Showing posts with label Important Question with competitive exam. Show all posts
Showing posts with label Important Question with competitive exam. Show all posts

Saturday, July 6, 2019

IMPORTANT CURRENT AFFAIRS IN SHORT JULY 5,2019

1.Indian Medical Council (Amendment) Bill Passed in Parliament
•    The Bill seeks to reduce the time period for supersession of the Medical Council of India (MCI) from three years to two years, with effect from 26th September, 2018, during which the government-constituted Board of Governors will exercise the powers and functions of MCI as assigned under the Indian Medical Council (IMC) Act, 1956.
•    The Bill also increases the strength of the Board appointed by the central government, from seven members to 12 members.
•    The Medical Council of India (MCI) was set up under the Medical Council Act 1956, for setting standards for medical professionals, new medical colleges and revision of curriculum, among others.

2.Budget 2019 envisions India as a global hub for manufacturing electric vehicles
•    Under Phase-II of the FAME Scheme, only advanced battery and registered e-vehicles will be incentivized, with greater emphasis on providing affordable and environment friendly public transportation options for the common man.
•    The main objective of the Scheme is to encourage faster adoption of electric vehicles through upfront incentive on purchase of such vehicles and also by establishing the necessary charging infrastructure for the same.
•    Phase II of FAME has an outlay of  Rs 10,000 crore for a period of 3 years, and has commenced from 1st April, 2019.

3.New Space India Ltd. Incorporated
•    Public Sector Enterprise viz. New Space India Limited (NSIL) has been incorporated as a new commercial arm of Department of Space to tap the benefits of the Research & Development carried out by ISRO.
•    The Company will spearhead commercialization of various space products including production of launch vehicles, transfer to technologies and marketing of space products.
•    The Budget Estimates for Department of Space for FY 2019-20 is Rs 12,473.26 crore as compared to the RE of Rs 11,200 crore in FY 2018-19.

4.Telangana government introduced “Miyawaki” method
•    Telangana government has introduced the Japanese “Miyawaki” method of forestation to grow urban forests and expand the green cover as well as to meet the stipulated plantation target under the Telanganaku Haritha Haaram (TKHH).
•    Miyawaki is a technique pioneered by Japanese botanist Akira Miyawaki, that helps build dense, native forests in a short time.
•    It is a method that help to grow a forest in about 20 to 30 years, however, conventional methods takes generally 200 to 300 years to grow a forest.

5.NASA to Launch Deep Space Atomic Clock
•    The Deep Space Atomic Clock, created in NASA’s Jet Propulsion Laboratory, is an ultra-precise device that is about 50 times more stable than your average GPS satellite clock.
•    The device, which uses mercury ions, will help spacecrafts navigate more autonomously by allowing the spacecraft to receive signals from Earth.
•    Space X Falcon Heavy Rocket will take off with this deep space atomic clock.


Thursday, June 27, 2019

MOST IMPORTANT WORLD HISTORY QUESTIONS FOR COMPETITVE EXAM

1.Which is the first country to win football World cup?

(A) Uruguay
(B) India
(C) USA
(D) UK

Answer: Uruguay 

2. Which is the first country to prepare a constitution?

(A) U.S.A.
(B) India
(C) USA
(D) UK

Answer: U.S.A. 

3. Which is the first country to host NAM summit?

(A) Belgrade (Yugoslavia)
(B) India
(C) USA
(D) UK

Answer: Belgrade (Yugoslavia)

4. Who was the first European to attack India?

(A) Alexander, The great
(B) Robert Walpole
(C) Henry Waterloo
(D) George Bush

Answer: Alexander, The great

5. Who was the first European to reach China?

(A) Marco Polo
(B) Robert Walpole
(C) Henry Waterloo
(D) George Bush

Answer: Marco Polo

6.Who was the first person to fly aero plane?

(A) Wright Brothers
(B) Robert Walpole
(C) Henry Waterloo
(D) George Bush

Answer: Wright Brothers

7.Which was the first country to send man to the moon?

(A) USA
(B) India
(C) China
(D) UK

Answer: USA 

8.Which is the first country to host the modern Olympics ?

(A) Greece
(B) India
(C) USA
(D) UK

Answer: Greece 

9.Which is the first spacecraft to reach on Mars?

(A) Viking - 1
(B) Vikrant -1
(C) Shelter
(D) Magway

Answer: Viking - 1 

10.Who was the first woman Prime Minister of a country?

(A) Mrs. S. Bandamaike (Sri Lanka)
(B) Sarojini Naidu
(C) Indira Gandhi
(D) Anpanman Sen   

Answer: Mrs. S. Bandamaike (Sri Lanka)

11.Who was the first woman to climb Mount Everest?

(A) Mrs. Junko Tabei
(B) Hilary
(C) Katrina Joy
(D) Michel

Answer: Mrs. Junko Tabei

12.Who was the first woman cosmonaut of the world?

(A) Velentina Tereshkova
(B) Hilary
(C) Katrina Joy
(D) Michel

Answer: Velentina Tereshkova 

13.Who was the first woman President of the U.N. General Assembly?   

(A) Vijay Lakshmi Pandi
(B) Sarojini Naidu
(C) Indira Gandhi
(D) Anpanman Sen 

Answer: Vijay Lakshmi Pandi

14.Who was the first batsman to score three test century in three successive tests on debut?

(A) Mohd. Azharuddin
(B) Sacchin Tendulkar
(C) Gail
(D) Virat Kohali

Answer: Mohd. Azharuddin

15.Who is the first person to reach South Pole?

(A) Amundsen
(B) Rajesh Sharma
(C) Charles Hillary
(D) Johan don

Answer: Amundsen

16.Which is the first country to print book?

(A) China
(B) India
(C) USA
(D) UK

Answer:China

17.Which is the first country to issue paper currency? 

(A) China
(B) India
(C) USA
(D) UK

Answer: China 

18.Which is the first country to commence competitive examination in civil services?

(A) China
(B) India
(C) USA
(D) UK

Answer:  China

19. Who is the  first Governor General of the United Nations?

(A) Trigveli (Norway)
(B) Robert Walpole
(C) Henry Waterloo
(D) George Bush

Answer: Trigveli (Norway) 

20.Who is the first President of the U.S.A.?

(A) George Washington
(B) Robert Walpole
(C) Henry Waterloo
(D) George Bush

Answer: George Washington

Friday, June 7, 2019

MOST IMPORTANT MEDIEVAL INDIAN HISTORY QUESTION FOR COMPETITIVE EXAM

1.Which empire lasted the longest among the following?

a) The Palas
b) The Pratiharas
c) The Rashtrakutas
d) The Senas

Answer:The Rashtrakutas

2. Who founded the Pala empire?

a) Devapala
b) Dharmapala
c) Dhruva
d) Gopala

Answer:Gopala

3.Who founded the Vikramashila University?

a) Devapala
b) Dharmapala
c) Dhruva
d) Gopala

Answer:Dharmapala

4.Who was the founder of the Sena dynasty?

a) Ballal Sena
b) Hemanta Sen
c) Lakshman Sen
d) Vijay Sen

Answer:Hemanta Sen

5.Who was the last Rashtrakuta king?

a) Govinda III
b) Indira III
c) Krishna II
d) Krishna III

Answer:Krishna III

6.When did Muhammad-bin-Qasim invade India?

a) 622 AD
b) 630 AD
c) 632 AD
d) 711 AD

Answer:711 AD

7.When was the First Battle of Tarain fought?

a) 1175 AD
b) 1191 AD
c) 1192 AD
d) 1206 AD

Answer:1191 AD

8. When did Muhammad Ghori die?

a) 1175 AD
b) 1191 AD
c) 1192 AD
d) 1206 AD

Answer:1206 AD

9. Who founded the slave dynasty?

a) Ghias-ud-din Balban
b) Qutub-ud-din Aibak
c) Nasir-ud-din Mahmud
d) Shams-ud-din Altamash

Answer:Qutub-ud-din Aibak

10.Who among the following is called the Darvesh king?

a) Ghias-ud-din Balban
b) Qutub-ud-din Aibak
c) Nasir-ud-din Mahmud
d) Shams-ud-din Altamash

Answer: Nasir-ud-din Mahmud

11. Who founded the Khilji dynasty?

a) Ala-ud-din Khilji
b) Jalal-ud-din Khilji
c) Shihab-ud-din Khilji
d) Qutb-ud-din Khilji

Answer:Jalal-ud-din Khilji

12.Who founded the Tughlaq dynasty?

a) Feroz Shah Tughlaq
b) Ghias-ud-din Tughlaq
c) Muhammad-bin Tughlaq
d) Nasir-ud-din Nusrat Shah Tughlaq

Answer:Ghias-ud-din Tughlaq

13.Who became the king of Delhi in 1414 AD?

a) Bahlul Khan Lodi
b) Khizar Khan
c) Sikandar Lodhi
d) Ibrahim Lodhi

Answer:Khizar Khan

14. When was the Hindu kingdom of Vijayanagara founded?

a) 1336
b) 1351
c) 1388
d) 1398

Answer:1336

15.Who invaded Ahmednagar?

a) Achyuta Raya
b) Bukka Raya
c) Krishnadeva Raya
d) Rama Raya

Answer: Rama Raya

16.Who was the leader of Bhakti Movement?

a) Chaitanya Mahaprabhu
b) Ramananda
c) Ramanuja
d) Shankaracharya

Answer:Shankaracharya

17.Whose followers are called Vaishnavas?

a) Chaitanya Mahaprabhu
b) Ramananda
c) Ramanuja
d) Shankaracharya

Answer:Ramanuja

18.hose disciple was Kabir?

a) Chaitanya Mahaprabhu
b) Ramananda
c) Ramanuja
d) Shankaracharya

Answer:Ramananda

19. Who is the author of "Raqqat-e-Alamgiri" ?

(A) Ishwar Das

(B) Aurangzeb

(C) Dara Shikhon

(D) Mulla Daud

Answer:Aurangzeb

20.Who is the author of Khulasat-ul-Tawarikh ?

(A) Sujan Raj Khatri

(B) Abdul Hamid Lahori

(C) Inyat Khan

(D) Abul Fazl

Answer:Sujan Raj Khatri


Thursday, May 30, 2019

INDIAN GEOGRAPHY GK QUESTION WITH ANSWER FOR SSC AND COMPETITIVE EXAM

1.The Paithan (Jayakwadi) Hydro-electric project, completed with the help of Japan, is on the river.

(A) Ganga
(B) Cauvery
(C Godavari
(D) Narmada

Answer:Godavari

2.The percentage of irrigated land in India is about.

(A) 45
(B) 65
(C) 35
(D) 25

Answer:35

3.The southernmost point of peninsular India, that is, Kanyakumari, is

(A) north of Tropic of Cancer
(B) south of the Equator
(C) south of the Capricorn
(D) north of the Equator

Answer:north of the Equator

4.The pass located at the southern end of the Nilgiri Hills in south India is called

(A) the Palghat gap
(B) the Bhorghat pass
(C) the Thalgat pass
(D) the Bolan pass

Answer:the Palghat gap

5.The Yarlung Zangbo River, in India, is known as

(A) Ganga
(B) Indus
(C) Brahmaputra
(D) Mahanadi

Answer:Brahmaputra

6.The Salal Project is on the river

(A) Chenab
(B) Jhelum
(C) Ravi
(D) Sutlej

Answer:Chenab

7.The only zone in the country that produces gold is also rich in iron is

(A) North-eastern zone
(B) North-western zone
(C) Southern zone
(D) None of the above

Answer:Southern zone

8.The present forest area of India, according to satellite data, is

(A) increasing
(B) decreasing
(C) static
(D) decreasing in open forest area but increasing in closed forest area

Answer:decreasing

9.The India's highest annual rainfall is reported at

(A) Namchi, Sikkim
(B) Churu, Rajasthan
(C) Mawsynram, Meghalaya
(D) Chamba, Himachal Pradesh

Answer:Mawsynram, Meghalaya

10.What is the predominant type of Indian agriculture?

(A) Commercial agriculture
(B) Extensive agriculture
(C) plantation agriculture
(D) subsistence agriculture

Answer:subsistence agriculture

11.Which of the following has a potential for the harnessing of tidal energy in India?

(A) Gulf of Cambay
(B) Gulf of Mannar
(C) Backwaters of Kerala
(D) Chilka lake

Answer:Gulf of Cambay

12. The state having the largest area of forest cover in India is

(A) Arunachal Pradesh
(B) Haryana
(C) Madhya Pradesh
(D) Assam

Answer:Madhya Pradesh

13.The year ____ is called a Great Divide in the demographic history of India.

A.1901
B.1921
C.1941
D.1951

Answer:1921

14.The only private sector refinery set up by Reliance Petroleum Ltd. is located at

A.Guwahati
B.Jamnagar
C.Mumbai
D.Chennai

Answer:Jamnagar

15. The only state in India that produces saffron is

A.Assam
B.Himachal Pradesh
C.Jammu and Kashmir
D.Meghalaya

Answer:Jammu and Kashmir

16.Three important rivers of the Indian subcontinent have their sources near the Mansarovar Lake in the Great Himalayas. These rivers are

A.Indus, Jhelum, and Sutlej
B.Brahmaputra, Sutlej, and Yamuna
C.Brahmaputra, Indus, and Sutlej
D.Jhelum, Sutlej, and Yamuna

Answer:Brahmaputra, Indus, and Sutlej

17.The zonal soil type of peninsular India belongs to

A.red soils
B.yellow soils
C.black soils
D.older alluvium

Answer:red soils

18.Which of the following food grain crops occupies the largest part of the cropped area in India?

A.Barley and maize
B.Jowar and bajra
C.Rice
D.Wheat

Answer:Rice

19.Which of the following groups of rivers originate from the Himachal mountains?

A.Beas, Ravi, and Chenab
B.Ravi, Chenab, and Jhelum
C.Sutlej, Beas, and Ravi
D.Sutlej, Ravi, and Jhelum

Answer:Beas, Ravi, and Chenab

20.Which of the following groups of states have the largest deposits of iron ore?

A.Andhra Pradesh and Karnataka
B.Bihar and Orissa
C.Madhya Pradesh and Maharashtra
D.West Bengal and Assam

Answer:Bihar and Orissa

Sunday, April 28, 2019

MOST IMPORTANT INDIAN HISTORY QUESTION WITH ANSWER

1. Which of the following is a correct definition of “Isohyets”?

 [A] Lines on a map showing equal rainfall
 [B] Lines on a map having same mean temper
[C] Lines on a map having same barometric pressure
[D] Lines on a map showing equal height from mean sea level

Answer:Lines on a map showing equal rainfall

2.The concept of differential heating was primarily given to explain which of the following geographical phenomena in India?

[A] Monsoon
[B] Jet stream
[C] Cyclones
[D] Desert storms

Answer:Monsoon

3. Which of the following regions was called “Gedrosia” during times of Alexander, the great?

[A] Gujarat
[B] Rajasthan
[C] Punjab
[D] Baluchistan

Answer:Baluchistan

4. Rummindei Pillar Inscription which talks about taxation in Maurya era has been found at which of the following places?

[A] Junagarh in Gujarat
[B] Ranchi in Jharkhand
[C] Bhabru in Rajasthan
[D] Lumbini in Nepal

Answer:Lumbini in Nepal

5. Which of the following rulers were contemporary of Buddha?
[A] Bimbisar of Magadha
[B] Prasenjit (Pansedi) of Kosala
[C] Udayan of Avanti
[D] All of Above

Answer:All of Above

6. The Greek Ambassador Deimachus of Plataea had visited the court of which of the following rulers of Magadha?

[A] Dhanananda
[B] Chandragupta Maury
[C] Bindusara
[D] Asoka

Answer:Bindusara 

7. Who among the following is writer of the ‘Kalpasutra’?
[A] Simuka
[B] Panini
[C] Bhadrabahu
[D] Patanjali

Answer:Bhadrabahu 

8. Buddhism from India was introduced to which current region by Kasyapa Matanga?

[A] China
[B] South East Asia
[C] Sri Lanka
[D] Africa

Answer:China 

9. Which of the following was denoted by the term “Kahapana” or “Karshapan” during ancient
India?

[A] A cloth
[B] A trader
[C] A monk
[D] A coin

Answer: A coin

10. What was Arikamedu during ancient India?
[
A] A coastal settlement and trade centre
[B] A mountain
[C] A city in Aravalli Mountains in Gujarat
[D] A Lake

Answer:A coastal settlement and trade centre