Friday, August 9, 2019

IMPORTANT WORLD GEOGRAPHY QUESTION FOR COMPETITVE EXAM

1. The “Ninety East Ridge” is a submarine volcanic ridge located in __?

[A] Pacific Ocean
[B] Atlantic Ocean
[C] Indian Ocean
[D] Arctic Ocean

Answer: Indian Ocean 

2. The “Helmand Province” of Afghanistan is famous for cultivation of __:

[A] Tobacco
[B] Opium
[C] wheat
[D] Cotton

Answer: Opium 

3.The cities of ‘Hiroshima’ and ‘Nagasaki’ are located on which among the following Islands of Japanese Archipelago?

[A] Honshu and Kyushu respectively
[B] Honshu and Shikoku respectively
[C] Hokkaido and Kyushu respectively
[D] Kyushu and Shikoku respectively

Answer: Honshu and Kyushu respectively

4.Which of the following countries are separated by the Strait of Gibraltar?

[A] Portugal and Morocco
[B] Algeria and Spain
[C] Morroco and Spain
[D] Algeria and Portugal

Answer: Morroco and Spain

5.Which of the following places of the world is known for ‘Guano’, a uniquely-produced natural fertilizer which has a high concentration of nitrates?

[A] Tierra del Feugo
[B] Atacama desert
[C] Minas Gerais of Brazil
[D] Coastal headlands and Islands of Peru

Answer: Coastal headlands and Islands of Peru

6.Laterite soils’ are formed due which of the following actions?

[A] Leaching
[B] Erosion
[C] Deposition of fertile riverine silt
[D] Mechanical Weather

Answer: Leaching 

7.Pemba’ and ‘Zanzibar’ Islands of Africa are famous for the cultivation and export of:

[A] Cloves
[B] Sugarcane
[C] Tobacco
[D] Coffee

Answer: Cloves 

8.Which of the following mountain ranges form the longest mountain chain in the world?

[A] The Rockies of North America
B] The Andes of South America
[C] The Transantarctic Range
[D] The Great Dividing Range of Australia

Answer: The Andes of South America

9.‘Samarqand’ was invaded and destroyed by Alexander in 329 B.C. and Chengiz Khan in 1221 A.D. It is one of the important cultural and industrial city of Central Asia which is located in :

[A] Afghanistan
[B] Turkmenistan
[C] Uzbekistan
[D] Iran

Answer: Uzbekistan

10.‘Oxus’ is the ancient name of which of the following rivers?

[A] Tigris
[B] Euphrates
[C] Amu Darya
[D] Syr Darya

Answer: Amu Darya

Thursday, August 8, 2019

IMPORTANT GK QUESTIONS FOR COMPETITVE EXAM

1. Article 343 of Constitution of India is related to:

Answer: Official Language of the Union government shall be Hindi in Devanagari script

2. How many Digits are there in Debit Card Number?

Answer:16

3. As per 2011 Census, what is the population density per square kilometer?

Answer: 382 per square kilometre

4. War and peace book written by:

Answer: Leo Tolstoy

5. Who has presented the budget maximum number of times?

Answer: Morarji Desai

6. Who was the 17th Lok Sabha Speaker?

Answer: Om Birla

7. When was the National Flag of India adopted in its present form?

Answer:22 July 1947

8.Which element present in water can cause cancer?

Answer: Arsenic

9. Who was the 5th guru in Sikh Religion?

Answer: Guru Arjan

10. India UK relationship has included whom as one of the top women of India?

Answer: Nirmala Sitharaman

11.How many times has the emergency been implemented in India?

Answer: 3

12.Who is the Minister of Water Resources?

Answer: Nitin Gadkari

13.What is the SI unit of power of a lens?

Answer: Dioptre

14.Which State has the longest coastline in India?

Answer: Gujarat (7516.6 kilometers)

15.Time trial is used in which sport?

Answer: Cycling

16.Which river falls in Arab Sagar?

Answer: Indian Subcontinental rivers which fall into Arabian Sea are Indus, Narmada and Tapti.

17.How many Schedules are there in the Indian constitution?

Answer: 12 schedules

18.Right against Discrimination comes under which section of Constitution of India?

Answer: Article 15

19.Who was the first Indian Woman to Swim across Indian Channel?

Answer: Arati Saha

20.Pin Valley National Park is located in which State?

Answer: Himachal Pradesh

21.Where is Hawa Mahal situated?

Answer: Jaipur

22.Bhavai Dance is a Folk Dance of which State?

Answer: Rajasthan

23.Who has been named as ‘Parrot of India’?

Answer: Amir Khosrow

24.Longest bone in Human Body:

Answer: Femur

25.Who built the Kailash Temple at Ellora?

Answer: Krishna I

Tuesday, August 6, 2019

GENERAL AWARENESS QUESTIONS FOR ALL COMPETITIVE EXAM

1.Oxygen and Ozone are:

A. Allotropes
B. Isotopes
C. Isomers
D. Isobars

Answer:Allotropes

2. What is the correct definition of Fiat Money?

A. Money on the order of apex bank
B. Money on the order of Parliament
C. Money on the order of the government
D. None of the above

Answer:Money on the order of the government

3.Which of the following movement was for the restoration of Sikh sovereignty after the annexation of Punjab by the British?

A. Movement of Pagal Panthis
B. Satara Distrubances
C. Kuka Movement
D. Kittur Rising

Answer:Kuka Movement

4.Which of the following island is famous for boat racing in India?

A. Wellingdon Island
B. Pumban Island
C. Sriharikota Island
D. None of the above

Answer:Wellingdon Island

5.Which is the primary and major source of irrigation in India?

A. Tanks
B. Wells & Tube wells
C. Canals
D. Rain fed

Answer:Wells & Tube wells

6.Which of the following type of farming is done with slush and burn method on the jungles of north-eastern part of India?

A. Intensive Farming
B. Plantation Farming
C. Mixed Farming
D. Shifting Farming

Answer:Shifting Farming

7.Which of the following gas is directly respondent for the depletion of ozone layer?

A. Carbon dioxide
B. Carbon monoxide
C. Nitrous oxide
D. Chlorofluorocarbon (CFC)

Answer:Chlorofluorocarbon (CFC)

8.Which gases employed for the respiratory activities of sailors (divers)?

A. Oxygen and Nitrogen
B. Oxygen and Helium
C. Oxygen and Argon
D. Oxygen and Neon

Answer:Oxygen and Helium

9.Who said that ‘National Calamity’ on the failure of Non-Cooperation Movement to prevent the public mass from demoralisation?

A. Subash Chandra Bose
B. Bal Gangadhar Tilak
C. C R Das
D.  Vitthal Patel

Answer:Subash Chandra Bose

10.Kidneys remove which of the following waste product from body?

A. Uric Acid
B. Urea
C. Ammonia
D. All of the above

Answer:All of the above

11.Which of the following gland regulates the sugar level in blood in the range 70-160mg/100 cubic cm of blood either by the process of glycogenesis or by glycogenolysis?

A. Serous Gland
B. Kidneys
C. Liver
D. Pancreas

Answer:Liver

12.Find out substance that causes permanent hardness of water:

A. Carbonates of calcium and magnesium
B. Bicarbonates of calcium and magnesium
C. Chloride and sulphate of the calcium and magnesium
D. None of these

Answer:Chloride and sulphate of the calcium and magnesium

13.India’s highest waterfalls Jog (Gershoppa) is situated on which river?

A. Sabarmati
B. Pumba
C. Sharavati River
D. Periyar

Answer:Shravati River

14.Which of the following ancient text deals with the ploughing rituals?

A. Shatapatha Brahmana
B. Upanishads
C. Aranyakas
D. Brahamanas

Answer:Shatapatha Brahmana

15.Who among the following was the founder of the Chola dyanasty?

A. Rajaraja I
B. Vijalaya Chola
C. Krishna I
D. Krishnadev Rai

Answer:Vijalaya Chola

IMPORTANT CURRENT AFFAIRS QUESTION WITH ANSWER FOR AUGUST 5, 2019

1. Which Article was scrapped by the Parliament recently?

a) Article 370
b) Article 356
c) Article 377
d) Article 246

Answer: Article 370

2. Which of the following Articles got revoked alongside Article 370?

a) Article 174
b) Article 244
c) Article 153
d) Article 35A

Answer:Article 35A

3. Which of the following would be the new Union Territory without Legislature?

a) Puducherry
b) Chandigarh
c) Ladakh
d) Jammu

Answer: Ladakh

4. Which institution or body passed the Transgender Persons (Protection of Rights) Bill 2019 on 5 August 2019?

a) President
b) Lok Sabha
c) Rajya Sabha
d) Parliament

Answer: Lok Sabha

5. Which Surface-to-Air missile was successfully flight-tested by DRDO recently?

a) QRSAM
b) NAG
c) Agni
d) Dhanush

Answer: QRSAM

6. As per the Archaeological Survey of India (ASI) in which state ‘Bharati Huda’, a rural settlement, had thrived about 3600 years ago?

a) Odisha
b) Madhya Pradesh
c) Karnataka
d) Kerala

Answer: Odisha

7. How many individuals will be scanned under the Human Genome Mapping Project of Government of India?

a) 12,000
b) 16,000
c) 20,000
d) 22,000

Answer: 20,000

8. As per UGC notice, all universities in India will get a final subscription to access which Swedish anti-plagiarism software?

a) Dravin
b) Urkund
c) Inkis
d) Pitras

Answer: Urkund

9. How much grant has been approved by centre government Kosi-Mechi Interlinking project?

a) Rs 2,300 crore
b) Rs 31,00 crore
c) Rs 3,400 crore
d) Rs 4,900 crore

Answer: Rs 4,900 crore

10. What is the name of former Maldives president who was taken to detention centre after being returned to the country?

a) Ahmed Adeeb
b) Mohammad Morsi
c) Waheed Hassan
d) Abdulla Yameen

Answer: Ahmed Adeeb

Friday, August 2, 2019

COMPETITIVE EXAM CURRENT AFFAIRS FOR AUGUST 2, 2019

1.India slipped to which position in the Global GDP ranking in 2018?

a) 7th place
b) 8th place
c) 6th place
d) 9th place

Answer:7th place

2.Which nation has banned face-covering cloth including burqa and niqab in schools, hospitals and public transport?

a) Australia
b) Spain
c) Iceland
d) Netherlands

Answer:  Netherlands 

3.Which three Central PSU’s have agreed to set up a joint venture, KABIL to ensure consistent supply of critical minerals to Indian market?

a) BHEL, NALCO and HCL
b) BEML, GAIL, GIC
c) NALCO, HCL, MECL
d) IFCI, IDPL, HLL

Answer: NALCO, HCL, MECL

4.Indian Army has launched how many e-cars in its pilot project to combat air pollution?

a) 7
b) 5
c) 10
d) 12

Answer: 10

5.Which Indian journalist has been selected for the Ramon Magsaysay Award 2019?

a) Rajdeep Sardesai
b) Arnab Goswami
c) Ravish Kumar
d) Shekhar Gupta

Answer:Ravish Kumar

6.Which Indian state has signed an MoU with the Survey of India to organize mapping and land survey of 40,000 villages by drones?

a) Madhya Pradesh
b) Maharashtra
c) Telangana
d) Odisha

Answer: Maharashtra

7.Which city is hosting the 52nd ASEAN Foreign Ministers’ meeting?

a) Bangkok
b) New Delhi
c) Tokyo
d) Colombo

Answer:Bangkok

8.Which member of the board of directors of the Airports Authority of India (AAI) was given the additional responsibility of Chairman of the Authority?

a) Rahul Sachdeva
b) Anuj Aggarwal
c) Manoj Sinha
d) Sachin Shankar

Answer: Anuj Aggarwal

9.Who received "Champions of Empathy Award" for spreading awareness about hepatitis?

a) Doordarshan
b) NDTV
c) Zee Entertainment Enterprises
d) StarPlus

Answer: Doordarshan

10.Who released the 4th cycle of All India Tiger Estimation 2018?

a) Rajnath Singh
b) Narendra Modi
c) Amit Shah
d) Ram Nath Kovind

Answer: Narendra Modi

11.When did World Day Against Trafficking in Persons celebrate?

a) 31st July
b) 30th July
c) 29th July
d) 28th July

Answer: 30th July

12.Who was sworn in as the 18th Governor of Tripura?

a) Jagdeep Dhankhar
b) E. S. L. Narasimhan
c) Ganga Prasad
d) Ramesh Bais

Answer: Ramesh Bais

13.Who was appointed as the new speaker of Karnataka Assembly?

a) S Suresh Kumar
b) Jagadish Shettar
c) KS Eshwarappa
d) Vishweshwar Hegde Kageri

Answer: Vishweshwar Hegde Kageri

14.Lok Seva Bhawan is the new name of this state's Secretariat.

a) Andra Pradesh
b) Karnataka
c) Odisha
d) West Bengal

Answer: Odisha

15.Name the mobile application launched to estimate the tiger population in the country.

a) Monitoring System For Tigers-Intensive Protection and Ecological Status (M-STrIPES)
b) Monitoring System For Tigers Protection and Ecological Status (M-STrPES)
c) Monitoring System For Tigers & Other wildlife Status (M-STOWS)
d) Monitoring System For Tiger Conservation (M-STC)

Answer: Monitoring System For Tigers-Intensive Protection and Ecological Status (M-STrIPES)

16.Who has been appointed as Ombudsman officer of Indian Federation of Sports Gaming, recently?

a) Madan Lokur
b) Arjan Kumar Sikri
c) Jasti Chelameswar
d) Ashok Bhushan

Answer: Arjan Kumar Sikri

17. Which sport is added for the first time to the Tokyo 2020 Olympics Games?

a) Curling
b) Fencing
c) Powerlifting
d) Table Tennis Mixed Doubles

Answer: Table Tennis Mixed Doubles

18.Which country topped Asia In Dell Global Women Entrepreneur Cities Index 2019?

(A) Singapore
(B) Indonesia
(C) Pakistan
(D) Saudi Arabia

Answer: Singapore

19.Name the country which announced one-month free visa on arrival to foreign nationals from nearly 50 nations.

(A) Maldives
(B) Bangladesh
(C) Myanmar
(D) Sri Lanka

Answer: Sri Lanka

20.Jerlin Anika has bagged 4 medals at 2nd World Deaf Youth Badminton Championships 2019. She is from which Indian state?

a) Tamil Nadu
b) Punjab
c) Gujarat
d) Rajasthan

Answer: Tamil Nadu


Thursday, August 1, 2019

GK QUESTION ON IMPORTANT DAYS IN AUGUST 2019

1.First Sunday of August is celebrated as:

A. Friendship Day
B. National Mountain Climbing Day
C. Yorkshire Day
D. None of the above

Answer: Friendship Day

2.4th August is celebrated as:

A. Yorkshire Day
B. National Fried Clam Day
C. U.S. Coast Guard Day
D. World UFO Day

Answer: U.S. Coast Guard Day

3.Hiroshima Day is observed on:

A. 3 August
B. 4 August
C. 5 August
D. 6 August

Answer: 6 August

4.12 August is celebrated as:

A. Nagasaki Day
B. International Youth Day
C. World Zoonoses Day
D. Canada Day

Answer: International Youth Day

5.Quit India Movement is observed on:

A. 6 August
B. 8 August
C. 9 August
D. 11 August

Answer:  8 August

6.International Day of World's Indigenous Peoples is celebrated on:

A. 3 August
B. 5 August
C. 7 August
D. 9 August

Answer: 9 August

7. On which date U.S dropped a bomb named 'Fat Man' on Japan?

A. 7 August, 1940
B. 8 August, 1942
C. 9 August, 1943
D. 9 August, 1945

Answer: 9 August, 1945

8.International Lefthanders Day is celebrated on:

A. 11 August
B. 12 August
C. 13 August
D. 14 August

Answer: 13 August

9.15 August is celebrated as:

A. Independence Day in India
B. Victory over Japan day
C. National Day of mourning (Bangladesh)
D. All the above

Answer: All the above

10.World Photography Day is observed on:

A. 16 August
B. 17 August
C. 18 August
D. 19 August

Answer: 19 August

11.To commemorate the memory of late Prime Minister Rajiv Gandhi on which day Sadbhavna Diwas is observed?

A. 19 August
B. 20 August
C. 22 August
D. 23 August

Answer: 20 August

12. World Mosquito Day is observed on:

A. 20 August
B. 22 August
C. 23 August
D. None of the above

Answer: 20 August

13.National Sports Day is celebrated in honour of:

A. Dhyan Chand
B. Kapil Dev
C. Dhanraj Pillay
D. Kothajit Singh

Answer: Dhyan Chand

14.Malaysia National Day is celebrated on:

A. 26 August
B. 27 August
C. 19 August
D.31 August

Answer: 31 August

15.26 August is celebrated as:

A. Small Industry Day
B. Women's Equality Day
C. Indian Akshay Urja Day
D. World Humanitarian Day

Answer:  Women's Equality Day

MOST IMPORTANT CURRENT AFFAIRS FOR AUGUST 1, 2019

1. The Supreme Court has order transfer of all 5 Unnao cases to which city’s court?

a) Delhi
b) Chandigarh
c) Lucknow
d) Pune

Answer: Delhi 

2. Who among the following was expelled by BJP for being the main accused in the Unnao case?

a) Sanjay Singh 
b) Kuldeep Singh Sengar
c) BC Patil
d) Mahesh Kumutali

Answer: Kuldeep Singh Sengar

3. RN Ravi was recently sworn in as the Governor of which state?

a) Meghalaya
b) Manipur 
c) Mizoram
d) Nagaland

Answer: Nagaland 

4. Which among the following states does not fall under the one nation one ration card pilot project?

a) Karnataka
b) Maharashtra
c) Telangana
d) Andhra Pradesh

Answer: Karnataka

5. Delhi Government recently announced to provide free electricity to households consuming up electricity up to what power?

a) 100 units
b) 150 units
c) 200 units
d) 250 units

Answer: 200 units

6. India and United Kingdom jointly launched Innovating for Clean Air Initiative in which city?
a) London
b) Bengaluru
c) New Delhi
d) Glasgow

Answer: Bengaluru

7. Which city will host the 22nd National Conference on e-Governance 2019? 

a) Shillong
b) Darjeeling
c) Kanpur
d) Rishikesh

Answer: Shillong

8. The Union Cabinet recently approved to set up the ISRO Technical Liaison Unit (ITLU) in which city?
a) Moscow
b) Singapore City
c) London
d) New York

Answer: Moscow

9.1 IAF receives 1st batch of 4 AH-64E Apache Guardian Attack helicopters from which of the following country?

a) Singapore
b) China
c) Russia
d) US

Answer: US

10.Where did South Asia Air Quality Tech Camp organise?

a) Kathmandu
b) Pokhara
c) Mumbai
d) New Delhi

Answer: Kathmandu