Showing posts with label Ranji Trophy. Show all posts
Showing posts with label Ranji Trophy. Show all posts

Wednesday, March 20, 2024

Exercise Lamitiye – 2024 | Poly-herbal Ayurvedic drug | Bharat Steam Boiler Expo 2024 - Current Affairs Questions

1. Where is the Indian Army contingent departing for the joint military exercise "Exercise Lamitiye – 2024"?

[A] Maldives

[B] Seychelles

[C] Mauritius

[D] Sri Lanka

Answer: [B] Seychelles

2. Which organization introduced the She Research Network in India (SheRNI) to address gender disparity in science?

[A] Department of Science and Technology

[B] UGC

[C] UNESCO

[D] WHO

Answer: [B] UGC

3. As per a recent study, which Poly-herbal Ayurvedic drug that was repurposed during the COVID-19, is found safe to use?

[A] Ayush-4

[B] Ayush-8

[C] Ayush-16

[D] Ayush-64

Answer: [D] Ayush-64

4. Where was the first Bharat Steam Boiler Expo 2024 held?

[A] Guwahati, Assam

[B] Varanasi, Uttar Pradesh

[C] Pune, Maharashtra

[D] Indore, Madhya Pradesh

Answer: [A] Guwahati, Assam

5.  Which team won the Ranji Trophy 2024 title?

[A] Uttar Pradesh

[B] Mumbai

[C] Vidarbha

[D] Bihar

Answer: [B] Mumbai

6. Who won the Best Actor Award at the Academy Awards 2024 (Oscars)?

[A] Robert Downey Jr.

[B] Killian Murphy

[C] Johnny Byrne

[D] Christopher Nolan

Answer: [B] Killian Murphy

7. When was the National Vaccination Day 2024 observed across India with the theme of "Vaccines Work for All"?

[A] 16th Mar 2024

[B] 15th Mar 2024

[C] 14th Mar 2024

[D] 13th Mar 2024

Answer: [A] 16th Mar 2024

8. South Korea and the United States conducted their annual large-scale joint aerial drill to enhance readiness and operational capability and to ensure peace and security on the Korean peninsula. Name the drill?

[A] Vigilant Ace                    

[B] Vigilant King                 

[C] Vigilant Queen                 

[D] Vigilant Jackport

Answer: [A] Vigilant Ace  

9. When is World Aids Day celebrated?

[A] December 1                 

[B] December 2              

[C] December 3               

[D] December 4

Answer: [B] December 2 

10. Which state became the first Indian state to buy land in Kashmir for tourism?

[A] Gujarat

[B] Andhra Pradesh

[C] Maharashtra

[D] Karnataka

Answer: [C] Maharashtra

Tuesday, November 21, 2023

Ranji Trophy | ICAR | Nobel Prize | 124 PM-Shri schools - Current Affairs Questions 2023


1. Which state’s women’s U-18 team won the Khelo India Youth Games 2022?

[A] Kerala

[B] Haryana

[C] Telangana

[D] Punjab

Answer: [B] Haryana

2. Which cricketer recently scored a triple century in the Ranji Trophy?

[A] Dinesh Karthik

[B] Prithvi Shaw

[C] Parthiv Patel

[D] Shubman Gill

Answer: [B] Prithvi Shaw

3. Thomas Kenneth Mattingly II, who recently passed away, was associated with _____

[A] Sports

[B] Astronomy

[C] Music

[D] Actor

Answer: [B] Astronomy

4. Where is the headquarters of the ICAR-Indian Institute of Soil and Water Conservation (ICAR-IISWC) located?

[A] Gurugram

[B] Dehradun

[C] Hyderabad

[D] Shimla

Answer: [B] Dehradun

5. When is Women’s Entrepreneurship Day observed globally?

[A] November 17th

[B] November 18th

[C] November 19th

[D] November 20th

Answer: [C] November 19th

6. Who has been awarded the Nobel Prize for Literature for the year 2023?

[A] Lewis Gluck

[B] Peter Handke

[C] Annie Arno

[D] Nargis Mohammadi

Answer: [C] Annie Arno

7. In which state did Union Education Minister Dharmendra Pradhan launch 124 PM-Shri schools?

[A] Haryana

[B] Uttar Pradesh

[C] Assam

[D] Punjab

Answer: [A] Haryana

8. What percentage of the global unicorn valuation do India’s unicorn companies contribute?

[A] 2%

[B] 3%

[C] 4%

[D] 5%

Answer: [D] 5%

9. The Five-Year Plan was first launched in -

[A] China

[B] USSR

[C] India

[D] Bhutan

Answer: [B] USSR

10.  Name the scientist who first used a glass prism to obtain the spectrum of sunlight -

[A] C.V. Raman

[B] Lord Rayleigh

[C] Isaac Newton

[D] S. Chandrasekhar



Answer: [C] Isaac Newton