Showing posts with label SIDBI. Show all posts
Showing posts with label SIDBI. Show all posts

Tuesday, March 31, 2020

SIDBI | COVID-19 | G20 nations - TNPSC Government Exam Questions

1. What is the name of new train launched by SIDBI for new entrepreneurs?

Swavalamban Express

2. As per the International Energy Agency, which of the following countries is the third largest producer of electricity?

India

3. When is International Day of Happiness celebrated every year?

20 March

4. Who among the following was recently appointed as the India CEO of Salesforce?

Arundhati Bhattacharya

5. Who has set up a whatsapp Chatbot to respond to Coronavirus queries?

Central government

6. Which island is losing ice sheet six times faster than 1990?

Greenland

7. Which team won this year’s Ranji Trophy title?

Saurashtra

8. Which nation chaired the first virtual summit of G20 nations?

Saudi Arabia

9. What was India’s rank in the recently released World Happiness Index 2020?

144

10. When is World Sparrow Day observed?

March 20

Tuesday, April 16, 2019

Most Important Current Indian Economic Question With Answer

1. Which of the following schemes have been subsumed in the recently approved Ayushman Bharat – National Health Protection Mission (AB-NHPM)?

[A] Rashtriya Swasthya Bima Yojana (RSBY)
[B] Senior Citizen Health Insurance Scheme (SCHIS)
[C] National Life Insurance Scheme
[D] 1 & 2

Answer: 1 & 2

2. Which of the following is used to denote broad money?

 [A] M1
[B] M2
[C] M3
[D] M4

Answer:M3

3. Which among the following is NOT a subsidiary of RBI?
 [A] National Housing Bank
 [B] NABARD
[C] Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited
[D] SIDBI

Answer:SIDBI

4. Which among the following is a qualitative tool of monetary policy?

[A] Bank Rate
 [B] Credit Ceiling
 [C] Credit rationing
 [D] Cash Reserve Ratio

Answer:Credit rationing

5. Which among the following closest instrument to Gold ETF?

[A] Debenture
[B] G-Sec security
[C] Mutual Fund
[D] Commercial Paper

Answer:Mutual Fund 

6. Which among the following is NOT a pillar of Basel III?

[A] Minimum capital standards
[B] Supervisory review
[C] Market discipline
[D] Consolidation of assets

Answer:Consolidation of assets

7. What term is used for maximum capital which the company can raise in its life time?

[A] Authorized Capital
[B] Registered Capital
[C] Nominal Cap
[D] All of them

Answer: All of them

8. Which among the following was the first bank purely managed by Indians?

 [A] Oudh Commercial Bank
[B] Punjab National Bank
[C] Bank of India
[D]Allahabad bank

Answer:Punjab National Bank 

9. Inflation Indexed Bonds is pegged to ___?

[A] WPI
[B] CPI
[C] Both WPI and CPI
[D] None of the above

Answer: WPI 

10. Which of the following best defines a floating-rate bond?
 [A] A bond with a fixed interest rate and has better yield than varying interest rate bond
[B] A bond with a fixed interest rate and has lower yield than varying interest rate bond
[C] A bond with a varying interest rate and has better yield than fixed interest rate bond
[D] A bond with a varying interest rate and has lower yield than fixed interest rate bond

Answer: A bond with a fixed interest rate and has lower yield than varying interest rate bond