Showing posts with label railway exam questions with answer. Show all posts
Showing posts with label railway exam questions with answer. Show all posts

Wednesday, April 24, 2019

Most Important Recent CURRENT AFFAIRS QUIZ on April, 2019


Current Affairs Quiz





1) What is the theme of the 2019 World Earth Day(WED)?

A) Protect our species
B) Nature for Water
C) Better Water, Better Jobs
D) Water and Energy

 Answer: Protect our species


2) Which Indian armed force has launched guided missile destro

A) Indian Army
B) Indian Airforce
C) Indian Navy
D) Indian Coast Guard

 Answer: Indian Navy


3) Who won the 2019 presidency election of Ukraine?

A) Petro Poroshenko
B) Volodymyr Zelensky
C) Leonid Kravchuk
D) Viktor Yushchenko

 Answer: Volodymyr Zelensky


4) The Naval Commanders’ Conference – 2019 will be held in which of the following cities?

A) New Delhi
B) Kochi
C) Kolkata
D) Shimla

 Answer: New Delhi


5) Amar Paul, who passed away recently, was the legendary folk singer of which language?

A) Odia
B) Tamil
C) Bengali
D) Urdu

 Answer: Bengali


6) Which country has recently adopted the National Artificial Intelligence Strategy 2031?

A) Saudi Arabia
B) India
C) UAE
D) Iran

 Answer: UAE


7) Which Indian movie has won the best cinematography at 2019 Beijing International Film Festival (BIFF)?

A)Kayamkulam Kochunni
B) Odiyan
C) Bhayanakam
D) Eeda

 Answer: Bhayanakam


8) Who has been appointed as a new Chairman of Export Promotion Council for Handicraft (EPCH)?

A) Ravinder Kumar Passi
B) B. Ajith Kumar
C) Nimisha Sajay
D) Rajesh Sharma

 Answer: Ravinder Kumar Passi


9) Which UN agency has listed the 1984 Bhopal gas tragedy among world’s major industrial accidents of 20th century?

A) ILO
B) WHO
C) FAO
D) ITU

 Answer: ITU


10) Which football team has won the 2019 Santosh Trophy?

A) Karnataka
B) Goa
C) Punjab
D) Services

 Answer: Services


11) A site containing 220-million-year-old fossilized remains of dinosaurs has recently discovered in which country?

A) Iran
B) Argentina
C) New Zealand
D) Australia

 Answer: Argentina


12) Who has been appointed as India's new High Commissioner to South Africa?

A) Akshay Sen
B) Jaideep Sarkar
C) Suhel Ajaz Khan
D) Manjul Bhargava

 Answer: Jaideep Sarkar


13) Who was the author of the Jallianwala Bagh poem 'Khooni Vaisakhi'?

A) Karnail Singh
B) Vir Singh
C) Nanak Singh
D) Navdeep Singh

 Answer: Nanak Singh


14) Which of the following banks has become the first public sector bank in India to meet RBI’s EMV mandate?

A) Canara Bank
B) SBI
C) PNB
D) BoB

 Answer: SBI


15) Which country to host the G20 Summit in 2020?

A) Japan
B) Saudi Arabia
C) India
D) Sri Lanka

 Answer: Saudi Arabia


16) What is the India’s rank in the 2019 World Press Freedom Index (WPFI)?

A) 138th
B) 108th
C) 140th
D) 155th

 Answer: 140th


17) On which date, the 2019 World Liver Day (WLD) is observed recently?

A) April 19
B) April 18
C) April 17
D) April 16

 Answer: April 17


18) Exercise Varuna 2019 will be conducted between India and which country?

A) Maldives
B) Germany
C) France
D) United Kingdom

 Answer: France


19) Which of the following Indian Navy ships is / are participating in the International Fleet Review (IFR-2019)?

A) INS Vikrant
B) INS Kolkata
C) INS Kamorta
D) All the above

 Answer: INS Kolkata


20) Who has become the India's first female scientist to be elected Royal Society Fellow?

A) Rohini Godbole
B) Gagandeep Kang
C) Anna Mani
D) Ritu Karidhal

 Answer: Gagandeep Kang





Tuesday, April 16, 2019

IMPORTANT QUESTIONS ANSWER FOR UPCOMING GOVERNMENT EXAM

1) At which place did Gautam Buddha attain Mahaparinirvana (salvation)?
 
A) Pavapuri
  B) Kushinagar
  C) Lumbini
  D) Bodh Gaya

 Answer: Kushinagar


2) At which place Mohenjodaro is situated?
 
A) Punjab
  B) Afghanistan
  C) Gujarat
  D) Sindh Province of Pakistan

Answer: Sindh Province of Pakistan



3) At which place was the All India Khilafat Conference held in 1919?
 
A) Delhi
  B) Lucknow
  C) Kolkata
  D) Mumbai

 Answer: Delhi


4) Atom bomb is made on the basis of:
 
A) Nuclear fusion
  B) Nuclear fission
  C) Both nuclear fusion and nuclear fission
  D) None of these

Answer: Nuclear fission



5) Atoms are composed of:
 
A) Electrons only
  B) Protons only
  C) Electrons & Protons
  D) Electrons & Nuclei

Answer: Electrons & Nuclei



6) Atoms having the same number of protons but different number of neutrons are called
 
A) Isotopes
  B) Cations
  C) Higgs-boson
  D) Anions

Answer: Isotopes



7) Atoms of the same element, i. e., having the same atomic number that differ in atomic weight, are called:
 
A) Isotopes
  B) Isomers
  C) Isobars
  D) Isotherms

Answer: Isotopes



8) Azad Hind Fauj was founded in 1943 at which place?
 
A) Singapore
  B) Kuala Lumpur
  C) Japan
  D) Mandalay

 Answer: Singapore



9) B.R.Ambedkar was elected to the Constituent Assembly from?
 
A) Gujarat
  B) Punjab
  C) Rajasthan
  D) the Bombay Presidency

 Answer: the Bombay Presidency



10) Balban's greatest achievement was?
 
A) defence against the Mongols
  B) curbing of the power of nobles
  C) establishment of peace and security
  D) suppression of revolts

 Answer: establishment of peace and security



11) Blood cancer is commonly known as
 
A) Leucoderma
  B) Leukaemia
  C) Haemophilia
  D) Sickle-cell anaemia

 Answer: Leukaemia


12) Broad money in India is :
 
A) M1
  B) M2
  C) M3
  D) M4

 Answer: M3


13) By what name is the Ganga known in Bangladesh?
 
A) Padma
  B) Bhagirathi
  C) Rupnarayan
  D) Nubra

 Answer: Padma



14) Can one person act as Governor for more than one State?
 
A) Yes
  B) No
  C) Only for six months
  D) Only for one year

Answer: Yes



15) Cell theory was propounded by?
 
A) Robert Hooke
  B) William Harvey
  C) Schleiden and Schwann
  D) R.Virchow

Answer: Schleiden and Schwann



16) Kathakali, Mohiniatam and Ottamthullal are the famous dances of

A. Kerala
B. Karnataka
C. Orissa
D. Tamil Nadu

 Answer: Kerala



17) Philology is the

A. Study of bones
B. Study of muscles
C. Study of architecture
D. Science of languagess

 Answer: Science of languagess



18) Study of life in outer space is known as

A. Endbiology
B. Exobiology
C. Enterbiology
D. Neobiology

 Answer: Exobiology



19) Shankracharya was the founder of

A. Buddhism
B. Jainism
C. Arya Samaj
D. Advaitic philosophy

 Answer: Advaitic philosophy



20) Sculpture flourished during

A. Egyptian civilization
B. Indus valley civilization
C. Chinese civilization
D. None of the above


 Answer: Indus valley civilization



Wednesday, March 27, 2019

Important Railway, Government Exam Questions with Answer

Important Government Exam Questions with Answer




1) Which instrument is used to measure electric current?

A. Electrometer
B. Rheostatee
C. Volmeter
D. Ammeter

 Answer: Ammeter


2) Electric transformers are used to

A. Filter current
B. Regulate current
C. Serve as fuse
D. Change voltage

 Answer: Change voltage


3) One horse power is equal to

A. 523 watts
B. 746 watts
C. 816 watts
D. 719 watts

 Answer: 746 watts


4) Optics is the study of

A. Nature and properties of light
B. Old age, its phenomenon, disease etc
C. Disease of the nervous system
D. Symbolic representations

 Answer: Nature and properties of light


5) The gases used in different types of welding would include

A. oxygen and hydrogen
B. oxygen, hydrogen, acetylene and nitrogen
C. oxygen, acetylene and argon
D. oxygen and acetylene

 Answer: oxygen and acetylene


6) In which of the following activities silicon carbide is used?

A. Making cement and glass
B. Disinfecting water of ponds
C. cutting very hard substances
D. Making casts for statues

 Answer: cutting very hard substances


7) The average salinity of sea water is

A. 3%
B. 3.5%
C. 2.5%
D. 2%

 Answer: 3.5%


8) Which of the gas is not known as greenhouse gas?

A. Methane
B. Carbon dioxide
C. Nitrous oxide
D. Hydrogen

 Answer: Hydrogen


9) Which of the following are longest cells of human body?

A. Pancreatic cells
B. Epethelial cells
C. Nerve cells
D. Epidermal cells

 Answer: Nerve cells


10) Which organ is affected by Pneumonia disease?

A. Skin and intestine
B. Urinary tract
C. Liver
D. Lungs

 Answer: Lungs


11) Water passes from the soil into the root hair by a physical process called :

A. Osmosis
B. Diffusion
C. Transpiration
D. Absorption

 Answer: Osmosis


12) Evaporation of water is

A. A process accompained by a chemical reaction
B. An endothermic Change
C. An exothermic change
D. An process in which no heat exchange reaction

 Answer: An endothermic Change


13) The pitch of the sound is measured by its

A. Intensity
B. waveform
C. Frequency
D. Loudness

 Answer: Frequency


14) Which of the following acts as a resistance against disease in the body?

A. Carbohydrates
B. Red corpuscles
C. Vitamins
D. White corpuscles

 Answer: White corpuscles


15) Which of the following normally warms up faster when heat is applied?

A. Water
B. Glass
C. Iron
D. Wood

 Answer: Iron


16) The person suffering from “myopia” cannot see the objects at:

A. Near distance
B. Longer distance
C. any distance
D. Close to eye

 Answer: Longer distance


17) The group of metals Fe, Co, Ni may best called as

A. Transition metals
B. Main group metals
C. Alkali metals
D. Rare metals

 Answer: Transition metals



18) Heavy water is

A. Deuterium oxide
B. PH7
C. Rain water
D. Tritium oxide

 Answer: Deuterium oxide


19) The word CNG in the transport network system stands for

A. Chlorine Natural Gas
B. Commercial Natural Gas
C. Compressed Natural Gas
D. Condensed Natural Gas

 Answer: Compressed Natural Gas


20) Blood Pressure in humans is measured using the

A. Sphygmomanometer
B. Thermometer
C. Anemometer
D. None of the above

 Answer: Sphygmomanometer