Showing posts with label UNESCO. Show all posts
Showing posts with label UNESCO. Show all posts

Tuesday, January 9, 2024

Gunotsav 2024 | World Day of War Orphans | Hambantota port - Current Affairs Questions

1. Which institution builds the K9-Vajra tracked self-propelled howitzers?

[A] DRDO

[B] HAL

[C] Larsen & Toubro

[D] BHEL

Answer: [C] Larsen & Toubro

2. ‘PARAKH’, which has been in the news, is a regulator body related to which field?

[A] Tourism

[B] Education

[C] OTT Platforms

[D] Online Gaming

Answer: [B] Education

3. In which Indian state is the initiative 'Gunotsav 2024' taking place to assess the performance of approximately 40 lakh students across government schools?

[A] Bihar

[B] Karnataka

[C] Assam

[D] Gujarat

Answer: [C] Assam

4. On which date is the World Day of War Orphans observed?

[A] January 3

[B] January 4

[C] January 5

[D] January 6

Answer: [D] January 6

5. Who has been appointed as the first woman chief of the Central Industrial Security Force?

[A] Arunima Sinha

[B] Neena Singh

[C] Avani Chaturvedi

[D] Aditi Saxena

Answer: [B] Neena Singh

6. Who has become the Indian batsman who has scored the most runs in the World Test Championship?

[A] Rohit Sharma

[B] K L Rahul

[C] Virat Kohli

[D] Ajikya Rahane

Answer: [C] Virat Kohli

7. In which city is a two-day regional conference on e-governance being organized?

[A] Patna

[B] Varanasi

[C] Jaipur

[D] Guwahati

Answer: [D] Guwahati

8. Which country will chair the UNESCO World Heritage Committee in July this year?

[A] Japan

[B] France

[C] Nepal

[D] India

Answer: [D] India

9. Which country chartered the MV Vasiliy Golovnin for the 43rd Scientific Expedition to Antarctica?

[A] Brazil

[B] Russia

[C] India

[D] South Africa

Answer: [C] India

10. Hambantota port, which was seen in the news, is in which country?

[A] Israel

[B] Ukraine

[C] Sri Lanka

[D] Afghanistan

Answer: [C] Sri Lanka

Friday, April 21, 2023

Global Best M-GOV Awards | India's Frozen Lake Marathon - Current Affairs for Upcoming Government Exams

 1. Who was elected as the 22nd President of Bangladesh?

Mohammad Shahabuddin Chuppu

2. In which city was India’s first electric AC double-decker bus inaugurated?

Mumbai

3. In which country did Merkel receive the UNESCO peace prize in Ivory Coast?

Germany

4. Which countries account for over 50 percent of Foreign Inward Remittances to India?

US, UAE, UK, And Singapore

5. Which country's president bestowed the Global Best M-GOV Awards on IIT Indore students?

Egypt

6. Which state/UT is hosting 'India's First Frozen Lake Marathon'?

Ladakh

7. Which state's Governor, C.V. Ananda Bose, will continue to function as the Chancellor of State universities?

West Bengal

8. In which city does the Badminton Asia Mixed Team Championships 2023 take place?

Dubai

9. Which country's "Ekushey Padak" award is the second-highest civilian award?

Bangladesh

10. In which state did Dr Mansukh Mandaviya inaugurate IFFCO Nano Urea Liquid Plants at Aonla and Phulpur?

Uttar Pradesh