Showing posts with label Parthenon Sculptures. Show all posts
Showing posts with label Parthenon Sculptures. Show all posts

Monday, December 11, 2023

Kangla Palace | Parthenon Sculptures | Time Magazine - Current Affairs Questions

1. Kangla Palace is a historical and archaeological site of which state?

[A] Assam

[B] Odisha

[C] Manipur

[D] Meghalaya

Answer: [C] Manipur

2. ‘Parthenon Sculptures’ are ancient stone sculptures from which country?

[A] Japan

[B] Greece

[C] Turkey

[D] India

Answer: [B] Greece

3. Which of the following currencies is used in Argentina?

[A] Peso

[B] Baht

[C] Real

[D] Pula

Answer: [A] Peso

4. Which Indian city has been added to the ‘UNESCO Creative Cities Network’, in Literature’ category?

[A] Madurai

[B] Kozhikode

[C] Mysuru

[D] Kurnool

Answer: [B] Kozhikode

5. Which advanced AI model has been launched by Google's parent company Alphabet?

[A] Aqua

[B] Gemini

[C] Neo

[D] Gossip

Answer: [B] Gemini

6. Who has been chosen as 'CEO of the Year' by Time Magazine?

[A] Sundar Pichai

[B] Tim Cook

[C] Sam Altman

[D] Satya Nadella

Answer: [C] Sam Altman

7. Where was the 5th Honey Bee Day celebrated with the theme 'Bee & Honey Trials'?

[A] Manipur

[B] Mizoram

[C] Arunachal Pradesh

[D] Nagaland

Answer: [D] Nagaland

8. Which company did IDFC FIRST Bank collaborate with to design the "FIRST SWYP" credit card, catering to the dynamic preferences of the youth?

[A] VISA

[B] Mastercard

[C] American Express

[D] Discover

Answer: [B] Mastercard

9. Which Indian state reported the highest urban youth unemployment rate in July-September 2023?

[A] Rajasthan

[B] Gujarat

[C] Jammu & Kashmir

[D] Himachal Pradesh

Answer: [D] Himachal Pradesh

10. Which of the following personalities from India is 'not' listed among the Forbes' 2023 World's 100 Most Powerful Women published in December 2023?

[A] Nirmala Sitharaman

[B] Roshni Nadar Malhotra

[C] Nita Ambani

[D] Soma Mondal

Answer: [C] Nita Ambani

Monday, December 4, 2023

Parthenon Sculptures | PM JANMAN scheme | Mikong - Current Affairs Questions

1. ‘Parthenon Sculptures’ are ancient stone sculptures from which country?

[A] Japan

[B] Greece

[C] Turkey

[D] India

Answer: [B] Greece

2. PM JANMAN scheme, which was launched recently, is associated with which category of people?

[A] MSME Owners

[B] PVTGs

[C] Farmers

[D] NRIs

Answer: [B] PVTGs

3. In November 2023, which of the following cities of Gujarat become first to unveiled the First Navy Warship?

[A] Bhuj

[B] Ahmedabad

[C] Surat

[D] Jamnagar

Answer: [C] Surat

4. When is the International Day of Persons with Disabilities 2023 observed?

[A] December 1

[B] December 3

[C] December 5

[D] December 7

Answer: [B] December 3

5. Which country has named the cyclone 'Mikong' formed in the Bay of Bengal?

[A] India

[B] Bangladesh

[C] Myanmar

[D] Sri Lanka

Answer: [C] Myanmar

6. Who among the following launched the Scheme 'SHRESHTA' for residential education for students in High school in Targeted Areas?

[A] Virendra Kumar

[B] Piyush Goel

[C] Vijay Goel

[D] P.P. Chaudhary

Answer: [A] Virendra Kumar

7. Who received the prestigious 2023 JCB Prize for Literature?

[A] Perumal Murugan

[B] Janani Kannan

[C] S. Ramakrishnan

[D] Deepak Shetty

Answer: [A] Perumal Murugan

8. Who among the following equals Sachin Tendulkar’s highest number of 49 centuries in One Day Internationals?

[A] Yuvraj Singh

[B] Rohit Sharma

[C] Virat Kohli

[D] MS Dhoni

Answer: [C] Virat Kohli

9. 'Kari Ishad Mango' has been granted a Geographical Indication tag. It is grown in which state?

[A] West Bengal

[B] Karnataka

[C] Maharashtra

[D] Uttar Pradesh

Answer: [B] Karnataka

10. Who has been re-appointed as the CEO of OpenAI?

[A] Brett Taylor

[B] Meera Murati

[C] Greg Brockman

[D] Sam Altman

Answer: [D] Sam Altman