Showing posts with label PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana. Show all posts
Showing posts with label PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana. Show all posts

Monday, February 19, 2024

Solar Policy 2024 | World Government Summit | PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana - Current Affairs 2024

1. According to the ‘Solar Policy 2024’, what is the targeted installed capacity of solar power in Delhi by 2027?

[A] 5500 MW

[B] 3500 MW

[C] 4500 MW

[D] 2500 MW

Answer: [C] 4500 MW

2. Where is the 6th ‘World Government Summit’ being held?

[A] Dubai

[B] Paris

[C] Belgium

[D] Abu Dhabi

Answer: [A] Dubai

3. How much was the annual grant increased to under 'Mukhyamantri Kanya Sumangala Yojana' in Uttar Pradesh?

[A] Rs 25,000

[B] Rs 30,000

[C] Rs 35,000

[D] Rs 40,000

Answer: [A] Rs 25,000

4. Who launched 'PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana'?

[A] Draupadi Murmu

[B] Narendra Modi

[C] Rajnath Singh

[D] S Jaishankar

Answer: [B] Narendra Modi

5. Which organization launched the insurance product 'Amritbaal'?

[A] ICICI Prudential

[B] SBI Life

[C] HDFC Life

[D] LIC

Answer: [D] LIC

6. Which country is NOT part of the Quad alliance?

[A] Australia

[B] France

[C] India

[C] Japan

Answer: [B] France

7. Which of the following is not a factor of the World Happiness Report 2023?

[A] Healthy Life Expectancy

[B] GDP per capita

[C] Strength of democratic i institutions

[D] Freedom of choice

Answer: [C] Strength of democratic i institutions

8. Which city in Maharashtra has been selected by the Union Ministry of Youth Affairs and Sports as the venue to host the National Youth Festival 2024?

[A] Nagpur

[B] Mumbai

[C] Nasik

[D] Pune

Answer: [C] Nasik

9. Who has been elected Speaker of Bihar Assembly?

[A] Nand Kishore Yadav

[B] Jitan Ram Manjhi

[C] Tejashwi Yadav

[D] Giriraj Singh

Answer: [A] Nand Kishore Yadav

10. Sound technology based anti-drone system was developed by which IIT?

[A] IIT Delhi

[B] IIT Mumbai

[C] IIT Jammu

[D] IIT Varanasi

Answer: [C] IIT Jammu