Tuesday, November 28, 2023

Utkarsh 2.0 | National Milk Day | ISSF World Cup - Current Affairs Questions


1. Which institution launched its Medium-term Strategy Framework named ‘Utkarsh 2.0’?

[A] ISRO

[B] RBI

[C] DRDO

[D] NITI Aayog

Answer: [B] RBI

2. Which Union Ministry launched the ‘Doppler Weather Radar Systems’?

[A] Ministry of Science and Technology

[B] Ministry of Earth Sciences

[C] Ministry of Electronics and IT

[D] Ministry of Defence

Answer: [B] Ministry of Earth Sciences

3.  In which country has the world's largest single-site solar power plant been inaugurated?

[A] United Arab Emirates

[B] Qatar

[C] India

[D] USA

Answer: [A] United Arab Emirates

4.  Joint military exercise 'Austrahind-2023' is being organized between India and which country?

[A] Austria

[B] USA

[C] Ireland

[D] Australia

Answer: [D] Australia

5. On which date do Indians observe Constitution Day, also known as 'Samvidhan Divas'?

[A] October 31

[B] November 27

[C] November 26

[D] January 15

Answer: [C] November 26

6. On which date is National Milk Day observed?

[A] October 15

[B] November 26

[C] November 27

[D] January 10

Answer: [B] November 26

7. Why did the Reserve Bank of India (RBI) supersede the board of Abhyudaya Cooperative Bank for 12 months?

[A] Profitability concerns

[B] Poor governance standards

[C] Liquidity issues

[D] Technological failures

Answer: [B] Poor governance standards

8. Who became the first Indian shooter to win a medal in the men's 25m Rapid Fire event at the ISSF World Cup Final?

[A] Vijay Kumar

[B] Gurpreet Singh

[C] Anish Bhanwala

[D] Abhinav Bindra

Answer: [C] Anish Bhanwala

9. In November 2023, which of the following institutes became the first Indian Institute of Technology to set up an international campus, by launching a campus in Tanzania?

[A] Indian Institute of Technology Madras

[B] Indian Institute of Technology Bangalore

[C] Indian Institute of Technology BHU

[D] Indian Institute of Technology Delhi

Answer: [A] Indian Institute of Technology Madras

10. An eight-foot-tall statue of Mahatma Gandhi was revealed at Tolstoy Farm in which country?

[A] USA

[B] UK

[C] South Africa

[D] Sri Lanka

Answer: [C] South Africa

Friday, November 24, 2023

Maitree Super Thermal Power Project | Amazon Rain Forest | Nobel Peace Prize - Current Affairs Questions


1. ‘Maitree Super Thermal Power Project’ is situated in which country?

[A] Bangladesh

[B] India

[C] Sri Lanka

[D] Nepal

Answer: [A] Bangladesh

2. Which state implements the ‘Nanaji Deshmukh Krushi Sanjivani Prakalp’?

[A] Maharashtra

[B] Gujarat

[C] Assam

[D] West Bengal

Answer: [A] Maharashtra

3. In October 2023, which of the following organizations launched its “one nation, one registration platform” for doctors across the country?

[A] UNESCO

[B] Medical Council of. India

[C] WHO

[D] National Medical Commission

Answer: [D] National Medical Commission

4. In November 2023, which of the following Kerala’s cities was officially designated as a Unesco City of Literature?

[A] Kochi

[B] Kozhikode

[C] Kollam

[D] Alappuzha

Answer: [B] Kozhikode

5. Amazon rain forest is also known as the ______ of the planet

[A] Heart

[B] Lungs

[C] Nerve

[D] Brain

Answer: [B] Lungs

6. Which city host the world's first expo in 1851?

[A] London

[B] Paris

[C] New York

[D] Berlin

Answer: [A] London

7. Who received the prestigious 2023 JCB Prize for Literature?

[A] Perumal Murugan

[B] Janani Kannan

[C] S. Ramakrishnan

[D] Deepak Shetty

Answer: [A] Perumal Murugan

8. Who has assumed the position of Prime Minister in Luxembourg?

[A] Luc Frieden

[B] Xavier Bettel

[C] Jean-Claude Juncker

[D] Etienne Schneider

Answer: [A] Luc Frieden

9. Who has been awarded the Nobel Peace Prize for the year 2023?

[A] Dalai Lama

[B] Nargis Mohammadi

[C] Sunita Krishnan

[D] Arundhati Roy

Answer: [B] Nargis Mohammadi

10. Which regulatory body ensures the protection of deposits in RRBs?

[A] RBI

[B] SEBI

[C] DICGC

[D] IRDAI

Answer: [C] DICGC

 

Tuesday, November 21, 2023

Ranji Trophy | ICAR | Nobel Prize | 124 PM-Shri schools - Current Affairs Questions 2023


1. Which state’s women’s U-18 team won the Khelo India Youth Games 2022?

[A] Kerala

[B] Haryana

[C] Telangana

[D] Punjab

Answer: [B] Haryana

2. Which cricketer recently scored a triple century in the Ranji Trophy?

[A] Dinesh Karthik

[B] Prithvi Shaw

[C] Parthiv Patel

[D] Shubman Gill

Answer: [B] Prithvi Shaw

3. Thomas Kenneth Mattingly II, who recently passed away, was associated with _____

[A] Sports

[B] Astronomy

[C] Music

[D] Actor

Answer: [B] Astronomy

4. Where is the headquarters of the ICAR-Indian Institute of Soil and Water Conservation (ICAR-IISWC) located?

[A] Gurugram

[B] Dehradun

[C] Hyderabad

[D] Shimla

Answer: [B] Dehradun

5. When is Women’s Entrepreneurship Day observed globally?

[A] November 17th

[B] November 18th

[C] November 19th

[D] November 20th

Answer: [C] November 19th

6. Who has been awarded the Nobel Prize for Literature for the year 2023?

[A] Lewis Gluck

[B] Peter Handke

[C] Annie Arno

[D] Nargis Mohammadi

Answer: [C] Annie Arno

7. In which state did Union Education Minister Dharmendra Pradhan launch 124 PM-Shri schools?

[A] Haryana

[B] Uttar Pradesh

[C] Assam

[D] Punjab

Answer: [A] Haryana

8. What percentage of the global unicorn valuation do India’s unicorn companies contribute?

[A] 2%

[B] 3%

[C] 4%

[D] 5%

Answer: [D] 5%

9. The Five-Year Plan was first launched in -

[A] China

[B] USSR

[C] India

[D] Bhutan

Answer: [B] USSR

10.  Name the scientist who first used a glass prism to obtain the spectrum of sunlight -

[A] C.V. Raman

[B] Lord Rayleigh

[C] Isaac Newton

[D] S. Chandrasekhar



Answer: [C] Isaac Newton

Monday, November 20, 2023

Zuari Bridge | Starlink | World Diabetes Day - Current Affairs Questions

1. Zuari Bridge, the second largest cable-stayed bridge in India, is located in which state/UT?

[A] Arunachal Pradesh

[B] Punjab

[C] Goa

[D] Jammu and Kashmir

Answer: [C] Goa

2. ‘Starlink’ is a satellite internet constellation designed and manufactured by which company?

[A] Amazon

[B] SpaceX

[C] Blue Origin

[D] Apple

Answer: [B] SpaceX

3. In October 2023, which of the following bank and Reliance Retail came together to launch the co-branded Reliance Card?

[A] PNB

[B] SBI

[C] Canara Bank

[D] Unioin Bank

Answer: [B] SBI

4. In November 2023, which of the following countries ranked first at lowest for employees by a recent global survey?

[A] Germany

[B] China

[C] India

[D] Turkey

Answer: [D] Turkey

5.  In which state will the 37th National Games be organized?

[A] Bihar

[B] Assam

[C] Uttar Pradesh

[D] Goa

Answer: [D] Goa

6. When is World Diabetes Day observed annually?

[A] October 31

[B] December 1

[C] November 14

[D] September 15

Answer: [C] November 14

7. In which year was the Rashtriya Rail Sanraksha Kosh (RRSK) established under the Railway Safety Act?

[A] 2017

[B] 2016

[C] 2018

[D] 2019

Answer: [A] 2017

8. Where is the 42nd India International Trade Fair 2023 being inaugurated?

[A] Mumbai

[B] New Delhi

[C] Kolkata

[D] Chennai

Answer: [B] New Delhi

9. Which one of the following is the oldest scientific department of the Government of India? 

[A] Department of Biotechnology

[B] Survey of India

[C] India Meteorological Department

[D] DRDO

Answer: [B] Survey of India

10. Who has become the new chairman of Amul? 

[A] Valamjibhai Humbal 

[B] Manish Bandlish 

[C] Shamalbhai B Patel

[D] R S Sodhi

Answer: [C] Shamalbhai B Patel

Heritage train | National Education Day | Best Global Music Performance - Current Affairs Questions


1. Mayurakshi River flows through which Indian state?

[A] Jharkhand

[B] Assam

[C] Karnataka

[D] Madhya Pradesh

Answer: [A] Jharkhand

2. Which country has taken over the Presidency of the Council of the European Union for the first six months of 2023?

[A] Finland

[B] Sweden

[C] Italy

[D] Germany

Answer: [B] Sweden

3. Who among the following won the record eighth Ballon d’Or 2023 for the best player in the world?

[A] Cristiano Ronaldo

[B] Lionel Messi

[C] Lev Yashin

[D] Emiliano Martinez

Answer: [B] Lionel Messi

4. In November 2023, which of the following cities of Gujarat become first to unveiled the First Navy Warship?

[A] Bhuj

[B] Ahmedabad

[C] Surat

[D] Jamnagar

Answer: [C] Surat

5.  Who flagged off Gujarat's first heritage train?

[A] Narendra Modi

[B] Amit Shah

[C] Rajnath Singh

[D] Ratan Tata

Answer: [A] Narendra Modi

6. Who has been nominated for Best Global Music Performance at the 2024 Grammy Awards for the song "Abundance in Millets"?

[A] Shankar Mahadevan

[B] Ustad Zakir Hussain

[C] A.R. Rahman

[D] Falguni Shah

Answer: [D] Falguni Shah

7. On which date is National Education Day celebrated annually?

[A] October 31st

[B] December 25th

[C] November 11th

[D] November 12th

Answer: [C] November 11th

8. What is the overarching theme of the Second Voice of Global South Summit?

[A] Unity and Progress: A Global Agenda

[B] Prosperity through Collaboration

[C] Together for Everyone’s Growth with Everyone’s Trust

[D] Sustainable Development for All

Answer: [C] Together for Everyone’s Growth with Everyone’s Trust

9. What is India’s global ranking in terms of the number of unicorn companies, according to the research study?

[A] First

[B] Second

[C] Third

[D] Fourth

Answer: [C] Third

10. Presently Monument Mitra scheme belongs to which of the following ministries? 

[A] Ministry of Tribal Affairs

[B] Ministry of Culture

[C] Ministry of Earth Sciences

[D] Ministry of Environment, Forest and Climate Change

Answer: [B] Ministry of Culture

Thursday, November 16, 2023

Tallest Plunge waterfall | Vision India@2047 | City of Music - Current Affairs Questions


1. Which institution was tasked with the preparation of ‘Vision India@2047’ plan?

[A] NASSCOM

[B] NITI Aayog

[C] RBI

[D] Election Commission of India

Answer: [B] NITI Aayog

2. Indian Navy’s latest, under-construction, guided missile destroyer has been named after which Indian city?

[A] Varanasi

[B] Kochi

[C] Surat

[D] Panaji

Answer: [C] Surat

3. Who among the following bagged the Formula One Mexico City Grand Prix 2023?

[A] Michael Schumacher

[B] Charles Leclerc

[C] Hermanos Rodriguez

[D] Max Verstappen

Answer: [D] Max Verstappen

4. Which Indian city was recently declared the 'City of Music' by UNESCO?

[A] Varanasi

[B] Jaipur

[C] Lucknow

[D] Gwalior

Answer: [D] Gwalior

5.  Who has been recently appointed as the Surveyor General of India?

[A] Rajiv Kapoor

[B] Ajay Singh

[C] Vinay Awasthi

[D] Hitesh Kumar S Makwana

Answer: [D] Hitesh Kumar S Makwana

6. Where is the 6th Indian consulate in the United States located?

[A] New York City, New York

[B] Chicago, Illinois

[C] Seattle, Washington

[D] Houston, Texas

Answer: [C] Seattle, Washington

7. What are the approved royalty rates for lithium, niobium, and rare earth elements (REE) in India?

[A] Lithium: 5%, Niobium: 2%, REE: 1%

[B] Lithium: 3%, Niobium: 5%, REE: 2%

[C] Lithium: 3%, Niobium: 3%, REE: 1%

[D] Lithium: 2%, Niobium: 3%, REE: 5%

Answer: [C] Lithium: 3%, Niobium: 3%, REE: 1%

8. When is World Kindness Day observed in 2023?

[A] November 12th

[B] November 14th

[C] November 13th

[D] November 15th

Answer: [C] November 13th

9. Which one is the tallest plunge waterfall in India

[A] Jog Falls

[B] Dudhsagar Falls

[C] Khandadhar Falls

[D] Nohkalikai Falls

Answer: [D] Nohkalikai Falls

10. What was the theme of World Heart Day (WHD) 2023 that was observed accross the globe on 29th September 2023?

[A] Be a Heart Hero

[B] Use Heart, Know Heart

[C] Use Heart to Beat CVD

[D] Use Heart to connect

Answer: [B] Use Heart, Know Heart

Wednesday, November 15, 2023

Abua Awas Yojna | skin cancer vaccine | UPI Safety Ambassador - Current Affairs Questions


1. Which state/UT launched the ‘Abua Awas Yojna’?

[A] Gujarat

[B] Jharkhand

[C] Assam

[D] West Bengal

Answer: [B] Jharkhand

2. Which company is involved in the advanced-stage clinical trial of skin cancer vaccine?

[A] Dr Reddys

[B] Bharat Biotech

[C] Moderna

[D] Serum Institute of India

Answer: [C] Moderna

3. Who among the following won the Brazilian Grand Prix 2023?

[A] Lewis Hamilton

[B] Sergio Perez

[C] Max Verstappen

[D] Fernando Alonso

Answer: [C] Max Verstappen

4. In November 2023, which of the following countries ranked first at lowest for employees by a recent global survey?

[A] Germany

[B] China

[C] India

[D] Turkey

Answer: [D] Turkey

5. Which ship of the Indian Coast Guard has been decommissioned recently?

[A] 'Sagar Shakti'

[B] 'Sangram'

[C] 'Prabal'

[D] 'Achal'

Answer: [B] 'Sangram'

6. Who has been appointed as the Joint Director of the Central Bureau of Investigation?   

[A] Syed Akbaruddin

[B] Arindam Bagchi

[C] V Chandrashekhar

[D] T Nageshwar

Answer: [C] V Chandrashekhar

7. Systematic Voters' Education and Electoral Participation (SVEEP) in schools and colleges is a flagship scheme of ________.

[A] UGC

[B] Ministry of Education

[C] ECI

[D] AICTE

Answer: [C] ECI

8. Who has been appointed as the “UPI Safety Ambassador” by the National Payments Corporation of India (NPCI)?

[A] Pankaj Tripathi

[B] Nawazuddin Siddiqui

[C] Rajkummar Rao

[D] Vicky Kaushal

Answer: [A] Pankaj Tripathi

9. Recently, Falguni Shah, has been nominated for the Best Global Music Performance category at the 2024 Grammy Awards. What is the name of the nominated song?

[A] Abundance in Millets

[B] Jirang

[C] Namo Namo

[D] Shree Krishna Govind

Answer: [A] Abundance in Millets

10. Which is the first state in India to adopt a water budget in a bid to come up with a solution to water scarcity?

[A] Rajasthan

[B] Gujarat

[C] Kerala

[D] Tamil Nadu

Answer: [C] Kerala