Which nation will host the ICC World Cup 2023?

a) New Zealand
b) Sri Lanka
c) India
d) South Africa

Answer:India

8. Which state became the first to have the State Water Policy to conserve water?

a) Kerala
b) Meghalaya
c) Punjab
d) Bihar

Answer: Meghalaya

9. Which of following General Insurance Company will be merged with National Insurance Company Limited and United India Assurance Company Limited to create a single insurance entity?

a) Oriental India Insurance Company
b) Bharti Axa General Insurance
c) Bajaj Allianz General Insurance
d) SBI General Insurance

Answer: Oriental India Insurance Company

10. Hussain Muhammad Ershad died recently. He was former President of which country?

a) Sri Lanka
b) Bangladesh
c) Nepal
d) India

Answer: Bangladesh

11. Which among the following players was left out from Sachin Tendulkar’s World Cup XI?

a) Virat Kohli
b) MS Dhoni
c) Rohit Sharma
d) Ravindra Jadeja

Answer: MS Dhoni

12. In the second round of talks on Kartarpur corridor, Pakistan has agreed to allow visa-free travel for how many pilgrims per day?

a) 1000
b) 3000
c) 7000
d) 5000

Answer: 5000

13. NASA is commemorating the 50th launch anniversary of which history mission in July?

a) Apollo 1
b) Apollo 13
c) Apollo 11
d) Apollo 5

Answer: Apollo 11

14. Which country has opened its air-space for India after five months?

a) China
b) UAE
c) Pakistan
d) Japan

Answer: Pakistan

15. The first international flight from this Indian city took for Dubai on July 15.

a) Jamshedpur
b) Indore
c) Dehradun
d) Bhopal

Answer: Indore

16. Which of the following personality was chosen by Bank of England to feature on new £50 note of Britain?

a) Alan Turing
b) James Watt
c) Jane Austen
d) Nan Shepherd

Answer: Alan Turing

17. The International Arbitration Court imposed over USD 5 billion penalty on which country for unlawful denial of a mining lease to a company?

a) India
b) Pakistan
c) USA
d) China

Answer:Pakistan

18. When is World Youth Skills Day observed every year globally?

a) 13 July
b) 14 July
c) 15 July
d) 16 July

Answer: 15 July

19. Which state government has recently announced the addition of Maithili language as an alternative subject from the 8th to 12th standard?

a) Delhi Government
b) UP Government
c) Bihar Government
d) Rajasthan Government

Answer: Delhi Government

20. Which country will host Shooting World Cup 2020?

a) China
b) South Korea
c) Japan
d) India

Answer: India

Friday, July 12, 2019

IMPORTANT COMPETITIVE EXAM CURRENT AFFAIRS FOR JULY 11, 2019

1. Which nation has become the first to qualify into the World Cup 2019 finals?

a) England
b) Australia
c) India
d) New Zealand

Answer:New Zealand

2. Which country was recently declared measles free by World Health Organization?

a) Sri Lanka
b) Nepal
c) Bangladesh
d) Pakistan

Answer: Sri Lanka

3. According to the 10th Agriculture Census (2015-16), what is the percentage of operating ownership of women in agriculture increased from 13% in 2010-11 to year 2015-16?

a) 17%
b) 16%
c) 15%
d) 14%

Answer: 14%

4. Which state government recently decided to pay compensation worth Rs 7-7 lakh to the families of farmers who have committed suicide in the last five years?

a) Andhra Pradesh
b) Bihar
c) Jharkhand
d) Gujarat

Answer: Andhra Pradesh

5. Which Indian sprinter won gold in 100m race during 30th Summer University Games held in Italy?

a) Hima Das
b) Dutee Chand
c) Renuka Awasthi
d) Mani Ratna

Answer: Dutee Chand

6. Which Indian city will host women Startup Summit on August 1, 2019?

a) Kochi
b) New Delhi
c) Mumbai
d) Chandigarh

Answer: Kochi

7. Prasar Bharati signed an MoU with which among the following institutes for research collaboration in newly emerging technologies?

a) IIT Delhi
b) IIT Madras
c) IIT Roorkee
d) IIT Kanpur

Answer: IIT Kanpur

8. Ten Congress MLAs joined BJP in which among the following states?

a) Maharashtra
b) Karnataka
c) Goa
d) Madhya Pradesh

Answer: Goa

9. Which state government has launched a drive to fill up vacant posts in government departments?

a) West Bengal
b) Maharashtra
c) Uttar Pradesh
d) Karnataka

Answer: West Bengal

10. Which nation’s Supreme Court has stayed the government’s move to roll back pesticide testing on vegetables, fruits from India?

a) Bangladesh
b) Nepal
c) Myanmar
d) Pakistan

Answers: Nepal

11.Which of these teams has never won a cricket world cup?

a) Srilanka
b) Pakistan
c) England
d) West Indies

Answer: England

12.Which batsman has scored a maximum number of centuries in a cricket world cup?

a) Kumar Sangakkara
b) Sachin Tendulkar
c) Saurav Ganguly
d) Rohit Sharma

Answer: Rohit Sharma

13.Name the Indian CM who inaugurated 'Jan Choupal' program to hold public meetings in the state.

a) Sarbananda Sonowal
b) Bhupesh Baghel
c) Nitish Kumar
d) Mamata Banerjee

Answer: Bhupesh Baghel

14.Who has been appointed as Head of Cricket at NCA, recently?

a) Sachin Tendulkar
b) Rahul Dravid
c) Anil Kumble
d) Ravi Shastri

Answer: Rahul Dravid

15.What is the name of the water body that separates India from Srilanka?

a) Suez Canal
b) Palk Strait
c) Hudson Bay
d) Arabian Sea

Answer: Palk Strait

16.Which indigenous missile has recently been upgraded from 290 kilometers range to 500 kilometers range?

a) BrahMos
b) Agni-II
c) Naag
d) Prithvi-2

Answer: BrahMos

17.Name the country which has assured to support India's global ambitions including investments.

a) Kuwait
b) Oman
c) Bahrain
d) Qatar

Answer: Kuwait

18.Which Union Territory has decided to introduce a bicycle sharing scheme?

a) Puducherry
b) Chandigarh
c) Andaman and Nicobar Islands
d) Daman and Diu

Answer: Puducherry

19.A three-year roadmap 'Utkarsh 2022' was finalized by;

a) RBI
b) MoRTH
c) National Highways Authority of India
d) MoEFCC

Answer: RBI

20. Which team won the 2019 FIFA Women's World Cup?

a) USA
b) Russia
c) France
d) Brazil

Answer: USA

Thursday, July 11, 2019

MOST IMPORTANT CURRENT AFFAIRS QUESTIONS JULY 9 & 10, 2019

1. Which Bank recently announced to pull out of global equities sales and trading to scale back investment banking?

a)      Deutsche Bank

b)      Barclays Bank

c)       HSBC India

d)      DBS Bank

Answer: Deutsche Bank

2. Prime Minister Modi recently unveiled the statue of former Prime Minister Lal Bahadur Shastri at which city?

a)      New Delhi

b)      Ranchi

c)       Varanasi

d)      Karnal

Answer: Varanasi

3. India and which country recently resolved to exchange crucial information on drug trafficking and precursors?

a)      Russia

b)      Myanmar

c)       Nepal

d)      Maldives

Answer: Myanmar

4. Which helicopters arrived at the Mundra port in Gujarat for the Indian Air Force?

a)      Vikrant

b)      Chinook

c)       Rafael

d)      Tejas

Answer: Chinook

5. Reliance Jio tied-up with which social media platform for ‘Digital Udaan’ initiative?

a)      Facebook

b)      Instagram

c)       Twitter

d)      WhatsApp

Answer: Facebook

6. Which state government has announced for monthly Rs. 10K allowance for Padma award winners facing financial problem?

a)      Jharkhand

b)      Odisha

c)       Telangana

d)      Rajasthan

Answer: Odisha

7. Who has been recently appointed as head of the National Cricket Academy?

a)      MS Dhoni

b)      Sachin Tendulkar

c)       Rahul Dravid

d)      Harbhajan Singh

Answer: Rahul Dravid

8. According to the United Nations, which country has enriched uranium more than limit set in an international treaty of 2015?

a)      Iran

b)      Iraq

c)       Jordan

d)      Pakistan

Answer: Iran

9. Recently, how many countries have established a group of scientists to study the impact of climate change on Arctic ice?

a)      32

b)      25

c)       20

d)      17

Answer: 17

10. Which country has recently launched Soyuz Carrier Rocket with 33 Satellites?

a)      China

b)      Russia

c)       France

d)      Sri Lanka

Answer: Russia

11. India played Cricket World Cup 2019 semi finals with which team?

a)      England

b)      Australia

c)       New Zealand

d)      Sri Lanka

Answer: New Zealand

12. Who was appointed as the Director General in Directorate General of Civil Aviation (DGCA)?

a)      Arun Kumar

b)      B S Bhullar

c)       Satish Dixit

d)      Nitesh Kumar

Answer: Arun Kumar

13. The RBI recently finalised a ‘Three Year Roadmap’ to improve supervision and regulation. What is the name of roadmap?

a)      Utkarsh 2022

b)      Utsaah 2022

c)       Vishwas 2022

d)      Vikalp 2022

Answer: Utkarsh 2022

14. Which state has recently announced a solar award in the name of Bharat Ratna M. Visvesvaraya?

a)      Telangana

b)      Maharashtra

c)       Odisha

d)      Karnataka

Answer: Karnataka

15. Which company has launched first electric SUV in India?

a)      Hyundai

b)      BMW

c)       Nissan

d)      Volkswagen

Answer: Hyundai

16. Rajya Sabha passes resolution imposing 200% customs duty on goods from which country?

a)      USA

b)      China

c)       Pakistan

d)      Bangladesh

Answer: Pakistan

17. According to latest report of UNESCO one in four children in which country will remain uneducated by 2030?

a)      India

b)      Argentina

c)       Iran

d)      Pakistan

Answer: Pakistan

18. DRDO carries out three successful tests of which tank destroyer missile in one day in Pokhran?

a)      Nag

b)      Prithvi

c)       Akash

d)      Agni

Answer: Nag

19.Which state government approves Aadhaar-linked payment for pension disbursal?

(A) Andra Pradesh

(B) Rajasthan

(C) Jammu and Kashmir

(D) West Bengal

Answer: Jammu and Kashmir

20.MOSAiC mission is a year-long expedition into which of the following ocean?

(A) Antarctica ocean

(B) Pacific ocean

(C) Arctic ocean

(D) Indian ocean

Answer: Arctic ocean

Tuesday, July 9, 2019

MOST IMPORTANT CURRENT AFFAIRS QUESTION WITH ANSWER JULY 8,2019

1. Which Political Leader recently shared a blog on water conservation titled 'A Daughter, A Tree and A Teacher'?

a) Shashi Tharoor
b) Narendra Modi
c) Gajendra Singh Shekhawat
d) Arun Jaitley

Answer: Narendra Modi

2. Which Indian batsman became the first in the world to score 5 centuries in a World Cup tournament?

a) Virat Kohli
b) KL Rahul
c) Rohit Sharma
d) MS Dhoni

Answer: Rohit sharma

3. Which Indigenous Aircraft Carrier (IAC) will be delivered to the Indian Navy in 2021 for advanced trials?

a) Rafael
b) Vikrant
c) Tejas
d) MG-21

Answer: Vikrant

4. Which indigenous missile has recently been upgraded from 290 kilometers range to 500 kilometers range?

a) Prithvi-2
b) Agni-II
c) Naag
d) BrahMos

Answer: BrahMos

5. Which city of India has recently been included in the list of World Heritage Sites by UNESCO?

a) Lucknow 
b) Ranchi
c) Jaipur
d) Ludhiana

Answer: Jaipur

6. Which of the following country's government has recently banned wearing naqaab in government offices?

a) France
b) Tunisia 
c) Belgium
d) South Africa

Answer: Tunisia

7. Which among the following cricketers announced his retirement from ODIs after World Cup 2019 knockout?

a) Shakib Al Hasan 
b) Shoaib Malik 
c) Sarfaraz Ahmed
d) Chris Gayle

Answer: Shoaib Malik

8. Which cricketer retained his top position in the latest ICC Batsmen rankings?

a) Rohit Sharma
b) David Warner 
c) Virat Kohli
d) Shakib Al Hasan

Answer: Virat Kohli

9. Which Union Territory has decided to introduce a bi-cycle sharing scheme?

a) Puducherry 
b) Chandigarh 
c) Andaman and Nicobar Islands
d) Daman and Diu 

Answer: Pondicherry

10. The first world cup semi-final match will be played at which cricket ground?

a) Headingley 
b) Old Trafford
c) Edgbaston 
d) Trent Bridge 

Answer: Old Trafford

Friday, July 5, 2019

MOST IMPORTANT CURRENT AFFAIRS FOR JULY 3, 2019

1. The Supreme Court has asked which state’s government to deposit Rs 100 crore fine imposed by NGT?

a) Nagaland
b) Meghalaya
c) Assam
d) Manipur

Answer: Meghalaya

2. Which nation has declared the Balochistan Liberation Army as a global terrorist organization?

a) United States
b) United Kingdom
c) India
d) Russia

Answer: United States

3. Ursula von der Leyen has been nominated to lead EU Commission. She belongs to which nation?

a) France
b) Italy
c) Germany
d) Portugal

Answer: Germany 

4. India ended which team’s chances in the World Cup 2019 by beating them by 28 runs on July 2, 2019?

a) Bangladesh
b) Pakistan
c) Sri Lanka
d) West Indies

Answer:Bangladesh

5. Which state declared Yeoman as the state’s butterfly?

a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Maharashtra
d) Odisha

Answer: Tamil Nadu

6. Which country banned single-use plastic shopping bags with effect from 1 July 2019?

a) China
b) Japan
c) Australia
d) New Zealand

Answer: New Zealand

7. PM Narendra Modi constituted a High-powered Committee of Chief Ministers for ‘Transformation of Indian Agriculture’. The Committee is headed by whom?

a) Yogi Adityanath
b) Devendra Fadnavis
c) Manohar Lal Khattar
d) Vijay Rupani

Answer: Devendra Fadnavis

8. Which organisation launched the STRIDE scheme to boost research culture in institutions?

a) Ministry of Human Resource Development
b) University Grants Commission
c) Central Board of Secondary Education
d) Ministry of Skill Development

Answer: University Grants Commission

9.Go Tribal campaign by Tribes India launched in which city?

a) Pune
b) Mumbai
c) Hyderabad
d) New Delhi

Answer: New Delhi

10.Recently, Konark Publishers Pvt Ltd, published a book named as "A Prime Minister to Remember- Memories of a Military Chief". Who is the author of the book?

a) C P Mohanty
b) Admiral Sushil Kumar
c) Gurpal Singh Sangha
d) PS Rajeshwar

Answer: Admiral Sushil Kumar

11.By which year, all gram panchayats(GPs) in the country will be connected with the high-speed broadband under BharatNet project?

a) 2030
b) 2025
c) 2020
d) 2022

Answer: 2025

12. Who has taken charge as the Managing Director of National Housing Bank?

a) Prasant Kumar
b) Sarada Kumar Hots
c) Pankaj Jain
d) Kamalkishore C. Jani

Answer: Sarada Kumar Hota

13.As per the draft regulation issued by the Food Safety and Standards Authority(FSSAI), what is the color code label for sugary and salty foods?

a) Red
b) Yellow
c) Green
d) Blue

Answer: Red

14.How much fine will be imposed on the people for blocking ambulances as a part of Motor Vehicles (Amendment) Bill?

a) Rs 10,000
b) Rs 20,000
c) Rs 35,000
d) Rs 50,000

Answer: Rs 10,000

15. Krishi kiosk, a scheme for farmers was launched in the state of __________.

a) Punjab
b) Gujarat
c) Rajasthan
d) Haryana

Answer: Haryana

16.Name the Indian Navy Ship which reaches Alexandria as part of the Overseas Deployment program, recently.

a) INS Tabar
b) INS Tarkash
c) INS Talwar
d) INS Shivalik

Answer: INS Tarkash

17.What is the name of the low-cost neonatal breathing device invented by Nitesh Kumar Jangir for saving the lives of newborn babies?

a) Save
b) Breathe
c) Saans
d) Live

Answer: Saans

18.Who has been appointed as the Chief Secretary (CS) of Tamil Nadu, recently?

a) K Shanmugam
b) JK Shanmugam
c) K.Gopal
d) Shambhu Kallolikar

Answer: K Shanmugam

19.hich state Government launched a crop insurance scheme, Bangla Shashya Bima (BSB) for the farmers?

a) Andra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) West Bengal
d) Punjab

Answer:  West Bengal

20.BYPL, a power distribution company, launched the energy-saving app recently. What is the name of the app?

a) Ecobee Smart Thermostat
b) Green Outlet
c) Just home
d) Energy Cost Calculator

Answer: Just home




Thursday, July 4, 2019

MOST IMPORTANT CURRENT AFFAIRS FOR JULY 2, 2019

1. Which batsman became the first Indian to cross 1000-run mark in 2019?

a) Virat Kohli
b) Rohit Sharma
c) KL Rahul
d) Rishabh Pant

Answer: Rishabh Pant

2. India recently signed a deal to buy ‘Strum Ataka’ anti-tank missile from which country?

a) Russia
b) USA
c) Japan
d) Israel

Answer:  Russia

3. Who became the highest run scorer of ICC World Cup 2019 after the India vs Bangladesh World Cup cricket match?

a) Rohit Sharma
b) David Warner
c) Virat Kohli
d) Shakib Al Hasan

Answer:Rohit Sharma

4. Which Country has left membership of International Whaling Commission and resumed hunting whales?

a) China
b) USA
c) Japan
d) South Korea

Answer:Japan

5. Union Jal Shakti Ministry recently launched which initiative for water conservation and water security in 1592 stressed blocks in 256 districts?

a) Jal Shakti Abhiyan
b) Jal Shakti Morcha
c) Jal Shakti Yojana
d) Jal Shakti Samman

Answer:Jal Shakti Abhiyan

6. Which Indian government department is taking trails of Tri-NETRA technology?

a) Ministry of HRD
b) Indian Railways
c) Commerce Industry
d) FICCI

Answer: Indian Railways 

7. Which state government has decided to prepare the National Citizen Register on the basis of Assam Government?

a) Karnataka
b) Tamil Nadu
c) Nagaland
d) Manipur

Answer: Nagaland

8. Which state government approved amendment in the Factory Act of 1948 to allow women for working in the night shift?

a) Madhya Pradesh
b) Goa
c) Punjab
d) Tamil Nadu

Answer: Goa

9.What is the name of the satellite that India is planning to send to study the sun's corona?

a) Aditya-L1
b) Viraj 1
c) Aditya-L2
d) Viraj 2

Answer: Aditya-L1

10.Which ministry has observed Swachhta Pakhwada (cleanliness fortnight) from 1st June to 15th June 2019?

a)Ministry of Personnel, Public Grievances, and Pensions
b)Ministry of Environment, Forest and Climate Change
c)Ministry of New and Renewable Energy
d) Ministry of Electronics and Information Technology

Answer: Ministry of New and Renewable Energy


Wednesday, July 3, 2019

MOST IMPORTANT CURRENT AFFAIRS FOR JULY 1, 2019

1. Who has been recently re-appointed as RBI’s Deputy Director?

a) NS Viswanathan
b) RP Verma
c) SP Chaudhary
d) KK Shankar

Answer: NS Viswanathan

2. Which cricketer is likely to replace injured Vijay Shankar in Indian World Cup Squad?

a) Navdeep Saini
b) Ishant Sharma
c) Mayank Agarwal
d) Ambati Rayudu

Answer: Mayank Agarwal

3. What is the name of bollywood actress who recently decided to quit bollywood due to religious reasons?

a) Nagma
b) Katrina Kaif
c) Zaira Wasim
d) Alia Bhatt

Answer: Zaira Wasim

4. Which nation’s cricket team ended India’s unbeaten streak in World Cup 2019 by beating them by 31 runs?

a) New Zealand
b) England
c) South Africa
d) Afghanistan

Answer: England 

5. Which state has launched a campaign to eradicate Encephalitis disease?

a) Jharkhand
b) Bihar
c) Uttar Pradesh
d) Madhya Pradesh

Answer: Uttar Pradesh

6.Which nation has resumed commercial hunt of whales?

a) China
b) South Korea
c) North Korea
d) Japan

Answer: Japan

7.Which among the following players made his world cup debut during India vs England World Cup 2019 match?

a) Rishabh Pant
b) Mohammed Shami
c) Vijay Shankar
d) Mayank Agarwal

Answer: Rishabh Pant

8. How many pilgrims were flagged off from Pahalgam camp on first day of Amarnath Yatra?

a) 1297
b) 1183
c) 996
d) 887

Answer: 1183

9. What is the theme of National Doctor’s Day 2019?

a) Don’t attack doctors, Doctors are genius
b) Stop violence against doctors
c) Say no to violence against doctors
d) Zero tolerance to violence against doctors

Answer: Zero tolerance to violence against doctors

10. On what date National CA Day is celebrated every year?

a) 1 July
b) 2 July
c) 3 July
d) 4 July

Answer: 1 July




Friday, June 28, 2019

IMPORTANT COMPETITIVE EXAM CURRENT AFFAIRS FOR JUNE 28, 2019

1.Lessons Life Taught Me, Unknowingly is the Auto-Biography of which Veteran Actor?

(A) Sanjay Dutt
(B) Anupam Kher
(C) Amitabh Bachchan
(D) Anil Kapoor

Answer: Anupam Kher

2.Who is the India's Sherpa at the 14th G20 Summit in Osaka?

(A) Pramod Kumar Misra
(B) Piyush Goyal
(C) A.K. Dhasmana
(D) Suresh Prabhu

Answer:Suresh Prabhu

3.As per NITI Aayog's health index 2019, which state topped in the list?

(A) Kerala
(B) Andhra Pradesh
(C) Maharashtra
(D) Haryana

Answer: Kerala

4.Name the Indian author who has been appointed the new director of Nehru Centre in London.

(A) Amish Tripathi
(B) Kiran Desai
(C) Vikram Seth
(D) Amitav Ghosh

Answer: Amish Tripathi

5.How much penalty amount has been proposed for not providing way to emergency vehicles under the Motor Vehicle (Amendment) Bill approved by cabinet?

(A) 5000
(B) 8500
(C) 10000
(D) 15000

Answer: 10000

6.Which country's citizen should have a visa to enter India via Pakistan, China, Hong Kong and Macau?

(A) Japan
(B) Bhutan
(C) Maldives
(D) Nepal

Answer: Nepal

7.Recently, The Council of Europe has restored which nation's voting rights?

(A) Russia
(B) Germany
(C) United Kingdom
(D) Japan

Answer: Russia

8.The Central Public Works Department constituted a 7 member group for the implementation of vision document. It was chaired by whom?

(A) M K Sharma
(B) C K Verma
(C) Harish Kumar
(D) Naimuddin

Answer: M K Sharma

9.Padma Vibhushan E.Sreedharan recently resigned as the Principal Advisor to which of the metro corportation?

(A) DMRC
(B) LMRC
(C) KMRC
(D) MMRC

Answer: LMRC

10.This IT firm has announced a partnership with Toyota Material Handling Europe (TMHE) in its digital transformation journey.

(A) IBM
(B) Infosys
(C) TCS
(D) Tech Mahindra

Answer: Infosys

11.Who won the FIH Women's Series 2019?

(A) India
(B) Japan
(C) Netherland
(D) Belgium

Answer: India

12.When did International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking observed?

(A) 26 June
(B) 25 June
(C) 24 June
(D) 23 June

Answer: 26 June

13.Who become the first Chinese to head the United Nation's Food and Agriculture Organization?

(A) Han Changfu
(B) Ma Xiaowei
(C) Yi Gang
(D) Qu Dongyu

Answer: Qu Dongyu

14.Name the company which has patnered with the Bank of Baroda to improve credit for dealership inventory financing, recently.

(A) Ashok Leyland
(B) Ford
(C) Maruti Suzuki
(D) Hyundai

Answer: Maruti Suzuki

15.Ashleigh Barty becomes world No.1 women tennis player after winning the Birmingham Classic. She belongs to which country?

(A) Australia
(B) Germany
(C) Brazil
(D) Denmark

Answer: Australia

16.Which country proposed to host 2023 IOC session?

(A) Egypt
(B) South Africa
(C) India
(D) Morocco

Answer: India

17.India scraped $500 million arms deal with this country for the purchase of Spike anti-tank missiles.

(A) Russia
(B) Israel
(C) Japan
(D) US

Answer: Israel

18.Which of the following has launched a Complaint Management System to improve customer experience in timely redressal of grievances?

(A) Axis
(B) ICICI
(C) RBI
(D) SBI

Answer: RBI

19.Who won the 27th edition of the Halle Open Singles 2019?

(A) David Goffin
(B) Roger Federer
(C) Karen Khachanov
(D) Andreas Seppi

Answer: Roger Federer

20.Who has launched a hefty rocket with 24 payload military and scientific research satellites, recently?

(A) Boeing
(B) NASA
(C) SpaceX
(D) ISRO

Answer: SpaceX





Saturday, June 15, 2019

MOST IMPORTANT COMPETITIVE EXAM CURRENT AFFAIRS FOR JULY 15, 2019

1.Chandrayaan-2 will be launched on __________.

(A) July 10th
(B) July 15th
(C) July 13th
(D) July 5

Answer:July 15th

2.Which of the following has become the first Political Outfit from the Northeast to get Status of National Party?

(A) All India United Democratic Front
(B) Hill State People's Democratic Party
(C) Indigenous Peoples Front of Tripura
(D) National People's Party

Answer:National People's Party

3. DRDO's testing of HSTDV is to develop a hypersonic vehicle that will be powered by;

(A) Ramjet propulsion system
(B) Scramjet propulsion system
(C) LRAM jet propulsion system
(D) MRAM propulsion system

Answer:Scramjet propulsion system

4.Sinan Ozkok was appointed as the President of this company's Indian operations.

(A) Nissan
(B) Toyota
(C) Kia Motors
(D) Renault

Answer:Nissan

5.Which media company planned to launch updated Portal devices for video chat?

(A) Twitter
(B) Facebook
(C) Instagram
(D) Skype

Answer:Facebook

6.Who has been appointed as the deputy leader of BJP in the Lok Sabha?

(A) Amit Shah
(B) Piyush Goyal
(C) Rajnath Singh
(D) Thawarchand Gehlot

Answer:Rajnath Singh

7.Which Indian is the sole one to feature on the Forbes 2019 list of world's highest-paid athletes?

(A) Virat Kohli
(B) Mithali Raj
(C) PV Sindhu
(D) Sania Mirza

Answer:Virat Kohli

8.Name the Indian Company which has the Higher Market Value than IBM at $120.5 bn.

(A) TCS
(B) HDFC Bank
(C) Reliance Industries Limited
(D) ITC Limited

Answer:TCS

9.Which company clinches top spot in the world's most valuable brand ranking?

(A) Amazon
(B) Flipkart
(C) Samsung
(D) Apple

Answer:Amazon

10.RBI constitutes a six-member panel to review ATM interchange fee structure. It was led by;

(A) K Srinivas
(B) S Sampath Kumar
(C) V G Kannan
(D) Giri Kumar Nair

Answer:V G Kannan

11.Who has been elected as the new president of Kazakhstan?

(A) Kassym-Jomart Tokayev
(B) Imangali Tasmagambetov
(C) Karim Massimov
(D) Serik Akhmetov

Answer:Kassym-Jomart Tokayev

12.Which of the following country will enter into a trade deal with the United States?

(A) Taiwan
(B) Turkey
(C) China
(D) Brazil

Answer:China

13.Who among the following would visit India in June 2019 to forge relations with India?

(A) Sergey Lavrov
(B) Angela Merkel
(C) Vladimir Putin
(D) Mike Pompeo'

Answer:Mike Pompeo'

14.Who has been named as acting Central Vigilance Commissioner?

(A) Alok Verma
(B) Dineshwar Sharma
(C) Sharad Kumar
(D) Ajit Doval

Answer:Ajit Doval

15.Who is appointed as pro-tem speaker of Lok Sabha?

(A) Anant Kumar Hegde
(B) Virendra Kumar
(C) Ashwini Kumar Choubey
(D) Parshottam Rupala

Answer:Virendra Kumar

16.Pramod Sawant CM of Goa approves __________ quota for economically backward sections.

(A) 10%
(B) 11%
(C) 12%
(D) 15%

Answer:10%

17.Name the insurance company which has launched a unique proprietary tool named 'My Protection Quotient' (MySQL) to ensure financial protection in the country.

(A) Tata AIA Life
(B) Max Life Insurance Company
(C) Exide Life Insurance
(D) ICICI Prudential Life Insurance

Answer:Max Life Insurance Company

18.Which country has decided to invest Rs 13,000 cr in India's northeast region?

(A) Russia
(B) US
(C) Germany
(D) Japan

Answer:Japan

19.For which community, the Union Government has decided to develop Eklavya Model Residential Schools?

(A) Dalits
(B) EWS
(C) Scheduled Castes
(D) Scheduled Tribes

Answer:Scheduled Tribes

20.What is the theme UN-Habitat Assembly 2019?

(A) Harnessing the power of technology in Healthcare
(B) Belt and Road Cooperation: Shaping a Brighter Shared Future
(C) Innovation for Better Quality of Life in Cities and Communities
(D) Solutions for Sustainable Future: Saving Lives, Building Resilient Communities

Answer:Innovation for Better Quality of Life in Cities and Communities

Friday, June 7, 2019

MOST IMPORTANT COMPETITIVE EXAM CURRENT AFFAIR FOR JUNE 7,2019

1.As per the Global Gender Equality Index, what is the position of India?

A.95
B.72
C.84
D.55

Answer:95

2.Name the Malayalam actor who has won the J.C. Daniel Award, recently.

A.Geetu Mohandas
B.Yami Gautam
C.Sharada
D.Sheela J.C

Answer:Sheela J.C

3.Finance Minister Nirmala Sitharaman will attend the two-day meeting of G-20 Finance Ministers and central bank governors in which country?

A.Brazil
B.Canada
C.Japan
D.Germany

Answer:Japan

4.Which company ties up with Suryoday Small Finance Bank for vehicle loans?

A.Reliance Industries
B.Ashok Leyland
C.Larsen and Tourbo Company
D.Bharat Electronics limited

Answer:Ashok Leyland

5.2019 World Food Safety Day was observed on 7th June with the theme of;

A.Don't waste food
B.Know the value of Food
C.Food Safety, Everyone's Business
D.Food safety contributes to food security

Answer:Food Safety, Everyone's Business

6.Which of the following metro becomes India's 1st Project to Receive Power From Waste-To-Energy?

A.Noida Metro
B.Delhi Metro
C.Kolkata Metro
D.Mumbai Metro

Answer:Delhi Metro

7.Which of the following team won Cantor Fitzgerald U21 International title?

A.Ireland
B.India
C.Bangladesh
D.China

Answer:India

8.Name the scheme for which the ministry of Skill Development and Entrepreneurship waived fee for SC/ST candidates who join vocational training .

A.Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana
B.Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana
C.Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana
D.Jan Shikshan Sansthans (JSS)

Answer:Jan Shikshan Sansthans (JSS)

9.Which Indian city tops in the Traffic Index-2018?

A.Chennai
B.Kolkata
C.New Delhi
D.Mumbai

Answer:Mumbai

10.Who has launched a Fiscal Performance Index (FPI) to assess state and central budgets?

A.CII
B.FICCI
C.IFC
D.AIMA

Answer:CII

11.Cricket World Cup: The Indian Challenge was written by;

A.Rohinton Mistry
B.Aravind Adiga
C.Amitav Ghosh
D.Ashis Ray

Answer:Ashis Ray

12.Justice Dhirubhai Naranbhai Patel was sworn in as Chief Justice of __________.

A.Gujarat High Court
B.Delhi High Court
C.Manipur High Court
D.Tripura High Court

Answer:Delhi High Court

13.Name the Indian businessman who retire from his position of Executive Chairman.

A.Shiv Nadar
B.Vishal Sikka
C.Ratan Tata
D.Azim Premji

Answer:Azim Premji

14.India test fired Brahmos Supersonic Cruise Missile from __________.

A.Jaisalmer, Rajasthan
B.Chandertal Lake - Himachal Pradesh
C.Mussoorie, Uttarakhand
D.Chandipur, Odisha

Answer:Chandipur, Odisha

15.This state toped in the highest fish production according to the Central Marine Fisheries Research Institute (CMFRI).

A.Gujarat
B.Tamil Nadu
C.Maharashtra
D.Kerala

Answer:Gujarat

16.Tijjani Muhammad-Bande, who has been elected as President of the 74th session of the UNGA, is from which African country?

A.South Africa
B.Nigeria
C.Egypt
D.Tunisia

Answer:Nigeria

17.Who won the heavyweight champion and thus becoming the first Mexican heavyweight champion in the world?

A.Andres Ponce Ruiz Jr.
B.Fernando Vargas
C.Victor Ortiz
D.Manuel Ortiz

Answer:Andres Ponce Ruiz Jr.

18.Champions League football Architect Lennart Johansson Passes away recently. He belongs to which country

A.Sweden
B.Brazil
C.Norway
D.Switzerland

Answer:Sweden

19.Name of the Grammy-Winning Musician who passed away recently.

A.PJ Morton
B.Brandi Carlile
C.Malcolm John Rebennack
D.Mac Miller

Answer:Malcolm John Rebennack

20.Who released an report "Benchmarking India's Payment Systems", recently?

A.SBI
B.RBI
C.World Bank
D.ADB

Answer:RBI


Wednesday, June 5, 2019

MOST IMPORTANT COMPETITIVE EXAM CURRENT AFFAIR FOR MAY 4, 2019

1. Every year, 31st May was celebrated as World No Tobacco Day. The focus of World No Tobacco Day 2019 is;

(A) Tobacco breaks hearts
(B) Tobacco and lung health
(C) Tobacco-free youth
(D) Tobacco kills, don't be duped

Answer:Tobacco and lung health

2.Who among the following has been appointed as the Prime Minister of Papua New Guinea?

(A) Michael Somare
(B) Belden Namah
(C) Don Polye
(D) James Marape

Answer:James Marape

3.Who among the following was named as the defense minister of Modi's Cabinet?

(A) Rajnath Singh
(B) Ramvilas Paswan
(C) Dr. Harsh Vardhan
(D) Piyush Goyal

Answer:Rajnath Singh

4.Which state/UT govt has recently announced to build a water museum?

(A) Maharashtra
(B) Kerala
(C) Delhi
(D) Puducherry

Answer:Delhi

5.The resolution plan of Tata Steel to acquire Bhushan Energy Ltd was approved by ___________

(A) NCLT
(B) NCDRC
(C) CESTAT
(D) SEBI

Answer:NCLT

6.US President Donald Trump announces tariffs on all goods from which country?

(A) Brazil
(B) Italy
(C) Canada
(D) Mexico

Answer:Mexico

7.When did the World Milk Day observe?

(A) 1st June
(B) 3rd June
(C) 31st May
(D) 29th May

Answer:1st June

8.Which state government released Healthcare Investment Policy-2019, recently?

(A) Odisha
(B) Maharashtra
(C) Jammu and Kashmir
(D)Bihar

Answer:Jammu and Kashmir

9.New York-based investment and financial services Goldman Sachs to invest USD250 mn to construct one of its largest global workspaces in which of the following city?

(A) Mumbai
(B) Bengaluru
(C) Hyderabad
(D) Chennai

Answer:Bengaluru

10.This state plans to ban online delivery of food without hygiene rating.

(A) Maharashtra
(B) Punjab
(C) Karnataka
(D) Tamil Nadu

Answer:Punjab

11. Tenth National Science Film Festival of India to be held in __________.

(A) Manipur
(B) Odisha
(C) Assam
(D) Tripura

Answer:Tripura

12.The SWIFT India and South Asia Conference held in __________.

(A) Kolkata
(B) Pune
(C) Mumbai
(D) New Delhi

Answer:Mumbai

13.With which IIT institute ISRO signs an MoU to set up space technology?

(A) IIT Guwahati
(B) IIT Mumbai
(C) IIT Kolkata
(D) IIT Roorkee

Answer:IIT Guwahati

14.Who has been given the Finance portfolio in the new Modi Government?

(A) Rajnath Singh
(B) Amit Shah
(C) Piyush Goyal
(D) Nirmala Sitharaman

Answer:Nirmala Sitharaman

15.Devi Ahilya Bai Holkar Airport was declared as International Airport. It was located in which Indian state?

(A) Kerala
(B) Andra Pradesh
(C) Madhya Pradesh
(D) Karnataka

Answer:Madhya Pradesh

16.Former Flipkart Executive Sandeep Patil has been appointed as India Managing Director for this online service, recently.

(A) Tik Tok
(B) Skype
(C) Trucaller
(D) WhatsApp

Answer:Trucaller

17.Smriti Irani was named as the Minister of __________.

(A) Railways
(B) Women and Child Development
(C) Human Resource Development
(D) Minority Affairs

Answer:Women and Child Development

18. __________ and ISRO sign agreement for Gaganyaan Astronaut Selection and Training.

(A) Indian Armed Forces
(B) Indian Army
(C) Indian Navy
(D) Indian Air Force

Answer:Indian Air Force

19.India's only orangutan died at Odisha's Nandankanan Zoological Park recently. It's name is;

(A) Binny
(B) Tony
(C) Sinchu
(D) Mofy

Answer:Binny

20. Ministry of Environment, Forest and Climate Change launched a theme song 'Hawa Aane De' on air pollution for which of the upcoming event?

(A) Clean Air Day
(B) Earth Day
(C) World Water Day
(D) World Environment Day

Answer:World Environment Day