Saturday, July 6, 2019

IMPORTANT CURRENT AFFAIRS IN SHORT JULY 5,2019

1.Indian Medical Council (Amendment) Bill Passed in Parliament
•    The Bill seeks to reduce the time period for supersession of the Medical Council of India (MCI) from three years to two years, with effect from 26th September, 2018, during which the government-constituted Board of Governors will exercise the powers and functions of MCI as assigned under the Indian Medical Council (IMC) Act, 1956.
•    The Bill also increases the strength of the Board appointed by the central government, from seven members to 12 members.
•    The Medical Council of India (MCI) was set up under the Medical Council Act 1956, for setting standards for medical professionals, new medical colleges and revision of curriculum, among others.

2.Budget 2019 envisions India as a global hub for manufacturing electric vehicles
•    Under Phase-II of the FAME Scheme, only advanced battery and registered e-vehicles will be incentivized, with greater emphasis on providing affordable and environment friendly public transportation options for the common man.
•    The main objective of the Scheme is to encourage faster adoption of electric vehicles through upfront incentive on purchase of such vehicles and also by establishing the necessary charging infrastructure for the same.
•    Phase II of FAME has an outlay of  Rs 10,000 crore for a period of 3 years, and has commenced from 1st April, 2019.

3.New Space India Ltd. Incorporated
•    Public Sector Enterprise viz. New Space India Limited (NSIL) has been incorporated as a new commercial arm of Department of Space to tap the benefits of the Research & Development carried out by ISRO.
•    The Company will spearhead commercialization of various space products including production of launch vehicles, transfer to technologies and marketing of space products.
•    The Budget Estimates for Department of Space for FY 2019-20 is Rs 12,473.26 crore as compared to the RE of Rs 11,200 crore in FY 2018-19.

4.Telangana government introduced “Miyawaki” method
•    Telangana government has introduced the Japanese “Miyawaki” method of forestation to grow urban forests and expand the green cover as well as to meet the stipulated plantation target under the Telanganaku Haritha Haaram (TKHH).
•    Miyawaki is a technique pioneered by Japanese botanist Akira Miyawaki, that helps build dense, native forests in a short time.
•    It is a method that help to grow a forest in about 20 to 30 years, however, conventional methods takes generally 200 to 300 years to grow a forest.

5.NASA to Launch Deep Space Atomic Clock
•    The Deep Space Atomic Clock, created in NASA’s Jet Propulsion Laboratory, is an ultra-precise device that is about 50 times more stable than your average GPS satellite clock.
•    The device, which uses mercury ions, will help spacecrafts navigate more autonomously by allowing the spacecraft to receive signals from Earth.
•    Space X Falcon Heavy Rocket will take off with this deep space atomic clock.


IMPORTANT CURRENT AFFAIRS QUESTIONS BASED ON BUDGET 2019-20

1. What is the name of new water conservation scheme announced by Finance Minister Nirmala Sitharaman during budget 2019 speech?

a)      Jal Jeevan Mission

b)      Jal Jyoti Mission

c)       Jal Sanrakshan Mission

d)      Samaan Jal Adhikar Mission

Answer: Jal Jeevan Mission

2. Name of education body announced by Nirmala Sitharaman to promote research in India.

a)      National Research Foundation

b)      National Scholars Foundation

c)       Research Institute of India

d)      All India Research Institute

Answer: National Research Foundation

3. The Union Government has proposed to make which two identity cards interchangeable?

a)      PAN and Aadhaar

b)      Aadhaar and Voter ID

c)       Metro card and Aadhaar

d)      Voter ID and PAN card

Answer: PAN and Aadhaar

4. How much amount is allocated in the Union Budget 2019 to boost credit in Public Sector Banks?

a)      Rs 20,000 crore

b)      Rs 50,000 crore

c)       Rs 70,000 crore

d)      Rs 90,000 crore

Answer: Rs 70,000 crore

5. The Union Budget 2019 targets what amount through the disinvestment of CPSEs including Air India?

a)      Rs 90,000 crore

b)      Rs 1,05,000 crore

c)       Rs 1,50,000 crore

d)      Rs 1,95,000 crore

Answer: Rs 1,05,000 crore

6. The Union Government has proposed modernization of which among the following in Budget 2019 to enable ease of living?

a)      Airport

b)      Bus Stands

c)       Metro Stations

d)      Railway stations

Answer:Railway stations

7. An encyclopedia is being developed on which among the following freedom fighters?

a)      Vallabhbhai Patel

b)      Subhas Chandra Bose

c)       Chandra Shekhar Azad

d)      Mahatma Gandhi

Answer: Mahatma Gandhi

8. Name the yojana that has been proposed by the Union Government for the fisheries sector?

a)      Pradhan Mantri Karamyogi Maandhan Yojana

b)      Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana

c)       Pradhan Mantri Matsya Shram Yojana

d)      Pradhan Mantri Bandargah Maandhan Yojana

Answer:Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana

9. The Budget 2019 reduces tax rate for companies having annual turnover up to Rs 400 crore. How much tax these companies need to pay now?

a)      10 percent

b)      15 percent

c)       20 percent

d)      25 percent

Answer: 25 percent

10. For which sector a new TV channel would be launched as announced in Budget 2019?

a)      Banking

b)      Start-ups

c)       Education

d)      Parenting

Answer: Start-ups

Friday, July 5, 2019

COMPETITVE EXAM CURRENT AFFAIRS FOR JULY 4, 2019

1. The Economic Survey 2019 has projected how much growth in GDP in 2019-20?

a) 8 percent
b) 7 percent
c) 9 percent
d) 11 percent

Answer: 7 percent

2. Which two nations have the most powerful passport in 2019?

a) Japan and Singapore
b) Finland and Germany
c) Denmark and South Korea
d) Japan and Finland

Answer: Japan and Finland

3. What is India’s position in Henley Passport Index 2019?

a) 76th
b) 82nd
c) 78th
d) 86th

Answer: 86th 

4. Which team will be the fourth World Cup 2019 semi-finalist?

a) Pakistan
b) England
c) New Zealand
d) Sri Lanka

Answer:  New Zealand

5. Which state’s assembly has passed a bill proposing a hike in retirement age of Vice-chancellors of State own Universities?

a) West Bengal
b) Madhya Pradesh
c) Himachal Pradesh
d) Punjab

Answer: West Bengal

6. Which nation has proposed to ban the return of extremists for 2 years?

a) New Zealand
b) United Kingdom
c) Australia
d) Germany

Answer: Australia

7. Which nation has agreed to provide 2,500 metric tons of rice to Bangladesh for the Rohingya refugees?

a) India
b) France
c) Japan
d) China

Answer: Japan

8. The world- renowned Jagannath Rath Yatra has begun in which Indian state?

a) Uttar Pradesh
b) Odisha
c) Jharkhand
d) Chhattisgarh

Answer: Odisha

9. The IMF board has approved USD 6 billion loan package for which nation?

a) Bangladesh
b) India
c) Nepal
d) Pakistan

Answer: Pakistan

10. The longest Electrified Railway Tunnel has been commissioned in which state?

a) Kerala
b) Karnataka
c) Andhra Pradesh
d) Telangana

Answer: Andhra Pradesh


MOST IMPORTANT CURRENT AFFAIRS FOR JULY 3, 2019

1. The Supreme Court has asked which state’s government to deposit Rs 100 crore fine imposed by NGT?

a) Nagaland
b) Meghalaya
c) Assam
d) Manipur

Answer: Meghalaya

2. Which nation has declared the Balochistan Liberation Army as a global terrorist organization?

a) United States
b) United Kingdom
c) India
d) Russia

Answer: United States

3. Ursula von der Leyen has been nominated to lead EU Commission. She belongs to which nation?

a) France
b) Italy
c) Germany
d) Portugal

Answer: Germany 

4. India ended which team’s chances in the World Cup 2019 by beating them by 28 runs on July 2, 2019?

a) Bangladesh
b) Pakistan
c) Sri Lanka
d) West Indies

Answer:Bangladesh

5. Which state declared Yeoman as the state’s butterfly?

a) Kerala
b) Tamil Nadu
c) Maharashtra
d) Odisha

Answer: Tamil Nadu

6. Which country banned single-use plastic shopping bags with effect from 1 July 2019?

a) China
b) Japan
c) Australia
d) New Zealand

Answer: New Zealand

7. PM Narendra Modi constituted a High-powered Committee of Chief Ministers for ‘Transformation of Indian Agriculture’. The Committee is headed by whom?

a) Yogi Adityanath
b) Devendra Fadnavis
c) Manohar Lal Khattar
d) Vijay Rupani

Answer: Devendra Fadnavis

8. Which organisation launched the STRIDE scheme to boost research culture in institutions?

a) Ministry of Human Resource Development
b) University Grants Commission
c) Central Board of Secondary Education
d) Ministry of Skill Development

Answer: University Grants Commission

9.Go Tribal campaign by Tribes India launched in which city?

a) Pune
b) Mumbai
c) Hyderabad
d) New Delhi

Answer: New Delhi

10.Recently, Konark Publishers Pvt Ltd, published a book named as "A Prime Minister to Remember- Memories of a Military Chief". Who is the author of the book?

a) C P Mohanty
b) Admiral Sushil Kumar
c) Gurpal Singh Sangha
d) PS Rajeshwar

Answer: Admiral Sushil Kumar

11.By which year, all gram panchayats(GPs) in the country will be connected with the high-speed broadband under BharatNet project?

a) 2030
b) 2025
c) 2020
d) 2022

Answer: 2025

12. Who has taken charge as the Managing Director of National Housing Bank?

a) Prasant Kumar
b) Sarada Kumar Hots
c) Pankaj Jain
d) Kamalkishore C. Jani

Answer: Sarada Kumar Hota

13.As per the draft regulation issued by the Food Safety and Standards Authority(FSSAI), what is the color code label for sugary and salty foods?

a) Red
b) Yellow
c) Green
d) Blue

Answer: Red

14.How much fine will be imposed on the people for blocking ambulances as a part of Motor Vehicles (Amendment) Bill?

a) Rs 10,000
b) Rs 20,000
c) Rs 35,000
d) Rs 50,000

Answer: Rs 10,000

15. Krishi kiosk, a scheme for farmers was launched in the state of __________.

a) Punjab
b) Gujarat
c) Rajasthan
d) Haryana

Answer: Haryana

16.Name the Indian Navy Ship which reaches Alexandria as part of the Overseas Deployment program, recently.

a) INS Tabar
b) INS Tarkash
c) INS Talwar
d) INS Shivalik

Answer: INS Tarkash

17.What is the name of the low-cost neonatal breathing device invented by Nitesh Kumar Jangir for saving the lives of newborn babies?

a) Save
b) Breathe
c) Saans
d) Live

Answer: Saans

18.Who has been appointed as the Chief Secretary (CS) of Tamil Nadu, recently?

a) K Shanmugam
b) JK Shanmugam
c) K.Gopal
d) Shambhu Kallolikar

Answer: K Shanmugam

19.hich state Government launched a crop insurance scheme, Bangla Shashya Bima (BSB) for the farmers?

a) Andra Pradesh
b) Tamil Nadu
c) West Bengal
d) Punjab

Answer:  West Bengal

20.BYPL, a power distribution company, launched the energy-saving app recently. What is the name of the app?

a) Ecobee Smart Thermostat
b) Green Outlet
c) Just home
d) Energy Cost Calculator

Answer: Just home




Thursday, July 4, 2019

MOST IMPORTANT CURRENT AFFAIRS FOR JULY 2, 2019

1. Which batsman became the first Indian to cross 1000-run mark in 2019?

a) Virat Kohli
b) Rohit Sharma
c) KL Rahul
d) Rishabh Pant

Answer: Rishabh Pant

2. India recently signed a deal to buy ‘Strum Ataka’ anti-tank missile from which country?

a) Russia
b) USA
c) Japan
d) Israel

Answer:  Russia

3. Who became the highest run scorer of ICC World Cup 2019 after the India vs Bangladesh World Cup cricket match?

a) Rohit Sharma
b) David Warner
c) Virat Kohli
d) Shakib Al Hasan

Answer:Rohit Sharma

4. Which Country has left membership of International Whaling Commission and resumed hunting whales?

a) China
b) USA
c) Japan
d) South Korea

Answer:Japan

5. Union Jal Shakti Ministry recently launched which initiative for water conservation and water security in 1592 stressed blocks in 256 districts?

a) Jal Shakti Abhiyan
b) Jal Shakti Morcha
c) Jal Shakti Yojana
d) Jal Shakti Samman

Answer:Jal Shakti Abhiyan

6. Which Indian government department is taking trails of Tri-NETRA technology?

a) Ministry of HRD
b) Indian Railways
c) Commerce Industry
d) FICCI

Answer: Indian Railways 

7. Which state government has decided to prepare the National Citizen Register on the basis of Assam Government?

a) Karnataka
b) Tamil Nadu
c) Nagaland
d) Manipur

Answer: Nagaland

8. Which state government approved amendment in the Factory Act of 1948 to allow women for working in the night shift?

a) Madhya Pradesh
b) Goa
c) Punjab
d) Tamil Nadu

Answer: Goa

9.What is the name of the satellite that India is planning to send to study the sun's corona?

a) Aditya-L1
b) Viraj 1
c) Aditya-L2
d) Viraj 2

Answer: Aditya-L1

10.Which ministry has observed Swachhta Pakhwada (cleanliness fortnight) from 1st June to 15th June 2019?

a)Ministry of Personnel, Public Grievances, and Pensions
b)Ministry of Environment, Forest and Climate Change
c)Ministry of New and Renewable Energy
d) Ministry of Electronics and Information Technology

Answer: Ministry of New and Renewable Energy


Wednesday, July 3, 2019

MOST IMPORTANT CURRENT AFFAIRS FOR JULY 1, 2019

1. Who has been recently re-appointed as RBI’s Deputy Director?

a) NS Viswanathan
b) RP Verma
c) SP Chaudhary
d) KK Shankar

Answer: NS Viswanathan

2. Which cricketer is likely to replace injured Vijay Shankar in Indian World Cup Squad?

a) Navdeep Saini
b) Ishant Sharma
c) Mayank Agarwal
d) Ambati Rayudu

Answer: Mayank Agarwal

3. What is the name of bollywood actress who recently decided to quit bollywood due to religious reasons?

a) Nagma
b) Katrina Kaif
c) Zaira Wasim
d) Alia Bhatt

Answer: Zaira Wasim

4. Which nation’s cricket team ended India’s unbeaten streak in World Cup 2019 by beating them by 31 runs?

a) New Zealand
b) England
c) South Africa
d) Afghanistan

Answer: England 

5. Which state has launched a campaign to eradicate Encephalitis disease?

a) Jharkhand
b) Bihar
c) Uttar Pradesh
d) Madhya Pradesh

Answer: Uttar Pradesh

6.Which nation has resumed commercial hunt of whales?

a) China
b) South Korea
c) North Korea
d) Japan

Answer: Japan

7.Which among the following players made his world cup debut during India vs England World Cup 2019 match?

a) Rishabh Pant
b) Mohammed Shami
c) Vijay Shankar
d) Mayank Agarwal

Answer: Rishabh Pant

8. How many pilgrims were flagged off from Pahalgam camp on first day of Amarnath Yatra?

a) 1297
b) 1183
c) 996
d) 887

Answer: 1183

9. What is the theme of National Doctor’s Day 2019?

a) Don’t attack doctors, Doctors are genius
b) Stop violence against doctors
c) Say no to violence against doctors
d) Zero tolerance to violence against doctors

Answer: Zero tolerance to violence against doctors

10. On what date National CA Day is celebrated every year?

a) 1 July
b) 2 July
c) 3 July
d) 4 July

Answer: 1 July




Friday, June 28, 2019

IMPORTANT COMPETITIVE EXAM CURRENT AFFAIRS FOR JUNE 28, 2019

1.Lessons Life Taught Me, Unknowingly is the Auto-Biography of which Veteran Actor?

(A) Sanjay Dutt
(B) Anupam Kher
(C) Amitabh Bachchan
(D) Anil Kapoor

Answer: Anupam Kher

2.Who is the India's Sherpa at the 14th G20 Summit in Osaka?

(A) Pramod Kumar Misra
(B) Piyush Goyal
(C) A.K. Dhasmana
(D) Suresh Prabhu

Answer:Suresh Prabhu

3.As per NITI Aayog's health index 2019, which state topped in the list?

(A) Kerala
(B) Andhra Pradesh
(C) Maharashtra
(D) Haryana

Answer: Kerala

4.Name the Indian author who has been appointed the new director of Nehru Centre in London.

(A) Amish Tripathi
(B) Kiran Desai
(C) Vikram Seth
(D) Amitav Ghosh

Answer: Amish Tripathi

5.How much penalty amount has been proposed for not providing way to emergency vehicles under the Motor Vehicle (Amendment) Bill approved by cabinet?

(A) 5000
(B) 8500
(C) 10000
(D) 15000

Answer: 10000

6.Which country's citizen should have a visa to enter India via Pakistan, China, Hong Kong and Macau?

(A) Japan
(B) Bhutan
(C) Maldives
(D) Nepal

Answer: Nepal

7.Recently, The Council of Europe has restored which nation's voting rights?

(A) Russia
(B) Germany
(C) United Kingdom
(D) Japan

Answer: Russia

8.The Central Public Works Department constituted a 7 member group for the implementation of vision document. It was chaired by whom?

(A) M K Sharma
(B) C K Verma
(C) Harish Kumar
(D) Naimuddin

Answer: M K Sharma

9.Padma Vibhushan E.Sreedharan recently resigned as the Principal Advisor to which of the metro corportation?

(A) DMRC
(B) LMRC
(C) KMRC
(D) MMRC

Answer: LMRC

10.This IT firm has announced a partnership with Toyota Material Handling Europe (TMHE) in its digital transformation journey.

(A) IBM
(B) Infosys
(C) TCS
(D) Tech Mahindra

Answer: Infosys

11.Who won the FIH Women's Series 2019?

(A) India
(B) Japan
(C) Netherland
(D) Belgium

Answer: India

12.When did International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking observed?

(A) 26 June
(B) 25 June
(C) 24 June
(D) 23 June

Answer: 26 June

13.Who become the first Chinese to head the United Nation's Food and Agriculture Organization?

(A) Han Changfu
(B) Ma Xiaowei
(C) Yi Gang
(D) Qu Dongyu

Answer: Qu Dongyu

14.Name the company which has patnered with the Bank of Baroda to improve credit for dealership inventory financing, recently.

(A) Ashok Leyland
(B) Ford
(C) Maruti Suzuki
(D) Hyundai

Answer: Maruti Suzuki

15.Ashleigh Barty becomes world No.1 women tennis player after winning the Birmingham Classic. She belongs to which country?

(A) Australia
(B) Germany
(C) Brazil
(D) Denmark

Answer: Australia

16.Which country proposed to host 2023 IOC session?

(A) Egypt
(B) South Africa
(C) India
(D) Morocco

Answer: India

17.India scraped $500 million arms deal with this country for the purchase of Spike anti-tank missiles.

(A) Russia
(B) Israel
(C) Japan
(D) US

Answer: Israel

18.Which of the following has launched a Complaint Management System to improve customer experience in timely redressal of grievances?

(A) Axis
(B) ICICI
(C) RBI
(D) SBI

Answer: RBI

19.Who won the 27th edition of the Halle Open Singles 2019?

(A) David Goffin
(B) Roger Federer
(C) Karen Khachanov
(D) Andreas Seppi

Answer: Roger Federer

20.Who has launched a hefty rocket with 24 payload military and scientific research satellites, recently?

(A) Boeing
(B) NASA
(C) SpaceX
(D) ISRO

Answer: SpaceX