Friday, May 24, 2019

MOST IMPORTANT CURRENT AFFAIR FOR MAY 23,2019

1.Legacy Accelerators, Antano and Harini were honored with the 'Award for Honour' by which ministry?

(A) Ministry of Rural Development

(B) Ministry of Labour and Employment

(C) Ministry of Health and Family Welfare

(D) Ministry of Social Justice and Empowerment

Answer:Ministry of Social Justice and Empowerment

2.Who won the Best Child Actor Award at 19th New York Indian Film Festival?

(A) Aaryamann

(B) Namit Shah

(C) Khushi Dubey

(D) Sunny Pawar

Answer:Sunny Pawar

3.India delivered 2 Mi-24 helicopters to which of the following country?

(A) Kazakhstan

(B) Afghanistan

(C) Bangladesh

(D) North Korea

Answer:Afghanistan

4.Which short film won Nespresso Talents 2019 in Cannes?

(A) The Good Girl

(B) Test Drive

(C) Seed Mother

(D) Ankul

Answer:Seed Mother

5.Who chaired a committee of RBI regarding the promotion of digital payments?

(A) Kishore Sansi

(B) Nandan Nilekani

(C) Vishal Sikka

(D) Kiran Mazumdar-Shaw

Answer:Nandan Nilekani

6. World Bee Day was observed on __________.

(A) 20th May

(B) 19th May

(C) 18th May

(D) 17th May

Answer:20th May

7.The Cabinet of this state decides to provides approval for the promulgation of an ordinance on Maratha quota.

(A) Uttar Pradesh

(B) Andra Pradesh

(C) Rajasthan

(D) Maharashtra

Answer:Maharashtra

8.Name the organization, which has offered India an Observer status and access to IMS data.

(A) CTBTO

(B) OPCW

(C) WIPO

(D) UNIDO

Answer:CTBTO

9.The world famous Chinese-American architect who designed the Louvre Pyramid passed away in New York.

(A) Richard Meier

(B) Ieoh Ming Pei

(C) Frank Gehry

(D) Norman Foster

Answer:Ieoh Ming Pei

10.2019 International Army Scout Masters Competition will be held in which of the following city?

(A) Udaipur

(B) Jaisalmer

(C) Varanasi

(D) Dehradun

Answer:Jaisalmer

11.Who among the following was felicitated by Council of European Chambers of Commerce in India and a European Union delegation in Mumbai?

(A) Dharmendra

(B) Anil Kapoor

(C) Amitabh Bachchan

(D) Shahrukh Khan

Answer:Anil Kapoor

12.CBIC launches a project for CBIC officers for over 400 formations of CBIC across India. The name of the project is;

(A) BUDGET

(B) ROBIN

(C) SPARROW

(D) NIRBA

Answer:SPARROW

13.Virat Kohli and Rishabh Pant were named as the brand ambassadors of this company.

(A) Garnier

(B) Himalaya MEN

(C) NIVEA

(D) Clean and Clear

Answer:Himalaya MEN

14.The first Indian state, which taps into the masala bond market.

(A) Karnataka

(B) Tamil Nadu

(C) West Bengal

(D) Kerala

Answer:Kerala

15.Which state government approves setting up of Farmers Commission?

(A) Tamil Nadu

(B) Gujarat

(C) Punjab

(D) Meghalaya

Answer:Meghalaya

16.As per which report, Indian YouTuber Ajay Nagar is named among the Top 10 'Next Generation Leaders 2019'?

(A) Facebook

(B) Rolling Stone

(C) Time Magazine

(D) Redbook

Answer:Time Magazine

17.Who has been appointed as the next High Commissioner of India to the Kingdom of Eswatini?

(A) Jaideep Sarkar

(B) George Raju

(C) Radha Venkataraman

(D) Nina Tshering La

Answer: Radha Venkataraman

18. Who inaugurated the Website of the Lokpal, recently?

(A) Ranjan Gogoi

(B) Narendra Modi

(C) Ram Nath Kovind

(D) Shri Pinaki Chandra Ghose

Answer:Shri Pinaki Chandra Ghose

19.The 2nd India Open International Boxing Tournament has started in __________.

(A) Guwahati

(B) Ranchi

(C) Patna

(D) Bhopal

Answer:Guwahati

20.What is the theme of 2019 World Hypertension Day?

(A) Know Your Numbers

(B) Healthy diet, healthy blood pressure'

(C) Treat to goal

(D) Measure your blood pressure at home

Answer: Know Your Numbers








Wednesday, May 22, 2019

MOST IMPORTANT COMPETITIVE EXAMS CURRENT AFFAIR FOR MAY 22, 2019

1. Union Ministry of Environment is creating a new DNA Database of which animal in order to curb poaching?

(A) Indian Rhinos

(B) Crocodile

(C) Dolphin

(D) Chimpanzee

Answer:Indian Rhinos

2.Who imposed a combined fine of $1.2 billion on 5 banks for currency rigging?

(A) WTO

(B) NATO

(C) United Nations

(D) European Union

Answer: European Union

3.Which country's people is seeking help to reduce their alcohol intake, as per the 8th edition of Global Drug Survey 2019?

(A) Thailand

(B) India

(C) Malaysia

(D) Singapore

Answer: India

4.Which of the following country approves Permanent Residency for First Time?

(A) Morocco

(B) Saudi Arabia

(C) Dubai

(D) Kuwait

Answer:Saudi Arabia

5.International Museum Day is celebrated on 18th May every year. The theme for International Museum Day (IMD) 2019 is;

(A) Museums for a Sustainable Society

(B) Museums and Cultural Landscapes

(C) Museums as Cultural Hubs: The future of tradition.

(D) Museum and memory

Answer: Museums as Cultural Hubs: The future of tradition.

6.When did World AIDS Vaccine Day is celebrated?

(A) May 19

(B) May 18

(C) May 20

(D) May 21

Answer:May 18

7.Name the missile which was tested by the Indian Navy.

(A) Kh-35

(B) Sizzler

(C) MRSAM

(D) Brahmos Hypersonic Missile

Answer:MRSAM

8.The third round of Foreign Office Consultations between India and __________ was held in New Delhi.

(A) Botswana

(B) Tanzania

(C) Kenya

(D) Cameroon

Answer:Botswana

9.Name the online writing of Annual Performance Appraisal Report (APAR) project launched for Group 'B' and 'C' Officers of Central Board of Indirect Taxes & Customs (CBIC).

(A) OPT(Officers Performance Tools)

(B) SPARROW (Smart Performance Appraisal Report Recording Online Window)

(C) PAOW (Performance Appraisal Online Window)

(D) PAOLO (Performance Appraisal Online Window for Officers)

Answer:SPARROW (Smart Performance Appraisal Report Recording Online Window)

10.This Indian state will to go paperless under E Vidhan initiative.

(A) Andra Pradesh

(B) Rajasthan

(C) Tamil Nadu

(D) Kerala

Answer:Kerala

11.hich financial institution, has launched a pilot scheme for fintech Non-Banking Financing Companies (NBFCs) in order to boost digital lending?

(A) Reserve Bank of India(RBI)

(B) Export-Import Bank of India(Exim Bank)

(C) Securities and Exchange Board of India(SEBI)

(D) Small Industries Development Bank of India(SIDBI)

Answer:Small Industries Development Bank of India(SIDBI)

12.Which Football Confederation to have first-ever female referee team?

(A) Asian Football Confederation (AFC)

(B) Confederation of African Football (CAF)

(C) Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football (CONCACAF)

(D) Oceania Football Confederation (OFC)

Answer:Asian Football Confederation (AFC)

13. Name the Maritime Exercise between Singapore and India that held in Singapore recently.

(A) SIMBEX

(B) Varuna

(C) INDRA NAV

(D) SLINEX

Answer:SIMBEX

14.Who was backed by India for the position of next President of the United Nations General Assembly?

(A) Syed Akbaruddin

(B) Maria Fernanda Espinosa

(C) Tijjani Muhammad-Bande

(D) Andreas Mavroyiannis

Answer:Tijjani Muhammad-Bande

15.Where did the 11th India-Iran Joint Consular Committee Meeting held?

(A) Pune

(B) Ahmedabad

(C) New Delhi

(D) Kolkata

Answer:New Delhi

16.Name the country which has raised a complaint at the World Trade Organization about India's duties on mobile phones?

(A) Japan

(B) China

(C) US

(D) Malaysia

Answer:Japan

17.16th May is celebrated as the Statehood Day of this state.

(A) Kerala

(B) Goa

(C) Sikkim

(D) Rajasthan

Answer:Sikkim

18. Who is appointed as the next High Commissioner of India to the Republic of Nauru?

(A) Suresh Sharma

(B) Nitish Yadav

(C) Padmaja

(D) Vivek Rajan

Answer:Padmaja

19.Name the Nepali who Scales Mt Everest for 23rd Time.

(A) Jamling Tenzing Norgay

(B) Ang Dorje

(C) Phurba Tashi

(D) Kami Rita

Answer: Kami Rita

20.2023 Asian Cup Football tournament will be hosted by;

(A) China

(B) India

(C) South Korea

(D) Philippines

Answer:China

Tuesday, May 21, 2019

MOST IMPORTANT INDIAN HISTORY GK QUIZ FOR SSC EXAM

1.Sirajuddaula was ___ of Alivardi Khan

(A) Son

(B) Grandson

(C) Niece

(D) Brother in law

Answer:Grandson

2.Who is the author of "Raqqat-e-Alamgiri" ?

(A) Ishwar Das

(B) Aurangzeb

(C) Dara Shikhon

(D) Mulla Daud

Answer:Aurangzeb

3.3 Who is the author of Khulasat-ul-Tawarikh ?

(A) Sujan Raj Khatri

(B) Abdul Hamid Lahori

(C) Inyat Khan

(D) Abul Fazl

Answer:Sujan Raj Khatri

4.Who is the author of Ain-i-Akbari ?

(A) Akbar

(B) Mulla Daud

(C) Ishwas Das

(D) Abul Fazl

Answer:Abul Fazl

5.Who is the author of Tuzuk-i-Baburi ?

(A) Abul Fazl

(B) Jahagir

(C) Babur

(D) Khwad Amair

Answer:Babur

6. Who wrote biography of Humayun ?

(A) Hindal

(B) Kamran

(C) Gulbadan Begum

(D) Rajia Sultana

Answer:Gulbadan Begum

7. Who is the writer of "Kitab-fi-Tahqiq" ?

(A) Firoz Shah

(B) Alberuni

(C) Firozbadi

(D) Isami

Answer:Alberuni

8.The Ali brothers, launched Khilafat Movement against British in 1920. Names of Ali brothers were :

(A) Mauhammad Ali and Khilafat Ali

(B) Mauhammad Ali and Muskan Ali

(C) Mauhammad Ali and Nusrat Ali

(D) Mauhammad Ali and Saukat Ali

Answer:Mauhammad Ali and Saukat Ali

9. Who was private secretary of Mahatma Gandhi ?

(A) Gopal Krishan Gokhlae

(B) Raj Kumar Shukla

(C) Mahadev Desia

(D) Nathu Ram Godse

Answer:Mahadev Desia

10. Who asserted, "Swaraj is my Birth Right and I will have it." ?

(A) Sri Aurobindo Ghosh

(B) Bal Gangadhar Tilak

(C) Lala Lajpat Rai

(D) Bipin Chandra Pal

Answer:Bal Gangadhar Tilak

11.Who was the founder of Indian National Congress?

(A) W.C.Bannerji

(B) A.O. Hume

(C) William Adam

(D) Anand Mohan Bose

Answer:A.O. Hume

12.Book "Causes of Indian revolt" is written by?

(A) Karl Marx

(B) S.N. Sen

(C) R.C. Mazumdar

(D) Sayed Ahmad Khan

Answer:Sayed Ahmad Khan

13.Maharaja Ranjit Singh died in?

(A) 1839

(B) 1840

(C) 1841

(D) 1842

Answer:1839

14. Tipu Sultan was son of ?

(A) Sirajuddaula

(B) Mir Jafar

(C) Mir Qasim

(D) Haidar Ali

Answer:Haidar Ali

15.Where Buddha delivered his first sermon ?

(A) Khusinagar

(B) Palitana

(C) Mithila

(D) Sarnath

Answer:Sarnath

16.Which was capital of Harshavardhana ?

(A) Kanheri

(B) Kusinagar

(C) Belur

(D) Kannauj

Answer:Kannauj

17.overnment of India Act passed in ?

(A) 1933

(B) 1935

(C) 1938

(D) 1947

Answer:1935

18. Quit India Movement started in ?

(A) 1940

(B) 1941

(C) 1942

(D) 1943

Answer: 1942

19.Dandi March stated on ?

(A) March 10, 1930

(B) March 12, 1930

(C) March 10, 1931

(D) March 12, 1931

Answer:March 12, 1930

20.Prohibition of Sati and Female infanticide act got effective in India in ?

(A) 1826

(B) 1827

(C) 1828

(D) 1829

Answer1829

MOST IMPORTANT CURRENT AFFAIR FOR MAY 21,2019

1.Name the IT firm which signed an MoU with Rakuten Aquafadas on building enhanced customer experience offerings.

(A) Infosys

(B) TCS

(C) Tech Mahindra

(D) Wipro

Answer:Tech Mahindra

2.Which among the following company has achieved 10 million production milestone in the country?

(A) Hero

(B) KTM

(C) Suzuki

(D) Yamaha Motor

Answer:Yamaha Motor

3.Who was awarded the prestigious Sasakawa Award 2019?

(A) Narendra Modi

(B) Venkaiah Naidu

(C) Nripendra Misra

(D) Pramod Kumar Mishra

Answer:Pramod Kumar Mishra

4.The multilateral maritime security field exercise, Asian Defence Ministers' Meeting-Plus (ADMM-Plus) was held in __________.

(A) Russia

(B) Germany

(C) Singapore

(D) India

Answer:Singapore

5.South Asian Games Gold medalist, swimmer MB Balakrishnan passed away recently. He belongs to which Indian state?

(A) Rajasthan

(B) Karnataka

(C) Andra Pradesh

(D) Tamil Nadu

Answer: Tamil Nadu

6.Nitin Chugh was appointed as the next Managing Director and Chief Executive Officer (CEO) of this Small Finance Bank recently.

(A) Fincare Small Finance Bank

(B) Equitas Small Finance Bank

(C) Jana Small Finance Bank

(D) Ujjivan Small Finance Bank

Answer:Ujjivan Small Finance Bank

7.What was the theme of the Global Influence of Asian Civilizations forum?

(A) Good Governance - Focus on Aspirational Districts

(B) Building consensus for fair and sustainable development

(C) Addressing the Critical Challenges of Our Time: Interdependence, Mutual Prosperity, and Universal Values

(D) Asian Values for the World

Answer:Asian Values for the World

8.Who has tied-up with HDFC ERGO General Insurance Company to co-create new Artificial Intelligence (AI)-based solutions?

(A) IBM India

(B) Accenture

(C) TCS

(D) Microsoft

Answer:IBM India

9.Who has been appointed as the first chief of Armed Forces Special Operations Division (AFSOD)?

(A) Ajay Kumar

(B) Subhash Bhamre

(C) Sanjay Mitra

(D) AK Dhingra

Answer:AK Dhingra

10.When did the 2nd edition of the International Day of Light is celebrated?

(A) May 18

(B) May 17

(C) May 16

(D) May 14

Answer:May 16

11.Recently, ICGS __________ was decommissioned at Visakhapatnam, Andhra Pradesh.

(A) Veera

(B) Vigraha

(C) Samrat

(D) Rajdhwaj

Answer:Vigraha

12.Who has named as the US Next Deputy Attorney General?

(A) Laurie Smith

(B) Jeffrey A. Rosen

(C) William Barr

(D) Steven Mnuchin

Answer:Jeffrey A. Rosen

13.Who launched the BSE StAR MF app to help mutual fund distributors to accelerate transactions process

(A) BSE

(B) NSE

(C) Shenzhen Stock Exchange

(D) Copenhagen Stock Exchange

Answer: BSE

14.The 11th India-Iran Joint Consular Committee was held in __________.

(A) Pune

(B) Kolkata

(C) New Delhi

(D) Hyderabad

Answer: New Delhi

15.The world's largest optical telescope was developed by;

(A) Australia

(B) Japan

(C) India

(D) China

Answer: India

16.Scientists from which country found a new bird-like Dinosaur named "Alcmonavis Poeschl"?

(A) US

(B) China

(C) Germany

(D) Switzerland

Answer:Germany

17.What is the theme of 6th Session of the biennial Global Platform for (DDR) Disaster Risk Reduction (GP2019)?

(A) Resilience Dividend: Towards Sustainable and Inclusive Societies

(B) Globalization towards Occupational Health and Safety

(C) Optimize Applications. Transform the Business. Drive Growth

(D) Reimagining the Knowledge Enterpris

Answer:Resilience Dividend: Towards Sustainable and Inclusive Societies

18.As per the Geological Survey of India, which Indian state has the 35% of India's Graphite Deposits?

(A) Jammu and Kashmir

(B) Gujarat

(C) Jharkhand

(D) Arunachal Pradesh

Answer:Arunachal Pradesh

19. Which organization offered India an 'Observer' status and an access to the International Monitoring System (IMS) data?

(A) CTBTO

(B) IAEA

(C) UNIDO

(D) OPCW

Answer:CTBTO

20. ISRO launched a 2-week long summer vacation residential program. It was named as;

(A) Yuva Vaigyanik Kendra (Yuvika-2019)

(B) Yuva Vaigyanic Karyakram (Yuvika-2019)

(C) Yuva Vaigyanic Hrishikesh (Yuvika-2019)

(D) Yuva Vaigyanic Kaushal Vikas Yojana (Yuvika-2019)

Answer:Yuva Vaigyanic Karyakram (Yuvika-2019)

Monday, May 20, 2019

MOST IMPORTANT INDIAN PARLIAMENT QUESTION WITH ANSWER

1.The constitution of India was adopted by the

A.  Governor General
B.  British Parliament
C.  Constituent Assembly
D.  Parliament o India

Answer:Constituent Assembly

2.Who among the following was the chairman of the drafting committee of the Indian Constitution?

 A. Rajendra Prasad
B. BR Ambedkar
C. Tej BAhadur Sapru
D. C Rajgopalachari

Answer:BR Ambedkar

3.Who was the president of the Constituent Assembly?

A.  Pt Jawaharlal Prasad
B.  Dr Rajendra Prasad
C.  Dr BR Ambedkar
D.  C Rajgopalachari

Answer:Dr Rajendra Prasad

4.The Constituent Assemble for undivide India first met on

 A.  6th December,1946
 B.  9th December,1946
 C.  20th February 1947
 D.  3rd June 1947

Answer:9th December,1946

5:The Council of States in India is generally known as
 
A.  Lok Sabha
B.  Parliament
C.  Raj Sabha
D.  AD hoc Committee

Answer:Raj Sabha

6.Who was the first Foreign Minister of free India?

 A.  Jawaharlal Nehru
 B.  Gulzari Lal Nanda
 C.  Lal Bahadur Shastri
 D.  John Mathai

Answer:Jawaharlal Nehru

7.The idea of the constitution of india was first of all given by

A.  Mahatama Gandhi
B.  Dr BR Ambedkar
C.  Jawaharlal Nehru
D.  MN Roy

Answer:MN Roy

8.The Government of India Act 1935 vested the residuary power in the

 A.  British Parliament
 B.  Federal Legislature
 C.  State Legislature
 D.  Government General

Answer:Government General


9.India become a Sovereign democratic republic on

A.  Aug 15, 1947
B.  Jan 30, 1948
C.  Jan 26, 1950
D.  Nov 26, 1929

Answer:Jan 26, 1950


10.The design of the national flag was adopted by the constituent assembly of india in

A.  july, 1948
B.  july, 1950
C.  july, 1947
D.  august, 1947

Answer:july, 1947

11.The Constitution names our country as

A.  Bharat
B.  India, that is Bharat
C.  Hindustan
D.  Aryavarta

Answer:India, that is Bharat


12.Which of the following is not apart of the Preamble to the Indian Constitution?

 
A. Secularism
B. Socialism
C. Democratic Republic
D. Federalism

Answer:Federalism


 13.The source of India's Sovereignty lies in the

A.  President
B.  Prime Minister
C.  People of India
D.  Preamble to the constitution

Answer:Preamble to the constitution


14.India opted for a federal form of government because of

A.  vast territory
B.  cultural integration
C.  linguistic and regional diversity
D.  administrative conveniece

Answer:linguistic and regional diversity


15.In the Rajya Sabha, the President can appoint how many representatives

A.  6
B.  8
C.  10
D.  12

Answer:12

16.The Presiding Chairman of the Lok Sabha is the following

A.  Prime Minister
B.  President
C.  Vice President
D.  Elected from the Lok Sabha Members

Answer:Elected from the Lok Sabha Members


17.In a parliament form of government real powers of the state are vested in the

A.  President
B.  Council of Ministers headed by Prime Minister
C.  Government
D.  175 km

Answer:Council of Ministers headed by Prime Minister


18.Indian President and Prime Minister are a replica of the heads of the state of which country?

A.  Britain
B.  USA
C.  Iraland
D.  Russia

Answer:Britain


19.The President of the Indian Union has the same constitutional authority as the

A.  President of USA
B.  President of Egypt
C.  British Monarch
D.  President of Russia

Answer:British Monarch


20.The inspiration of Liberty, Equality and Fraternity was derived from

A.  French revolution
B.  American revolution
C.  Russian revolution
D.  None of these

Answer:French revolution



Friday, May 17, 2019

MOST IMPORTANT CURRENT AFAIRS QUESTION WITH ANSWER FOR MAY 17,2019

1.Who is appointed as New Chairman of ITC?

(A) Sanjiv Puri

(B) Vishal Puri

(C) Suresh Rajan

(D) Vikram Kumar

Answer:Sanjiv puri

2. ISRO launched a 2-week long summer vacation residential program. It was named as;

(A) Yuva Vaigyanik Kendra (Yuvika-2019)

(B) Yuva Vaigyanic Karyakram (Yuvika-2019)

(C) Yuva Vaigyanic Hrishikesh (Yuvika-2019)

(D) Yuva Vaigyanic Kaushal Vikas Yojana (Yuvika-2019)

Answer:Yuva Vaigyanic Karyakram (Yuvika-2019)

3.Scientists from this university has created the World's Smallest Colour Pixels by trapping the particles of light.

(A) Oxford University

(B) University of Cambridge

(C) Harvard University

(D) University College London

Answer:University of Cambridge

4.The International Day of Families or IDF is observed on May 15 every year. It's the theme for 2019 is;

(A) Families, education and well-being

(B) Families and inclusive societies

(C) Families and Climate Action: Focus on SDG 13

(D) Ensuring work-family balance

Answer:Families and Claimate Action: Focus on SDG13

5.Who won the women's singles title at the 2019 Madrid Open tennis tournament?

(A) Gabriela Dabrowski

(B) Simonahalep

(C) Kiki Bertens

(D) Barborastrycova

Answer:Kiki Bertens

6. Who won the International Cricketer of the Year Award in CEAT International Cricket Awards 2019?

(A) MS Dhoni

(B) Virat Kohli

(C) Rohit Sharma

(D) Shikhar Dhawan

Answer:Virat Kohli

7.The name of the 100% recyclable plastic created by the U.S. Department of Energy's Lawrence Berkeley National Lab in California is;

(A) Polydiketoenamine(PDK)

(B) Polyethylene Terephthalate(PETE)

(C) Polyvinyl Chloride (PVC)

(D) Polypropylene (PP)

Answer:Polydiketoenamine(PDK)

8.What is the name of new 'province' in India that has claimed by Islamic State terror group, ISIS?

(A) Wilayah of Levant

(B) Wilayat of Khorasan

(C) Wilayat of Sinai

(D) Wilayah of Hind

Answer:Wilayan of Hind

9. Name the pilot who became the first woman in the world to cross the Atlantic Ocean solo in a Light Sports Aircraft (LSA).

(A) Avani Chaturvedi

(B) Carey Lohrenz

(C) Aarohi Pandit

(D) Durba Banerjee

Answer:Aarohi Pandit

10.Which country is hosting Conference on Dialogue of Asian Civilizations?

(A) Australia

(B) India

(C) New Zealand

(D) China

Answer:China

11.Name the Indian Cricketer, who won the Lifetime Achievement Award in CEAT International Cricket Awards 2019.

(A) Anil Kumble

(B) Ajay Jadeja

(C) Mohinder Amarnath

(D) Gul Mohammad

Answer:Mohinder Amarnath

12.India's Smallest Orchids "Lecanorchis taiwaniana" was discovered in which of the following state?

(A) Assam

(B) West Bengal

(C) Odisha

(D) Haryana

Answer:Assam

13. Name of the mission to the moon, that is set to be achieved by the National Aeronautics and Space Organization(NASA) in the year 2024.

(A) Artemis

(B) Voyager

(C) Pioneer

(D) Chandra

Answer:Artemis

14.Who has been sworn-in as the new Chief Justice of Karnataka High Court?

(A) Neelamani M Raju

(B) Abhay Shreeniwas Oka

(C) Gangambike Mallikarjun

(D) Dinesh Maheshwari

Answer:Abhay Shreeniwas Oka

15.Shri Kumar Tuhin was appointed as the next Ambassador of India to __________.

(A) Bosnia and Herzegovina

(B) Croatia

(C) Kosovo

(D) Belarus

Answer:Bosnia and Herzegovina

16.Who of the following spinners has become the world's most successful women's ODI spinner?

(A) Cathryn Fitzpatrick

(B) Sana Mir

(C) Jhulan Goswami

(D) Rajeshwari Gayakwad

Answer:Sana Mir

17.Who of the following has been conferred with the 2019 CEAT International Bowler of the Year?

(A) Hardik Pandya

(B) Shikhar Dhawan

(C) Jasprit Bumrah

(D) Kuldeep Yadav

Answer:Jasprit Bumrah

18.Which of the following team won the Fairplay Award in Indian Premier League (IPL) 2019?

(A) Sunrisers Hyderabad

(B) Chennai Super Kings

(C) Mumbai Indians

(D) Delhi Capitals

Answer:Sunrisers Hyderabad

19.The Department of Biotechnology (DBT) working under the ministry of science and technology has launched human tissue mapping project recently. It was named as;

(A) UDAV

(B) ANOM

(C) MANAV

(D) RISHI

Answer:MASAV

20. Who among the following was appointed as the chairperson of the News Broadcasting Standards Authority?

(A) Sharad Arvind Bobde

(B) Arjan Kumar Sikri

(C) Madan Lokur

(D) Ranjan Gogoi

Answer:Arjan Kumar Sikri

Wednesday, May 1, 2019

LATEST GENERAL KNOWLEDGE QUESTION FOR COMPETITIVE EXAM

1.The first Muslim President of the Indian National Congress

A. Azad
 B. M.A.Jinnah
 C. Badruddin Taiyabji
 D. A.P.J.Abdul Kalam

Answer:Badruddin Taiyabji

2. “One People, One State, One leader” was the policy of

A. Stalin
 B. Hitler
 C. Lenin
 D. Mussolin

Answer:Hitler 

3.The river that flows through Delhi is

A. Ganges
 B. Indus
 C. Yamuna
 D. Narmtha

Answer:Yamuna 

4.Name the plant important in sericulture

A. Pea
 B. Legumes
 C. Mulberry
 D. Cassia

Answer: Mulberry 

5.The Hindustan Shipyard is located at

A. Chennai
 B. Mumbai
 C. Vishakapatnam
 D. Mangalore

Answer:Vishakapatnam 

6.Punjab is famous for

A. Nylon textile
 B. Silk textile
 C. Woolen textile
 D. Cotton textile

Answer:Woolen textile 

7.The oldest literary work available in Tamil was

A. Silappadikaram
 B. Tholkappiyam
 C. Thirukkural
 D. Manimegalai

Answer:Tholkappiyam 

8.Which city is famous for Cotton Industry in TamilNadu

A. Coimbatore
 B. Trichy
 C. Madurai
 D. Chennai

Answer:Coimbatore 

9.The state that has the largest number of Cotton textile mills

A. Maharashtra
 B. Andhra Pradesh
 C. Madhya Pradesh
 D. Gujarat
'
Answer:Maharashtra 

10.The largest fresh water lake in India is

A. Pulicat Lake
 B. Veeranam Lake
 C. Chilka Lake
 D. Wular Lake

Answer:Wular Lake

11. Name the Governor General who abolished sati in 1829

A. Lord Clive
 B. Lord Curzon
 C. Lord William Bentinck
 D. Lord Dalhousie

Answer:Lord William Bentinck 

12.Country that was called as Land of Rising Sun

A. Russia
 B. Japan
 C. Korea
 D. Holland

Answer: Japan 

13.The world smallest country is

A. Canada
 B. Russia
 C. Maldives
 D. Vatican City

Answer:Vatican City

14.Satellite launching station is

A. Pune
 B. Trombay
 C. Sriharikota
 D. Thumba

Answer:Sriharikota 

15.Country that has the highest in Barley Production

A. China
 B. India
 C. Russia
 D. France

Answer:Russia 

16.The first chairman of the Atomic Energy Commission was

A. Dr.C.V.Raman
 B. Dr.H.J.Bhabha
 C. Dr.A.P.J.Abdul Kalam
 D. Dr.Vickram Sarabhai

Answer:Dr.H.J.Bhabha 

17.Pink city in India is

A. Mysore
 B. Karnataka
 C. Hyderabad
 D. Jaipur

Answer:Jaipur

18.The famous Integral Coach Factory(ICF) for the manufacture of railway coaches are situated at

A. Kolkata
 B. Borivilli
 C. Perambur
 D. Chittaranjan

Answer:Perambur 

19.Deficiency of Iron leads to

A. Rickets
 B. Malaria
 C. Dental Cavity
 D. Anaemia

Answer:Anaemia

20.Which is considered as the biggest port of India?

A. Kolkata
 B. Cochin
 C. Chennai
 D. Mumbai

Answer:Mumbai