Showing posts with label General Knowledge Questions for Competitive Exams. Show all posts
Showing posts with label General Knowledge Questions for Competitive Exams. Show all posts

Wednesday, April 24, 2019

IMPORTANT GENERAL KNOWLEDGE AND GENERAL AWARENESS QUESTIONS FOR COMPETITIVE EXAMS

1) Where is the National Remote Sensing Agency situated ?
1) Bangalore
2) Dehradun
3) Shadnagar
4) Chennai

Ans: Shadnagar

2) The first underground railway in India was opened in 1984 in
A) Mumbai
B) Chennai
c) Kolkata
D) Bangalore

Ans: Kolkata

3) Which of the following personalities inspiredGreen Revolution in India ?
A) R.A. Kidwai
B) N.E. Borlaug
C) K.M. Panikkar
D) M.S. Ssaminathan

Ans: N.E. Borlaug

4) The headquarters of the National Power Training Institute is located in
A) Lucknow
B) Faridabad
C) Bhopal
D) Hyderabad

Ans: Faridabad

5) Which Iraqi scientist known as Dr. Germ for her role in Iraqs biological weapons programme recently surrendered to coalition forces ?
A) Maleeha Lodhi
B) Salma Pervez
C) Saleema Garib
D) Rihab Rashid Taha

Ans: Rihab Rashid Taha

6) National Science Centre is located at
A) Delhi
B) Bangalore
C) Bombay
D) Kolkata

Ans: Delhi

7) Who among the following was the first woman Chief Justice of a High Court ?
A) Geeta Mukherjee
B) Leila Seth
C) Sujata Manohar
D) Rani Jethmalani

Ans: Leila Seth

8) The Lal Bahadur Shastri Academy which trains Indian Administrative Services (IAS) officers is situated at
A) Mussoorie
B) Dehradun
C) Srinagar
D) Khandala

Ans: Mussoorie

9) Whose Samadhi in Delhi is called Vijay Ghat ?
A) Rajiv Gandhi
B) Jagjiwan Ram
C) Jawaharlal Nehru
D) Lal Bahadur Shastri

Ans: Lal Bahadur Shastri

10) Indian School of Mines is located in which of the following cities ?
A) Ranchi
B) Rourkela
C) Asansol
D) Tatanagar

Ans: Tatanagar

11) National Institute of Aeronautical Engineering is located at
A) Bangalore
B) Lucknow
C) Dehradun
D) Kanpur

Ans: Dehradun

12) The first Financial service Park for industry is being set up at
A) Pune
B) Surat
C) Gurgaon
D) Bangalore

Ans: Gurgaon

13) The largest and the oldest museum of India is located in the state/union territory of
A) Andhra Pradesh
B) Uttar Pradesh
C) Wesh Bengal
D) New Delhi

Ans: Wesh Bengal

14) Indias first Ladies Special Subruban train was started by which of the following zones of Inidian Railways ?
A) Northern
B) Southern
C) Centreal
D) Western

Ans: Western

15) First railway line in India was laid in
A) 1835
B) 1853
C) 1917
D) 1923

Ans: 1853

16) Where is Chitrakut situated ?
A) Maharashtra
B) Uttar Pradesh
C) Bihar
D) Madhya Pardesh

Ans: Uttar Pradesh

17) The highest airfield in India is
A) Bhuntar
B) Pantnagar
C) Chushul
D) Parapani

Ans: Chushul

18) C.D.R.I. is located at
A) Lucknow
B) Mysore
C) Nagpur
D) Madras

Ans: Lucknow

19) The first nuclear reactor in India is
A) Dhruva
B) Harsha
C) Apsara
D) Vipula

Ans: Apsara

20) First Governor General of India, after independence was
A) C. Rajagopalachari
B) Jawaharlal Nehru
C) Lord Mountbatten
D) Rajendra Prasad

Ans: Lord Mountbatten