Showing posts with label Most important currents affairs for Government Exams. Show all posts
Showing posts with label Most important currents affairs for Government Exams. Show all posts

Thursday, June 13, 2019

MOST IMPORTANT CURRENT AFFAIRS FOR JUNE 13, 2019

1. Who was conferred with 'Uttam Jeevan Raksha Padak' during the 2-day Subordinate Officers Conclave 2019?

(A) Navik Vinod
(B) V. S. R. Murthy
(C) K. R. Nautiyal
(D) Krishnaswamy Natarajan

Answer:Navik Vinod

2.Which of the following bank introduced repo rate-linked home loans?

(A) Axis Bank
(B) State Bank of India
(C) Canara Bank
(D) HDFC Bank

Answer:State Bank of India

3.Who launched Swachh Survekshan 2020 League in New Delhi recently?

(A) Pralhad Joshi
(B) Shripad Yasso Naik
(C) Hardeep Singh Puri
(D) Narendra Singh Tomar

Answer:Hardeep Singh Puri

4.Where did India's First Dinosaur Museum Park inaugurated?

(A) Maharashtra
(B) Uttar Pradesh
(C) Gujarat
(D) Andra Pradesh

Answer:Gujarat

5.Name the country which has organized a 'Gandhi Cycle Rally for Peace' recently.

(A) Turkey
(B) Sudan
(C) Saudi Arabia
(D) Afghanistan

Answer:Saudi Arabia

6.Who won the 2019 Canadian Grand Prix title?

(A) Max Verstappen
(B) Valtteri Bottas
(C) Sebastian Vettel
(D) Lewis Hamilton

Answer:Lewis Hamilton

7.India ranks __________ out of 176 countries at the End of Childhood Index.

(A) 113
(B) 88
(C) 143
(D) 125

Answer:113

8.Which of the following trading platforms for retail participants?

(A) National Payments Corporation of India (NPCI)
(B) Clearcorp Dealing Systems (India) Limited
(C) Legal Entity Identifier India Limited
(D) Clearing Corporation of India Limited (CCIL)

Answer:Clearing Corporation of India Limited (CCIL)

9.Which among the following has decided to go ahead with extradition laws despite massive protest?

(A) Taiwan
(B) Australia
(C) Mauritius
(D) Hong Kong

Answer:Hong Kong

10.Who won the Men's Singles in 2019 French Open tennis recently?

(A) Dominic Thiem
(B) Rafael Nadal
(C) Jeremy Chardy
(D) Fabrice Martin

Answer:Rafael Nadal

11.The main event of International Yoga Day will be organized in __________.

(A) Patna
(B) Pune
(C) Lucknow
(D) Ranchi

Answer:Ranchi

12.Which planet will be the brightest object in the sky in June, besides the sun and the moon?

(A) Venus
(B) Satur
(C) Jupiter
(D) Mercury

Answer:Jupiter

13.Which among the following company Wins Gold Award In South Africa?

(A) Mahindra
(B) Toyota
(C) Renault
(D) Audi

Answer:Mahindra

14.Which union ministry has instituted the Antarashtriya Yoga Diwas Media Samman (AYDMS) Samman?

(A) Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
(B) Ministry of Information and Broadcasting
(C) Ministry of Environment, Forest and Climate Change
(D) Ministry of Human Resource Development

Answer:Ministry of Information and Broadcasting

15.Which manufacturing unit of Indian Railways, was awarded best-performing Production Unit in the field of the environment?

(A) Diesel Locomotive Works (DLW), Varanasi, Uttar Pradesh
(B) Rail Wheel Factory, Yelahanka, Karnataka
(C) Rail Coach Factory (RCF), Rae Bareli, Uttar Pradesh
(D) Rail Coach Factory (RCF), Kapurthala, Punjab

Answer:Rail Wheel Factory, Yelahanka, Karnataka

16.Which entity's electrical and automation (EA) business has acquired by Schneider Electric India Private Ltd and MacRitchie Investments?

(A) Mindtree
(B) Hindustan Unilever
(C) ITC Limited
(D) Larsen & Toubro Limited (L&T)

Answer:Larsen & Toubro Limited (L&T)

17.Who has signed an MoU with the Maldives Civil Services Commission?

(A) NCGG
(B) LBSNAA
(C) DOPT
(D) Unique Shiksha

Answer:NCGG

18. Where did Western Command Children Summer Adventure Camp 2019 organized?

(A) Shimla
(B) Manali
(C) Darjeeling
(D) Ladakh

Answer:Manali

19.Which of the following state has been levied 1% calamity cess in India?

(A) Odisha
(B) Gujarat
(C) Kerala
(D) Uttarakhand

 Answer:Kerala

20.Who has sworn-in as the Chief Minister of Andhra Pradesh?

(A) E.S.L. Narasimhan
(B) Koramutla Sreenivasulu
(C) N. Chandrababu Naidu
(D) Y S Jaganmohan Reddy

Answer: Y S Jaganmohan Reddy



Wednesday, May 22, 2019

MOST IMPORTANT COMPETITIVE EXAMS CURRENT AFFAIR FOR MAY 22, 2019

1. Union Ministry of Environment is creating a new DNA Database of which animal in order to curb poaching?

(A) Indian Rhinos

(B) Crocodile

(C) Dolphin

(D) Chimpanzee

Answer:Indian Rhinos

2.Who imposed a combined fine of $1.2 billion on 5 banks for currency rigging?

(A) WTO

(B) NATO

(C) United Nations

(D) European Union

Answer: European Union

3.Which country's people is seeking help to reduce their alcohol intake, as per the 8th edition of Global Drug Survey 2019?

(A) Thailand

(B) India

(C) Malaysia

(D) Singapore

Answer: India

4.Which of the following country approves Permanent Residency for First Time?

(A) Morocco

(B) Saudi Arabia

(C) Dubai

(D) Kuwait

Answer:Saudi Arabia

5.International Museum Day is celebrated on 18th May every year. The theme for International Museum Day (IMD) 2019 is;

(A) Museums for a Sustainable Society

(B) Museums and Cultural Landscapes

(C) Museums as Cultural Hubs: The future of tradition.

(D) Museum and memory

Answer: Museums as Cultural Hubs: The future of tradition.

6.When did World AIDS Vaccine Day is celebrated?

(A) May 19

(B) May 18

(C) May 20

(D) May 21

Answer:May 18

7.Name the missile which was tested by the Indian Navy.

(A) Kh-35

(B) Sizzler

(C) MRSAM

(D) Brahmos Hypersonic Missile

Answer:MRSAM

8.The third round of Foreign Office Consultations between India and __________ was held in New Delhi.

(A) Botswana

(B) Tanzania

(C) Kenya

(D) Cameroon

Answer:Botswana

9.Name the online writing of Annual Performance Appraisal Report (APAR) project launched for Group 'B' and 'C' Officers of Central Board of Indirect Taxes & Customs (CBIC).

(A) OPT(Officers Performance Tools)

(B) SPARROW (Smart Performance Appraisal Report Recording Online Window)

(C) PAOW (Performance Appraisal Online Window)

(D) PAOLO (Performance Appraisal Online Window for Officers)

Answer:SPARROW (Smart Performance Appraisal Report Recording Online Window)

10.This Indian state will to go paperless under E Vidhan initiative.

(A) Andra Pradesh

(B) Rajasthan

(C) Tamil Nadu

(D) Kerala

Answer:Kerala

11.hich financial institution, has launched a pilot scheme for fintech Non-Banking Financing Companies (NBFCs) in order to boost digital lending?

(A) Reserve Bank of India(RBI)

(B) Export-Import Bank of India(Exim Bank)

(C) Securities and Exchange Board of India(SEBI)

(D) Small Industries Development Bank of India(SIDBI)

Answer:Small Industries Development Bank of India(SIDBI)

12.Which Football Confederation to have first-ever female referee team?

(A) Asian Football Confederation (AFC)

(B) Confederation of African Football (CAF)

(C) Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football (CONCACAF)

(D) Oceania Football Confederation (OFC)

Answer:Asian Football Confederation (AFC)

13. Name the Maritime Exercise between Singapore and India that held in Singapore recently.

(A) SIMBEX

(B) Varuna

(C) INDRA NAV

(D) SLINEX

Answer:SIMBEX

14.Who was backed by India for the position of next President of the United Nations General Assembly?

(A) Syed Akbaruddin

(B) Maria Fernanda Espinosa

(C) Tijjani Muhammad-Bande

(D) Andreas Mavroyiannis

Answer:Tijjani Muhammad-Bande

15.Where did the 11th India-Iran Joint Consular Committee Meeting held?

(A) Pune

(B) Ahmedabad

(C) New Delhi

(D) Kolkata

Answer:New Delhi

16.Name the country which has raised a complaint at the World Trade Organization about India's duties on mobile phones?

(A) Japan

(B) China

(C) US

(D) Malaysia

Answer:Japan

17.16th May is celebrated as the Statehood Day of this state.

(A) Kerala

(B) Goa

(C) Sikkim

(D) Rajasthan

Answer:Sikkim

18. Who is appointed as the next High Commissioner of India to the Republic of Nauru?

(A) Suresh Sharma

(B) Nitish Yadav

(C) Padmaja

(D) Vivek Rajan

Answer:Padmaja

19.Name the Nepali who Scales Mt Everest for 23rd Time.

(A) Jamling Tenzing Norgay

(B) Ang Dorje

(C) Phurba Tashi

(D) Kami Rita

Answer: Kami Rita

20.2023 Asian Cup Football tournament will be hosted by;

(A) China

(B) India

(C) South Korea

(D) Philippines

Answer:China

Friday, May 17, 2019

MOST IMPORTANT CURRENT AFAIRS QUESTION WITH ANSWER FOR MAY 17,2019

1.Who is appointed as New Chairman of ITC?

(A) Sanjiv Puri

(B) Vishal Puri

(C) Suresh Rajan

(D) Vikram Kumar

Answer:Sanjiv puri

2. ISRO launched a 2-week long summer vacation residential program. It was named as;

(A) Yuva Vaigyanik Kendra (Yuvika-2019)

(B) Yuva Vaigyanic Karyakram (Yuvika-2019)

(C) Yuva Vaigyanic Hrishikesh (Yuvika-2019)

(D) Yuva Vaigyanic Kaushal Vikas Yojana (Yuvika-2019)

Answer:Yuva Vaigyanic Karyakram (Yuvika-2019)

3.Scientists from this university has created the World's Smallest Colour Pixels by trapping the particles of light.

(A) Oxford University

(B) University of Cambridge

(C) Harvard University

(D) University College London

Answer:University of Cambridge

4.The International Day of Families or IDF is observed on May 15 every year. It's the theme for 2019 is;

(A) Families, education and well-being

(B) Families and inclusive societies

(C) Families and Climate Action: Focus on SDG 13

(D) Ensuring work-family balance

Answer:Families and Claimate Action: Focus on SDG13

5.Who won the women's singles title at the 2019 Madrid Open tennis tournament?

(A) Gabriela Dabrowski

(B) Simonahalep

(C) Kiki Bertens

(D) Barborastrycova

Answer:Kiki Bertens

6. Who won the International Cricketer of the Year Award in CEAT International Cricket Awards 2019?

(A) MS Dhoni

(B) Virat Kohli

(C) Rohit Sharma

(D) Shikhar Dhawan

Answer:Virat Kohli

7.The name of the 100% recyclable plastic created by the U.S. Department of Energy's Lawrence Berkeley National Lab in California is;

(A) Polydiketoenamine(PDK)

(B) Polyethylene Terephthalate(PETE)

(C) Polyvinyl Chloride (PVC)

(D) Polypropylene (PP)

Answer:Polydiketoenamine(PDK)

8.What is the name of new 'province' in India that has claimed by Islamic State terror group, ISIS?

(A) Wilayah of Levant

(B) Wilayat of Khorasan

(C) Wilayat of Sinai

(D) Wilayah of Hind

Answer:Wilayan of Hind

9. Name the pilot who became the first woman in the world to cross the Atlantic Ocean solo in a Light Sports Aircraft (LSA).

(A) Avani Chaturvedi

(B) Carey Lohrenz

(C) Aarohi Pandit

(D) Durba Banerjee

Answer:Aarohi Pandit

10.Which country is hosting Conference on Dialogue of Asian Civilizations?

(A) Australia

(B) India

(C) New Zealand

(D) China

Answer:China

11.Name the Indian Cricketer, who won the Lifetime Achievement Award in CEAT International Cricket Awards 2019.

(A) Anil Kumble

(B) Ajay Jadeja

(C) Mohinder Amarnath

(D) Gul Mohammad

Answer:Mohinder Amarnath

12.India's Smallest Orchids "Lecanorchis taiwaniana" was discovered in which of the following state?

(A) Assam

(B) West Bengal

(C) Odisha

(D) Haryana

Answer:Assam

13. Name of the mission to the moon, that is set to be achieved by the National Aeronautics and Space Organization(NASA) in the year 2024.

(A) Artemis

(B) Voyager

(C) Pioneer

(D) Chandra

Answer:Artemis

14.Who has been sworn-in as the new Chief Justice of Karnataka High Court?

(A) Neelamani M Raju

(B) Abhay Shreeniwas Oka

(C) Gangambike Mallikarjun

(D) Dinesh Maheshwari

Answer:Abhay Shreeniwas Oka

15.Shri Kumar Tuhin was appointed as the next Ambassador of India to __________.

(A) Bosnia and Herzegovina

(B) Croatia

(C) Kosovo

(D) Belarus

Answer:Bosnia and Herzegovina

16.Who of the following spinners has become the world's most successful women's ODI spinner?

(A) Cathryn Fitzpatrick

(B) Sana Mir

(C) Jhulan Goswami

(D) Rajeshwari Gayakwad

Answer:Sana Mir

17.Who of the following has been conferred with the 2019 CEAT International Bowler of the Year?

(A) Hardik Pandya

(B) Shikhar Dhawan

(C) Jasprit Bumrah

(D) Kuldeep Yadav

Answer:Jasprit Bumrah

18.Which of the following team won the Fairplay Award in Indian Premier League (IPL) 2019?

(A) Sunrisers Hyderabad

(B) Chennai Super Kings

(C) Mumbai Indians

(D) Delhi Capitals

Answer:Sunrisers Hyderabad

19.The Department of Biotechnology (DBT) working under the ministry of science and technology has launched human tissue mapping project recently. It was named as;

(A) UDAV

(B) ANOM

(C) MANAV

(D) RISHI

Answer:MASAV

20. Who among the following was appointed as the chairperson of the News Broadcasting Standards Authority?

(A) Sharad Arvind Bobde

(B) Arjan Kumar Sikri

(C) Madan Lokur

(D) Ranjan Gogoi

Answer:Arjan Kumar Sikri

Sunday, April 28, 2019

MOST IMPORTANT CURRENT AFFAIR QUESTION ANSWER FOR GOVERNMENT EXAM

1.How many players are banned by FIFA for Life over Match-Fixing?

A. 5
B. 25
C. 12
D. 8

Answer:8

2.Who has reduced the minimum subscription requirement for Real Estate Investment Trusts (REITs) and Infrastructure Investment Trusts (InvITs)?

A. SEBI
B. SIDBI
C. NITI Aayog
D. Ministry of Finance

Answer:SEBI

3.Abhishek Verma won the gold medal at __________ air pistol in the ISSF World Cup.

A. 10m
B. 20m
C. 30m
D. 50m

Answer:10m

4.Who has collaborated with MobiKwik to launch a smart digital insurance product to enhance financial inclusion?

A. Tata AIA
B. Max Life Insurance
C. Aegon Life Insurance Company
D. ICICI Prudential

Answer:Aegon Life Insurance Company

5.Which of the following becomes first major airline to operate plastic-free flight?

A. Emirates
B. Jet Airways
C. Etihad Airways
D. Singapore Airlines

Answer:Etihad Airways

6.Which organization is set to partner with the Embassy of the US to jointly promote domestic investments during 'Select USA 2019' summit that will be held in Washington DC?

A. Trade Promotion Council of India (TPCI)
B. Federation of Indian Export Organisations (FIEO)
C. National Productivity Council (NPC)
D. Project Exports Promotion Council of India (PEPC)

Answer:Trade Promotion Council of India (TPCI)

7.Who become the first female referee who taken charge for a Ligue 1 Conforama match in French?

A. Stephanie Frappart
B. Bibiana Steinhaus
C. Louisa Cadamuro
D. Laura Georges

Answer:Stephanie Frappart

8.Who wins Asian Snooker Tour Title?

A. Babar Masih
B. Aditya Mehta
C. Pankaj Advani
D. Mei Xiwen

Answer:Pankaj Advani

9.Who among the following received the 2019 Rabindranath Tagore Literary Prize?

A. Manoj Michigan
B. Rana Dasgupta
C. Toni Morrison
D. J. K. Rowling

Answer:Rana Dasgupta

10.Coast Guard Vessel ICGS C-441 was commissioned at __________.

A. Haldia
B. Vizhinjam
C. Mundra
D. Kochi

Answer:Vizhinjam

11.Who has been appointed as the 52nd Controller General of Defence Accounts (CGDA)?

A. Vinakshi Gupta
B. Anuradha Mitra
C. Madhulika P Sukul
D. Rajendra Kumar Nayak

Answer:Rajendra Kumar Nayak

12.Name the software company which becomes World's Third Company with the one trillion dollars.

A. Adobe
B. Microsoft
C. IBM
D. Oracle

Answer:Microsoft

13.Which cricket theme won their first one-day international status recently?

A. Sri Lanka
B. India
C. USA
D. Pakistan

Answer:USA

14.Which bank launched India's first 'Green Car Loan' (Electric Vehicle) to encourage customers to buy electric vehicles?

A. Canara Bank
B. Axis Bank
C. HDFC Bank
D. State Bank of India

Answer:State Bank of India

15.The World Immunization Week 2019 observed from 24-30th April. It's theme is;

A. Immunization saves lives
B. Protect your world - get vaccinated
C. Close the immunization gap
D. Protected Together: Vaccines Work

Answer:Protected Together: Vaccines Work

16.Tejinder Pal Singh Toor was recently in news he belongs to which sport?

A. Javelin throw
B. Shot put
C. Heptathlon
D. 3000m steeplechase

Answer:Shot put

17.Who acquired secondhand Goods Marketplace Zefo?

A. OLX
B. Quickr
C. LinkedIn
D. Sulekha

Answer:Quickr

18.International Girls in ICT (Information and Communications Technology) Day 2019 was observed on __________.

A. April 25
B. April 24
C. April 23
D. April 21

Answer:April 25

19.Who has named as IPI's 71st World Press Freedom Hero in 2019?

A. Abu Zeid
B. Cyril Almeida
C. Daphne Caruana Galizia
D. Swati Chaturvedi

Answer:Cyril Almeida

20.Who has been honoured with the Master Deenanath Mangeshkar Award 2019?

A. Boman Irani
B. Madhur Bhandarkar
C. Subhash Ghai
D. Arjun Rampal

Answer:Madhur Bhandarkar

Monday, April 22, 2019

Most Important Current Affair Question Answer for April 21,2019

1.Changi airport gets world's tallest 131-ft indoor waterfall. The airport is located in _________.

A.China
B.Singapore
C.Japan
D.Malaysia

Answer:Singapore

2.Who was honoured with 'Pandit Govind Ballabh Pant Award' for writing 'Samvidhan Kavya', a poetic version of the Indian Constitution?

A.Lal Bahadur Sastri
B.Sunil Kumar Gautam
C.Sampurnanand
D.Kailash Nath Katju

Answer:Sunil Kumar Gautam

3.Name the country which will revive 2nd major China-linked project.

A.Indonesia
B.Vietnam
C.Thailand
D.Malaysia

Answer:Malaysia

4.Name the Malian Prime Minister who resigned his position, recently.

A.Soumaila Cisse
B.Soumeylou Boubeye Maiga
C.Moussa Mara
D.Amadou Toumani Toure

Answer:Soumeylou Boubeye Maiga

5.The Finance Minister of this country resigned recently.

A.Kenya
B.Canada
C.South Africa
D.Pakistan

Answer:Pakistan

6.Which of the following company won $1bn investment from Toyota, SoftBank fund?

A.Uber
B.Netflix
C.Taxify
D.Tesla

Answer:Uber

7.Who plans to close down its retail operations in China?

A.Sunsky
B.Ali Express
C.Tmart
D.Amazon

Answer:Amazon

8.Which has became India's first retail company to cross Rs.1 lakh crore annual revenue milestones?

A.Future Group
B.Reliance Retail
C.Aditya Birla Retail
D.Avenue Supermarts Ltd

Answer:Reliance Retail

9.Universe's first molecule that formed almost 14 billion years ago, recently detected by NASA is __________.

A.Hydrogen sulfide
B.Tributyltin hydride
C.Helium hydride
D.Beryllium oxide

Answer:Helium hydride

10.Which rocket launched the Cygnus Cargo Ship to International Space Station from NASA's Wallops Flight Facility in Virginia?

A.Thor-Delta
B.Rehbar-I
C.Antares Rocket
D.Scout

Answer:Antares Rocket

11.Who was appointed as the general secretary of Judo Union?

A.Mukesh Kumar
B.Obaid Al-Anzi
C.Obaid Alenezi
D.Mohammed Bin Thaloub

Answer:Mukesh Kumar

12.Which Payment Bank has joined hands with Bharti AXA General Insurance for a two-wheeler insurance product?

A.Paytm Payments Bank
B.India Post Payments Bank
C.Airtel Payments Bank
D.Aditya Birla Payments Bank

Answer:Airtel Payments Bank

13.Famous cricketer Con de Lange was passed away recently with a brain tumour. He belongs to which country?

A.Australia
B.England
C.Scotland
D.New Zealand

Answer:Scotland

14.Which country has won a World Trade Organization (WTO) ruling against China grain import quotas?

A.India
B.US
C.Germany
D.Brazil

Answer:US

15.Which Indian accident was inducted into the International Labour Organisation (ILO) report titled "The Safety and the Health at the Heart of the Future of Work- Building on 100 years of Experience"?

A.Bhopal Gas Tragedy
B.Floods in Tamil Nadu
C.Heatwaves in AndhraPradesh
D.Bihar Nor'wester Storm

Answer:Bhopal Gas Tragedy

Wednesday, April 10, 2019

MOST IMPORTANT CURRENT AFFAIRS FOR COMPETITIVE EXAMS

1) Which organisation recently issued guidelines for banks to set up new currency chests?
A) RBI
B) SEBI
C) NITI Aayog
D) FICCI

Ans: A) RBI

2) Which engineering institution was ranked the best in the National Institutional Ranking Framework -2019?
A) IIT Delhi
B) IIT Bombay
C) IIT Kharagpur
D) IIT Madras

Ans: IIT Madras

3) Exercise ‘Bold Kurukshetra 2019’ began in Uttar Pradesh between India and which country?
A) Singapore
B) Indonesia
C) Malaysia
D) Maldives

Ans: Singapore

4) President Ram Nath Kovind has launched which app for the families of martyred CRPF troops?
A) Veer Parivar
B) Veer Shakti
C) Valour
D) CRPF Suraksha

Ans: Veer Parivar

5) The Election commission of India has stalled the release of a biopic during election period. Which political leader was the film based on?
A) Rahul Gandhi
B) Manmohan Singh
C) PM Narendra Modi
D) Atal Bihari Vajpayee

Ans: PM Narendra Modi

6) Which institution recently ruled that woman can file dowry harassment case from place she has taken shelter?
A) Central Government
B) Supreme Court
C) National Commission for Women
D) Delhi High Court

Ans: Supreme Court

7) India recently evacuated peacekeeping CRPF contingent from which African country?
A) Serbia
B) Rwanda
C) Morocco
D) Libya

Ans: Libya

8) Which body has urged the media to do objective reporting on polls and exercise caution against paid news?
A) SC
B) PCI
C) NBA
D) CBFC

Ans: PCI

9) Which university was ranked the best in the list of Top 10 Indian Universities in the National Institutional Ranking Framework -2019?
A) JNU, Delhi
B) BHU, Varanasi
C) IISc, Bengaluru
D) Anna University, Chennai

Ans: IISc, Bengaluru

10) Who has been appointed as the new head coach of the Indian men’s national hockey team?
A) Graham Reid
B) Dhanraj Pillay
C) Mark Knowles
D) Ajit Pal Singh

Ans: Graham Reid

11) Which company has become India’s first gaming unicorn?
A) Hashcube Technologies
B) Ingenuity Gaming
C) Zapak Digital
D) Dream11

Ans: Dream11

12) Which country was positioned as the world’s top recipient of remittances according to the World Bank’s latest Migration and Development Brief?
A) United States
B) Saudi Arabia
C) India
D) China

Ans: India

13) The US recently designated ‘Islamic Revolutionary Guard Corps’ (IRGC) as a terrorist organisation. The IRGC belongs to which country?
A) Libya
B) Iran
C) Syria
D) Israel

Ans: Iran

14) Which city hosted the Army Commanders' Conference 2019?
A) Amritsar
B) Srinagar
C) New Delhi
D) Gangtok

Ans: New Delhi

15) Justice Pradeep Nandrajog has taken the oath as the new Chief Justice of which High Court?
A) Madras HC
B) Bombay HC
C) Patna HC
D) Calcutta HC

Ans: Bombay HC

16) Who has been elected as the new President of the World Bank?
A) David Malpass
B) Karen P Hughes
C) John R Bolton
D) Nancy J Powell

Ans: David Malpass

17) The United States has urged immediate halt to military operations in which nation?
A) Algeria
B) Egypt
C) Libya
D) Botswana

Ans: Libya

18) Scientists belonging to which nation have discovered a possible death switch mechanism in plants?
A) United States
B) Sweden
C) Switzerland
D) China

Ans: China

19) Which Indian personality was recently honoured with UAE’s highest decoration Zayed Medal?
A) Ram Nath Kovind
B) Shah Rukh Khan
C) Narendra Modi
D) Aamir Khan

Ans: Narendra Modi

20) Where were the 7th Foreign Office consultations between India and Italy held?
A) New Delhi
B) Sikkim
C) Rome
D) Florence

Ans: New Delhi