Monday, April 22, 2019

Most Important Current Affair Question Answer for April 21,2019

1.Changi airport gets world's tallest 131-ft indoor waterfall. The airport is located in _________.

A.China
B.Singapore
C.Japan
D.Malaysia

Answer:Singapore

2.Who was honoured with 'Pandit Govind Ballabh Pant Award' for writing 'Samvidhan Kavya', a poetic version of the Indian Constitution?

A.Lal Bahadur Sastri
B.Sunil Kumar Gautam
C.Sampurnanand
D.Kailash Nath Katju

Answer:Sunil Kumar Gautam

3.Name the country which will revive 2nd major China-linked project.

A.Indonesia
B.Vietnam
C.Thailand
D.Malaysia

Answer:Malaysia

4.Name the Malian Prime Minister who resigned his position, recently.

A.Soumaila Cisse
B.Soumeylou Boubeye Maiga
C.Moussa Mara
D.Amadou Toumani Toure

Answer:Soumeylou Boubeye Maiga

5.The Finance Minister of this country resigned recently.

A.Kenya
B.Canada
C.South Africa
D.Pakistan

Answer:Pakistan

6.Which of the following company won $1bn investment from Toyota, SoftBank fund?

A.Uber
B.Netflix
C.Taxify
D.Tesla

Answer:Uber

7.Who plans to close down its retail operations in China?

A.Sunsky
B.Ali Express
C.Tmart
D.Amazon

Answer:Amazon

8.Which has became India's first retail company to cross Rs.1 lakh crore annual revenue milestones?

A.Future Group
B.Reliance Retail
C.Aditya Birla Retail
D.Avenue Supermarts Ltd

Answer:Reliance Retail

9.Universe's first molecule that formed almost 14 billion years ago, recently detected by NASA is __________.

A.Hydrogen sulfide
B.Tributyltin hydride
C.Helium hydride
D.Beryllium oxide

Answer:Helium hydride

10.Which rocket launched the Cygnus Cargo Ship to International Space Station from NASA's Wallops Flight Facility in Virginia?

A.Thor-Delta
B.Rehbar-I
C.Antares Rocket
D.Scout

Answer:Antares Rocket

11.Who was appointed as the general secretary of Judo Union?

A.Mukesh Kumar
B.Obaid Al-Anzi
C.Obaid Alenezi
D.Mohammed Bin Thaloub

Answer:Mukesh Kumar

12.Which Payment Bank has joined hands with Bharti AXA General Insurance for a two-wheeler insurance product?

A.Paytm Payments Bank
B.India Post Payments Bank
C.Airtel Payments Bank
D.Aditya Birla Payments Bank

Answer:Airtel Payments Bank

13.Famous cricketer Con de Lange was passed away recently with a brain tumour. He belongs to which country?

A.Australia
B.England
C.Scotland
D.New Zealand

Answer:Scotland

14.Which country has won a World Trade Organization (WTO) ruling against China grain import quotas?

A.India
B.US
C.Germany
D.Brazil

Answer:US

15.Which Indian accident was inducted into the International Labour Organisation (ILO) report titled "The Safety and the Health at the Heart of the Future of Work- Building on 100 years of Experience"?

A.Bhopal Gas Tragedy
B.Floods in Tamil Nadu
C.Heatwaves in AndhraPradesh
D.Bihar Nor'wester Storm

Answer:Bhopal Gas Tragedy

MOST IMPORTANT GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS AND ANSWERS ON POLITICS, TECHNOLOGY AND SPORTS

1) India's largest app for financial services thst has integrated with Unified Payment Interface (UPI) is;
A) Wally
B) Mint
C) You Need a Budget
D) ETMONEY

Ans: ETMONEY

2) Which company has banned White Nationalism, White Separatism, recently?
A) Facebook
B) Google
C) Twitter
D) Instagram

Ans: Facebook

3) Which company revealed the World's fastest 1TB microSD card at Mobile World Congress (MWC) 2019?
A) Kingston Technology
B) SanDisk
C) Lexar
D) Silicon Power

Ans: SanDisk

4) Which team has emerged as champions of the 2nd edition of Hero Super Cup 2019?
A) FC Goa
B) Chennaiyin FC
C) Bengaluru FC
D) Jamshedpur FC

Ans: FC Goa

5) Which Hockey team won Malaysia series?
A) Germany
B) Spain
C) India
D) Malaysia

Ans: India

6) How many Indian Olympic Association members have been named in various Standing Committees of the Olympic Council of Asia (OCA)?
A) 13
B) 12
C) 8
D) 6

Ans: 13

7) Organisers of the Tokyo 2020 Olympics unveiled which shaped torch for the 2020 Olympics?
A) Trumpet-Shaped
B) Cherry-Blossom
C) Stellate-Shaped
D) Cruciform-Shaped

Ans: Cherry-Blossom

8) Which of the following party formed the 15th National Assembly in Pakistan?
A) National Party
B) Pakistan Peoples Party
C) Pakistan Muslim League-Nawaz
D) Pakistan Tehreek-e-Insaf

Ans: Pakistan Tehreek-e-Insaf

9) Who approves 20 lakh houses for urban poor approved under PM Awas Yojna recently?
A) Shri Venkaiah Naidu
B) Shri Arun Jaitley
C) Shri Naveen Patnaik
D) Shri Suresh Menon

Ans: Shri Venkaiah Naidu

10) Which port has topped the list in the first-ever ranking of the ports on Sanitation Parameters under the Union Ministry of Shipping?
A) Kandla Port
B) Cochin Port
C) Haldia Port
D) Vizag Port

Ans: Haldia Port

11) Scientists Develop Artificial Pancreas Smartphone app for whom?
A) Liver Disease
B) Heart Patients
C) Diabetics
D) Cancer

Ans: Diabetics

12) The world's largest neuromorphic supercomputer which was switched on for the first time is:
A) Stampede
B) JuQueen
C) SpiNNaker
D) Vulcan

Ans: SpiNNaker

13) Facebook planned to build its first data centre in which Asian country?
A) India
B) Malaysia
C) Indonesia
D) Singapore

Ans: Singapore

14) Which Country will host the 2020 ICC Women's T20 World Cup?
A) Bangladesh
B) India
C) NewZealand
D) Australia

Ans: Australia

15) Which film won the Best Foreign Film in Oscar 2019?
A) Shoplifters
B) Cold War
C) Roma
D) Capernaum

Ans: Roma

16) The Union Government has sanctioned Rs 98.35 Cr for the development of a Heritage Circuit in which Indian state?
A) Assam
B) Meghalaya
C) Manipur
D) Tripura

Ans: Assam

17) Rana Kanwar Pal was elected as the Speaker of the Legislative Assembly of
A) Uttar Pradesh
B) Punjab
C) Goa
D) Manipur

Ans: Punjab

18) The Union Cabinet approved four GST related bill recently. Identify which of the following is not one of them.
A) The Central Goods and Services Tax Bill 2017
B) The Integrated Goods and Services Tax Bill 2017
C) The Union Territory Goods and Services Tax Bill 2017
D) The States Goods and Services Tax Bill 2017

Ans: The States Goods and Services Tax Bill 2017

19) The upper house of Indian Parliament, Rajya Sabha recently passed which crucial bill?
A) Hindu Marriage Bill
B) Transgender Bill
C) HIV/ AIDS Prevention and Control Bill
D) Gay Marriage Bill

Ans: HIV/ AIDS Prevention and Control Bill

20) The Union Government in recent past revised the Mode of Moderation and Memorandum of Understanding to establish the Border Haats with this country.
A) Myanmar
B) Nepal
C) Bangladesh
D) Sri Lanka

Ans: Bangladesh

Most Important Indian Culture Question with Answer

1. The Sangai Festival is celebrated in __:

[A] Assam 
[B] Manipur 
[C] Mizoram 
[D] Nagaland 

Answer:Manipur 

2. The famous ‘Hornbill festival’ is celebrated in which of the following States of India? 

[A] Nagaand 
[B] Mizorm 
[C] Assam
 [D] Meghalaya 

Answer:Nagaland 

3. Gundecha brothers are well known exponents of which among the following styles of Hindustani Classical Music ? 

[A] Khayal 
[B] Tharana 
[C] Dhrupad 
[D] Thumri 

Answer: Dhrupad 

4. In which of the following city Elephant festival is celebrated annually? 

[A] Jaipur 
[B] Jodhpur 
[C] Kota 
[D] Ajmer 

Answer:Jaipur 

5.‘Me-Dam-Me-Phi’ festival is a festival of which the communities in North Eastern India? 

[A] Tai-Ahom 
[B] Deori Tribe 
[C] Garo 
[D] Khasi 

Answer:Tai-Ahom 

6.Today’s Gurmukhi, Dogri and Sindhi scripts have developed from which among the following scripts?

[A] Brahmi Script 
[B] Śāradā script 
[C] Tankari Script 
[D] Kushana Script 

Answer:Śāradā script 

7.Ezhuthachan Puraskaram is the highest literary award of which among the following Governments? 

[A] Kerala 
[B] Tamil nadu 
[C] Karnataka 
[D] Andhra Pradesh 

Answer:Kerala 

8.Which state Government confers the Basavashree award? 

[A] Gujarat 
[B] Maharashtra 
[C] Andhra Pradesh 
[D] Karnataka 

Answer:Karnataka 

9.A Fire temple is a place of worship for _____? 

[A] Sikhs 
[B] Zoroastrians 
[C] Buddhists 
[D] Shinto’s 

Answer:Zoroastrians 

10. Bageshwari Qamar is India’s first and only (possibly) woman player of which of the following music instruments? 

[A] Ghatam 
[B] Shehnai 
[C] Pakhawaj 
[D] Santoor 

Answer:Shehnai 

11.Which among the following material was used in Mathura School of Art? 

[A] Granite 
[B] White marble 
[C] Slate 
[D] Red Sandstone 

Answer: Red Sandstone 

12.As per Indian Mythology, Dhumravarna is an incarnation or avatara of _______? 

[A] Vishnu 
[B] Shiva 
[C] Ganesha 
[D] Hanuman 

Answer:Ganesha 

13.Which among the following is the oldest surviving rock-cut cave in India ? 

[A] Bagh Caves 
[B] Ellora Caves 
[C] Uday Giri Caves
[D] Barabar Caves 

Answer:Barabar Caves 

14.Which of the following cultural organizations was established by Maulana Abul Kalam Azad, the first Education Minister of independent India.? 

[A] Indian Council for Cultural Relations 
[B] Centre for Cultural Resources and Training 
[C] Lalit Kala Academy
[D] Sahitya Academy 

Answer:Indian Council for Cultural Relations 

15.In which of the following states of India, Yakshagana, a dance drama is popular 

[A] Tamil Nadu 
[B] Karnataka 
[C] Kerala 
[D] Madhya Pradesh 

Answer:Karnataka 

16. Which chapter of Mahabharata deals with fruitless efforts to bring about peace between the Kurus and the Pandavas ? 

[A] Vana Parva 
[B] Virat Parva 
[C] Udyog Parva 
[D] Drona Parva 

Answer:Udyog Parva 

17.With which of the following is most closely related Rgyud-bzi practiced in many parts of North India? 

[A] Medicine 
[B] Custom 
[C] Agriculture 
[D] Sports 

Answer:Medicine 

18.What is the earlier name of  “Leh Singhe-Khababs Festival”? 

[A] Ladakh Festival 
[B] Leh Darshan 
[C] Sindhu Darshan 
[D] Sindhu Festival 

Answer:Sindhu Darshan 

19.Which among the following sub-school of Vedanta is followed by ISCON? 

[A] Shuddhādvaita 
[B] Achintya Bhedābheda 
[C] Purnādvaita or Integral Advaita 
[D] Modern Vedānta 

Answer:Achintya Bhedābheda 


20.“Temple of the Emerald Buddha” is located in which country? 

[A] Cambodia 
[B] China 
[C] Nepal 
[D] Thailand 

Answer:Thailand 












GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS AND ANSWERS FOR COMPETITIVE EXAMS

1) Which country to host the 23rd edition of the World Congress on Information Technology (WCIT-2019)?
A) Mexico
B) Brazil
C) Canada
D) Armenia

Ans: Armenia

2) Which country has launched its first satellite ‘Raavana-1’ into space?
A) Maldives
B) Indonesia
C) Nepal
D) Sri Lanka

Ans: Sri Lanka

3) Which of the following banks has partnered with M1Xchange TReDS platform for MSME bill discounting?
A) Bank of India
B) SBI
C) Bank of Baroda
D) Bank of Maharashtra

Ans: Bank of Maharashtra

4) The India International Textiles Expo (IIT Expo) has started in which city?
A) New Delhi
B) Kathmandu
C) Kolkata
D) Colombo

Ans: Kathmandu

5) The International Conference on Sustainable Biofuels (ICSB-2018) will be organized in which city?
A) Patna
B) Guwahati
C) New Delhi
D) Shillong

Ans: New Delhi

6) Who has been honoured with the 2019 Pulitzer Prize in fiction category?
A) Rebecca Makkai
B) Richard Powers
C) Clare Barron
D) Tommy Orange

Ans: Richard Powers

7) On which date, the 2019 National Civil Services Day is celebrated in India recently?
A) April 21
B) April 20
C) April 22
D) April 23

Ans: April 21

8) What is the official name of European T20 league
A) Euro T20 Slam
B) Euro T20
C) Euro T20 league
D) European T20 Slam

Ans: Euro T20 Slam

9) Who launched the book titled 'Every Vote Counts-The Story of India's Elections'
A) Mohammad Hamid Ansari
B) Pranab Mukherjee
C) Venkaiah Naidu
D) Manmohan Singh

Ans: Mohammad Hamid Ansari

10) Which state assembly passed a Bill for total liquor prohibition
A) Mizoram
B) Tamil Nadu
C) Andra Pradesh
D) Rajasthan

Ans: Mizoram

11) Who has been appointed as the Brand Ambassador of PhonePe
A) Saif Ali Khan
B) Katrina Kaif
C) Aamir Khan
D) Akshay Kumar

Ans: Aamir Khan

12) The women’s safety app “My Circle” has been launched by which of the following telecom companies?
A) Reliance
B) Bharti Airtel
C) BSNL
D) Vodafone

Ans: Bharti Airtel

13) Who among the following has been banned by FIFA
A) Macro Rolo Del Nero
B) Carios Chavez
C) Luis Chiriboga
D) Rafael Salguero

Ans: Luis Chiriboga

14) Name the former India hockey captain, who was appointed in Olympic Council of Asia (OCA) Standing Committee recently.
A) Sardar Singh
B) Manpreet Singh
C) Snadeep Singh
D) Harendra Singh

Ans: Sardar Singh

15) Who was appointed as the head of the Indo-Pacific Wing?
A) Vikram Doraiswami
B) Sujan R. Chinoy
C) Shivshankar Menon
D) Nirupama Menon Rao

Ans: Vikram Doraiswami

16) Name the world's largest oil company who talks to buy 25 percent stake in Reliance Industries' oil refineries and petrochemical complex.
A) SABIC
B) Saudi Aramco
C) ExxonMobil
D) Gazprom

Ans: Saudi Aramco

17) Name the first Indian, who was inducted into the National Geospatial Advisory Committee (NGAC) of US.
A) Prashant Joshi
B) Sanjay Kumar
C) Narayanan
D) Anamika Das

Ans: Sanjay Kumar

18) Name the Spacecraft, which is used by NASA to find "Ligeia Mare", the second largest known body of liquid on Saturn's moon Titan.
A) Voskhod
B) Cassini
C) Space Shuttle
D) Vostok

Ans: Cassini

19) Kaushik Shaparia was appointed as the chief executive officer for this bank, recently.
A) Targobank
B) Commerzbank
C) ING Group
D) Deutsche Bank

Ans: Deutsche Bank

20) VARUNA is the largest Naval Exercise between India and __________.
A) France
B) Bangladesh
C) Russia
D) Brazil

Ans: France

Friday, April 19, 2019

Most Iportant Current Affairs for April 18,2019

1. The New York Times and The Wall Street Journal was honored with this title for their separate investigations of President Donald Trump and his family.

(A) Peabody Award

(B) Gerald Loeb Award

(C) Clio Awards

(D) Pulitzer Prizes

Answer:Pulitzer Prizes

2.India has successfully test-fired first indigenously designed and developed long-range sub-sonic cruise missile in Odisha. The name of the missile is;

(A) Trishul

(B) Surya

(C) Shaurya

(D) Nirbhay

Answer:Nirbhay

3.India and which European country have launched joint Industrial R&D programme to address shared challenges?

(A) Italy

(B) Sweden

(C) France

(D) Germany

Answer: Sweden

4.Who became the first Indian to be appointed Chair of International Hockey Federation (FIH) Health and Safety Committee?

(A) Bhola Nath Singh

(B) Sunil Malik

(C) Bibhu Kalyan Nayak

(D) Joydeep Kaur

Answer:Bibhu Kalyan Nayak

5. With which country, the Union Cabinet of India approves an agreement in the field of Renewable Energy with focus on Offshore Wind Energy?

(A) Denmark

(B) Korea

(C) Brazil

(D) Cambodia

Answer:Denmark

6.Which state celebrated the Rongali Bihu festival?

(A) Assam

(B) Rajasthan

(C) Haryana

(D) West Bengal

Answer:Assam

7.The Renowned Space scientist who passed away in Bengaluru, recently.

(A) Mylswamy Annadurai

(B) M. Y. S. Prasad

(C) SK Shivakumar

(D) K. Radhakrishnan

Answer:SK Shivakumar

8.RBI grants 12 years to LIC for reducing stake in which bank?

(A) Union Bank of India

(B) IDBI Bank

(C) Canara Bank

(D) Kotak Mahindra Bank

Answer:IDBI Bank

9.In which of the following State did the Bamboo rice show up after 4 decades?

(A) Odisha

(B) Rajasthan

(C) TamilNadu

(D) Kerala

Answer:Odisha

10.Reserve Bank of India has permitted Re-insurance and Composite Insurance brokers to open which account for undertaking transactions?

(A) NRI Account

(B) Foreign Currency Accounts

(C) DEMAT Account

(D) Recurring Deposit Account

Answer:Foreign Currency Accounts

11.Marine Lizard, the worlds first armed amphibious drone attack boat was developed by __________.

(A) China

(B) Russia

(C) Thailand

(D) Bahrain

Answer:China

12.The Ministry of Commerce and Industries instructed the Health Ministry to frame law banning manufacture and sale of __________ in the country.

(A) Marijuana

(B) Bhang

(C) e-cigarettes

(D) e-charas

Answer:e-cigarettes

13.Which country will host the world's foremost Artificial Intelligence (AI) Summit?

(A) UK

(B) India

(C) UAE

(D) Malaysia

Answer:UAE

14.The 4th Resilient Cities Asia-Pacific Congress 2019 started in __________.

(A) Chennai

(B) Kolkata

(C) New Delhi

(D) Mumbai

Answer:New Delhi

15.Name of the financial company that launched a unique proposition to pay electricity bill on EMIs.

(A) SBI Capital Markets

(B) Bajaj Finserv

(C) Birla Global Finance Limited

(D) LIC Finance Limited

Answer: Bajaj Finserv

16.Japan, UAE and which country plans to set up two projects in Africa?

(A) Bhutan

(B) Bangladesh

(C) Nepal

(D) India

Answer:India

17.Name the initiative launched by Microsoft to preserve traditional weaving forms in India.

(A) Weavedraft

(B) WeaveIt

(C) Antaran

(D) ReWeave

Answer:ReWeave

18.Renowned poet Pradeep Choubey passed away recently. He is famous in which language?

(A) Hindi

(B) Sanskrit

(C) Bengali

(D) Urdu

Answer:Hindi

19.Recently, India and __________ signed an MoU on Cooperation in the Field of Traditional Systems of Medicine and Homoeopathy.

(A) Brazil

(B) Bolivia

(C) Cambodia

(D) Denmark

Answer:Bolivia

20.Who Wins 2019 Masters to Claim 15th Major in Golf?

(A) Tiger Woods

(B) Xander Schauffele

(C) Dustin Johnson

(D) Tony Finau

Answer:Tiger Woods

Thursday, April 18, 2019

Most Important Science GK Question ans Answer for SCC Exam

1. Carbon dioxide is called a greenhouse gas because

(A) Its concentration remains always higher than other gases
(B) It is used in photosynthesis
(C) It absorbs infrared radiation
(D) It emits visible radiation

Answer: It absorbs infrared radiation

2. What is the major role of a greenhouse gas that contributes to temperature rise of the earth’s surface?

(A)Transparent to both incoming sunlight and outgoing infrared radiation
(B) Stops both incoming sunlight and outgoing infrared radiation
(C) Lets outgoing infrared radiation pass through but stops incoming sunlight
(D) Lets incoming sunlight pass through but stops outgoing infrared radiation

Answer: Stops both incoming sunlight and outgoing infrared radiation

3. Which among the following nontoxic gases helps in formation of enzymes which ripen fruit?

(A) Acetylene
(B) Ethane
(C) Methane
(D) Carbon dioxide

Answer:Ethane

4.Which one among the following is strong smelling agent added to LPG cylinder to help in the detection of gas leakage?

(A) Ethanol
(B) Thioethanolamine
(C) Methane
(D) Chloroform

Answer:Thioethanolamine

5.The major component in LPG is

(A) Methane
(B) butane
(C) ethane
(D) propane

Answer:butane

6.The vertical movement of air is termed as

(A) wind
(B) Air Current
(C) Air turbulence
(D) Air mobility

Answer: Air Current

7.Which of the following is not a method of preparing oxygen?

(A) Electrolysis of water
(B) Fractional distillation of liquid air
(C) Decomposition of potassium permanganate
(D) Decomposition of manganese dioxide

Answer:Fractional distillation of liquid air

8.Oxygen and ozone are

(A) allotropes
(B) isomers
(C) isotopes
(D) isobars

Answer:allotropes

9. Ozone layer is present in

(A) Troposphere
(B) Ionosphere
(C) Stratosphere
(D) Exosphere

Answer:Ionosphere

10. Which is the lowest layer of the atmosphere?

(A) Troposphere
(B) Stratosphere
(C) Mesosphere
(D) Thermosphere

Answer:Troposphere

11. Which one of the following is a major constituent of Biogas?

(A) Carbon dioxide
(B) Methane
(C) Hydrogen
(D) Nitrogen Dioxide

Answer:Methane

12.Sea breeze is formed during

(A) Day time
(B) Night time
(C) Both
(D) Seasonal

Answer:Day time

13.The Refrigerant 'FREON' is

(A) Calcium Tetra Flouride
(B) Diflouro Dichloro Methane
(C) Flourspar and Felspar
(D) Hydrofluosilicic Acid

Answer:Diflouro Dichloro Methane

14.Now a days, Yellow lamps are frequently used as street lights. Which among the following gases, is used in these lamps?

(A) Sodium
(B) Neon
(C) Hydrogen
(D) Nitrogen

Answer:Sodium

15.The atmospheric air is held to the earth by

(A) Gravity
(B) Winds
(C) Clouds
(D) Rotation of the earth

Answer:Gravity

16.The Noble Gas used for the treatment of cancer is ___?

(A) Helium
(B) Argon
(C) Krypton
(D) Radon

Answer:Argon

17. The optimum dissolved oxygen level (in mg/litre) required for survival of aquatic organisms is

(A) 4 – 6
(B) 2 – 4
(C) 8 – 10
(D) 12 - 16

Answer:4 – 6

18.Troposphere is the hottest part of the atmosphere because

(A) it is closest to the Sun
(B) there are charged particles in it
(C) it is heated by the Earth’s surface
(D) heat is generated in it

Answer:it is heated by the Earth’s surface

19.Which of the following is the lightest gas?

(A) hydrogen
(B) helium
(C) xenon
(D) radon

Answer: hydrogen

20.What is the chemical name of Laughing Gas?

(A) Silver nitrate
(B) Sodium carbonate
(C) Calcium sulphat
(D) Nitrous oxide

Answer:Nitrous oxide

IMPORTANT GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS WITH ANSWER FOR UPCOMING GOVERNMENT EXAM








1) Growth of the baby in the uterus is found using
 
A) X-rays
  B) Gamma rays
  C) Ultrasound
  D) Ultraviolet rays

 Answer : Ultrasound


2) Goa's economy is mainly based on ?
 
A) Export of ores
  B) Tourism
  C) Agriculture
  D) None of these

 Answer: Export of ores


3) The headquarter of International Atomic Energy Agency (IAEA) are situated at

A. Vienna
B. Geneva
C. Rome
D. Paris

 Answer: Vienna


4) The main crop of Meghalaya is

A. Rice
B. Wheat
C. Barley
D. Sugarcane

 Answer: Rice


5) The major minerals found in Uttar Pradesh are

A. Limestone and dolomite
B. Rock phosphate and dolomite
C. Copper and graphite
D. None of the above

 Answer: Limestone and dolomite


6) The language spoken in Sikkim are

A. Nepali, Hindi, Lepcha, Bhutani
B. Marathi
C. Bengali, Tripuri
D. Manipuri

 Answer: Nepali, Hindi, Lepcha, Bhutani


7) The headquarter of the Organization of Petroleum Exporting Countries are at

A. Algiers
B. Lagos
C. Kuwait
D. Vienna

 Answer: Vienna


8) The largest lake in India is

A. Luni lake
B. Sambhar lake
C. Wular lake
D. None of the above

 Answer: Wular lake


9) The largest city of India is

A. New Delhi
B. Mumbai
C. Kolkata
D. Chennai

 Answer: Mumbai


10) The instrument used to measure electric current is

A. Ammeter
B. Electrometer
C. Galvanometer
D. Spectrometer

 Answer: Ammeter


11) In a human body, the longest bone is in the
 
A) Vertebral column
  B) Thigh
  C) Rib cage
  D) Arm

 Answer: Thigh


12) In humans, how many chromosomes does a cell have?
 
A) 46 (23 pairs)
  B) 44 (22 pairs)
  C) 42 (21 pairs)
  D) 48 (24 pairs)

 Answer: 46 (23 pairs)


13) In India largest share of revenue comes from?
 
A) Direct Taxes
  B) Excise Duties
  C) Sales Tax
  D) None of these

 Answer: Excise Duties


14) The number of already named bones in the human skeleton is

A. 200
B. 206
C. 212
D. 218

 Answer: 206


15) The National Sports Festival for women was, for the first time, organized in

A. 1970
B. 1975
C. 1980
D. 1985

 Answer: 1975


16) The smallest state of India is

A. Rajasthan
B. Sikkim
C. Himachal Pradesh
D. Goa

 Answer: Goa


17) The national sport of Canada is

A. Tennis and cricket
B. Lacrosse
C. Judo
D. Rugby and football

 Answer: Lacrosse


18) The red blood cells are in the

A. Heart
B. Liver
C. Lymph nodes
D. Bone marrow

 Answer: Bone marrow


19) The number of judges is European Court of Human Rights are

A. 5
B. 11
C. 21
D. 15

 Answer: 21


20) The playground of baseball is known as

A. Court
B. Diamond
C. Ring
D. Pitch

 Answer: Diamond